A început sezonul de alergii cauzate de ambrozie. 6 metode prin care să te ferești de această buruiană

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 20 aug 2020, 15:05
Femeie alergică la ambrozie
Sursa: PixaBay

Alergia la ambrozie apare la finalul lunii august și începutul lunii septembrie și reprezintă o problemă pentru tot mai multe persoane. Cum poți preveni apariția simptomelor neplăcute?

Ambrozia este o plantă care crește, în general, pe câmpuri sau la marginea orașului și pentru că răspândește o cantitate mare de polen în aer, aceasta provoacă reacții alergice puternice. Sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie reprezintă momentul în care este împrăștiată cea mai mare cantitate de polen în aer, motiv pentru care tot mai multe persoane se confruntă cu simptomele neplăcute ale alergiei în această perioadă a anului.

Simptomele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie apare în momentul în care particulele de polen sunt inhalate și ajung la nivelul căilor respiratorii. Simptomele alergiei la ambrozie pot să difere de la caz la caz, însă, în general, acestea sunt asemănătoare cu cele care apar în cazul alergiei la polen. De obicei, persoanele care au alergie la ambrozie se confruntă cu simptome ca: strănutul, nasul înfundat, iritații la nivelul ochilor, dureri de cap, oboseala cronică, mâncărime în gât sau secreții nazale apoase, iar în cazuri mai grave se poate ajunge până la pierderea

mirosului sau chiar șoc anafilactic, o cauză a decesului.

Citeste si: Care este diferența dintre gripă, alergie și coronavirus

Ce tratament este recomandat pentru a trata alergia la ambrozie?

În urma unui consult de specialitate, medicul alergolog poate recomanda un tratament ținând cont de gravitatea simptomelor. În cele mai multe dintre cazuri, specialiștii recomandă antihistaminice orale sau sprayuri pe bază de corticosteroizi.

Persoanele care suferă de astm bronșic  sunt cele mai afectate de polenul ambroziei, motiv pentru care trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect la început de toamnă.

Citeste si: Remedii alergii. Cum poti sa ameliorezi reactiile alergice fara sa folosesti medicamente

6 metode prin care să te ferești de ambrozie

Cei care au alergie la ambrozie trebuie să știe că există câteva metode prin care pot evita apariția simptomelor neplăcute.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- evitarea zonelor în care crește ambrozia între orele 10 și 15 este o metodă prin care poate fi prevenită reacția alergică, având în vedere că între aceste ore se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer

- schimbarea hainelor după expunerea la polen

- montarea unor filtre HEPA pentru a elimina alergenii din aer

- uscarea hainelor în interiorul locuinței pentru a evita ca pe suprafața acestora să se depună polen

- păstrarea ferestrelor închise pentru ca polenul să nu pătrundă în locuință

- purtarea măștii de protecție în exterior, mai ales în zonele în care există ambrozie

Citeste si: Alergia la praf poate fi evitata. Cum iti feresti copilul de acarieni