" Nu există pacient asimptomatic" infectat cu SARS-CoV2, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, într-o dezbatere HotNews LIVE. "Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală.
Pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii
"În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe", subliniază medicul ieșean.
Florin Roșu avertizează, de asemenea, că pacienții cu forme ușoare sau medii pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. "De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate."
Potrivit medicului ieșean, COVID-19 începe să își facă simțită prezența" undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine- momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ."
Citeste continuarea pe hotnews.ro
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: OMS a schimbat recomandarile despre coronavirus, dar nu confirma raspandirea prin aer
Citeste si: Legea privind carantina. Cand este obligatorie izolarea si ce se intampla cu cei care fug din carantina