Cati oameni care au avut coronavirus cunoasteti? De ce se spune ca nu exista Covid

Autor: L.S.
Actualizat: 28 ian 2021, 15:15

Alexandru Rafila El a făcut declarații într-o dezbatere HotNews.ro, pe tema crizei COVID-19, la care a luat parte și expertul în politici de sănătate Vlad Mixich.

Ce știm despre noul coronavirus, cât este informare și câtă dezinformare este în spațiul public pe această temă, cum va fi viața noastră în contextul amenințărilor la siguranța medicală, vom avea curând un tratament și un vaccin anti-coronavirus- au fost câteva dintre subiectele de discuție.

Iata ce a spus expertul in politici de sanatate, Vlad Mixich, despre tendinta de a spune ca nu exista Covid

" Este un fenomen care are trei ingrediente majore: unul este distalitatea fenomenului sau mai exact câți oameni care au avut COVID cunoașteți. Asta e întrebarea esențială în acest mecanism.

Eu, personal, pot spune că cunosc trei oameni care au sau au avut coronavirus, o formă mai ușoară. Factualitatea existenției acestei boli, pentru mine, nu are nicio urmă de îndoială.

Există mulți români care nu cunosc deocamdată pe nimeni cu COVID. Pe acest fundal, apare o expunere foarte mare la dezinformare și la teorie conspiraționistă, care este, din păcate, vehiculată pe principalele canale mediatice, în special televiziuni.

Citeste si: Președintele Braziliei, sceptic în privința pandemiei, prezintă simptome de COVID-19

Citeste si: Care sunt cele mai periculoase activitati si cum risti sa iei coronavirus

Citeste si: Riscăm să ne întoarcem la carantină? Medicul Virgil Musta avertizează: "Nu ştiu care vor fi măsurile, dar..."

Are vectori de imagine care folosesc această criză ca să capete notorietate.
Există inclusiv persoane cu pregătire medicală care susțin asta public sau încearcă să minimalizeze aceste aspecte. În România, există laxitatea grozavă a Colegiului Medicilor în a aplica sancțiuni medicilor care spun asta.

Aici nu mai vorbim despre dreptul la opinie liberă, ci vorbim de punctul în care dreptul la opinie liberă se intersectează cu datoria de a-ți practic moral meseria.

Am întâlnit într-un magazin un tânăr care arăta foarte cool și care era singurul ce nu purta mască. Nimeni nu i-a atras atenția și m-am dus la un moment dat și l-am întrebat de ce nu poartă mască.

Prima lui reacție a fost: dar ce o să faci dacă nu o port?

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În astfel de situații, dacă nu există și un mecanism de reglare a răspndirii acestor conspirații, atunci evident vom avea o inflație a teoriilor conspiraționiste.

Un alt motiv este lipsa de încredere în autorități, alimentată de gafe de comunicare impardonabile
legat de ce s-a întâmplat în acest weekend, ar trebui identificată persoana și imediat concediată categoric. Nu știu de ce nu se face asta.

În toată această furtună perfectă mai apare și un fenomen vechi de când lumea: în toate pandemiile au proliferat teoriile conspiraționiste pentru că încă nu știm suficiente de multe despre acest virus, la fel cum înaintașii noștri nu au știut suficient de multe despre HIV sau despre virusul gripal care a stat la baza epidemiei de gripă spaniolă.

Creierul nostru este construit de așa manieră încât încearcă să găsească o explicație la orice fenomen chiar dacă acea explicație este total ilogică".

Citeste ce a declarat medicul Alexandru Rafila pentru HotNews.ro

Citeste si: Zi neagra pentru Romania: cel mai mare numar de decese in 24 de ore, din ultimele 55 de zile

Citeste si: Bulgaria, măsuri stricte după înmulțirea cazurilor de coronavirus. Ce ar trebui să știe turiștii?