Ce sunt cartile de povesti si de unde sa alegi promotii carti cu activitati pentru copii?

Author: Oana Picerea
Actualizat: 27 iul 2020, 12:15

Cititul este unul dintre cele mai distractive si educative lucruri pe care le pot face parintii cu copilul lor. Este o oportunitate pentru ei sa se distreze, sa invete si sa petreaca timp impreuna, lucru atat de esential in ziua de azi cand noi, ca parinti, nu mai avem timp suficient pentru micutii nostri. Cand a citi o carte reprezinta o activitate regulata, acest lucru faciliteaza dobandirea limbajului si permite copiilor sa-si dezvolte abilitatile de ascultare si concentrare. Cartile pentru copii sunt multe, iar acestea sunt cu totul diferite ca stil si abordare. Autorii de  carti pentru copii creeaza texte potrivite anumitor varste, iar trend-ul actual este acela de a insera in carti si actvitati interactive pentru cei mici. Astfel de carti sunt disponibile la librariepentrupici.ro. Poti profita de promotii carti cu activitati pentru copii. In astfel de carti, micutii pot asculta sau citi texte interesante, rezolva puzzle-uri, pot folosi stickere sau pot asculta sunete reproduse de anumite vietuitoare.

 

Cum spuneam, cartile pentru copii sunt diferite de cele pentru adulti. Pentru unii, literatura pentru copii nu este cu adevarat literatura sau nu joaca cu adevarat in liga mari. Totusi acesti scriitori si ilustratori sunt foarte talentati si au foarte multa imaginatie, si fac ca generatii intregi de copii si adolescenti sa citeasca si sa viseze. Acest tip de literatura are mai multe calitati pe care le poti folosi in divertismentul zilnic al celui mic.

 

Particularitatile si calitatile cartilor pentru copii

 

Literatura pentru copii este polivalenta, in primul rand pentru ca urmeaza adesea dezvoltarea copilului si, de asemenea, pentru ca se adapteaza abilitatilor sale la fel de mult ca si  preocuparilor lui. Atat prin forma, si aici ne referim la dimensiunea, materialul, caracteristicile desenului, culorile, structura lucrarii, cat si prin fondul lor, adica bogatia, complexitatea si diversitatea subiectelor abordate, cartile pentru cei mici sprijina copilul pentru a avea o evolutie emotionala si intelectuala adecvate, pentru a forma un viitor adult educat si empatic.

 

A recunoaste rolul cartiilor pentru copii inseamna sa accepti ca nu este nici separata, nici mai prejos de restul literaturii. Cartile pentru copii sunt pe deplin centrul culturii copilariei, iar literatura adulta imprumuta de fapt anumite caracteristici:

 

Abundenta pentru ca iteratura pentru copii este plina de productie. Vei descoperi toate stilurile pentru toate genurile. Acest lucru este valabil atat pentru forma, deoarece cartea este in primul rand un obiect vizual, cat si pentru subiecte care sunt infinite.  

 

Imaginatia, creativitatea, fictiunea sunt esentiale pentru dezvoltarea copilului. Cu ajutorul fictiunii, copilul incepe sa gandeasca profund si isi dezvolta mintea. Adesea poate sa faca comparatii intre starea lui si cea a personajelor din carte, si astfel el isi dezvolta si isi accentueaza modul de gandire, gaseste raspunsuri la intrebarile sale precum: de unde vin?, de ce simt asta?, ce inseamna sa fii fericit? etc. Prin urmare, literatura pentru copii se afla si in emotie, sensibilitate ... si sa iti cunosti emotiile inseamna sa te cunosti mai bine pe tine insuti.

 

Transgresiune, pentru ca se poate crede, pe buna dreptate, ca nu exista subiecte tabu in literatura. Chiar daca este regretabil ca unii o contesta in mod regulat, cartea permite intruziunea intr-o lume pe care realitatea o interzice uneori si pe care adultii si-ar dori sa o ascunda. La fel ca povestile traditionale - adesea orale - folosite pentru a trata subiecte serioase sau sensibile, literatura pentru copii revendica aceleasi drepturi si o face cu atat mai bine incadrandu-se in parametrii si povesti stapanite.

 

Diversitate, interpretare. Exista tot atatea povesti pe cat exista cititori. Nu subestima capacitatea copiilor de a citi si intelege o poveste. Aceasta va fi diferita de capacitatea unui adult de a citi si intelege o poveste. Fiecare cititor interpreteaza si isi face propria parere. Si crescand, copilul va reciti cu placere si cu o noua viziune, primele povesti din copilarie, aducand poate un nou sens a ceea ce intelesese candva.

 

Literatura pentru copii are multe forme, este plina de viata si ofera, de asemenea, libertate in modul de tratare a multor subiectelor: poezie, umor, ilustratie etc. Doar cand ti-ai pierdut copilaria nu vei mai ceda farmecului unei carti de povesti!

 

Profita de citirea unei povesti pentru a petrece momente frumoase alaturi de micut. In timp ce citesti, acesta simte caldura ta si aude sunetul reconfortant al vocii tale. Toate acestea promoveaza dezvoltarea si mentinerea legaturii de atasament dintre voi doi. Include cititul in rutina zilnica de culcare. A citi copiilor la culcare ii relaxeaza si le ofera siguranta, indiferent de varsta. Pentru micutul tau, a-l imbratisa in timp ce ii citesti povestea preferata este o modalitate excelenta pentru a incheia ziua. Fii atent la paginile sau cartile pe care copilul tau incepe sa le prefere. Daca iei in considerare ceea ce ii atrage atentia, el va intelege ca pretuiesti ceea ce ii place.

 

Foloseste cartile pentru a ajuta copilul sa aiba o experienta buna. De exemplu, poate fi reconfortant pentru el sa asculte si sa comenteze o poveste despre prima zi de gradinita, pierderea unui animal de companie sau o problema intre prieteni. Astfel, el poate vedea ca nu este singurul care traieste aceste tipuri de situatii si invata cum sa le infrunte.

 

Evadati impreuna intr-o lume imaginara. Pe masura ce citesti povestea, lasa-ti copilul sa dea frau liber imaginatiei si comenteaza ilustratiile care transforma lectura in joc.

 

Reciteste-i povestile sale preferate sarind cuvinte sau fraze cheie. Copilul tau va fi fericit sa-ti completeze propozitiile sau va profita de ocazie pentru a spune povestea in felul sau. Acest lucru va face citirea foarte interactiva.

 

Descopera locuri noi, fara a iesi de acasa. Citirea este o modalitate buna de a-ti invata copilul despre locuri si experiente altfel inaccesibile. Asa va afla despre ocean, spatiu sau culturi si tari indepartate. Pentru asta, iti vor fi de ajutor cartile de la librariepentrupici.ro si mai ales promotiile pe care le vei gasi chiar acum!

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.