„Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinții la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. (...) De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomele(...),
Ministrul Educației a cerut o mică modificare în textul declarației pe propria răspundere.
„Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă 'după cum cunosc' sau ceva care să asigure și părintele
„Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a mai spus ministrul Educației.
Monica Anisie consideră, însă, că și părinții trebuie să aibă partea lor de răspundere în privința trimiterii copiilor la școală.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Părinții, îngrijorați de noua declarație pe propria răspundere!
Părinții vor fi nevoiți să completeze zilnic noua declarație pe propria răspundere, care se va referi la starea de sănătate a copilului pe care îl trimit la școală.
Noua declarație pe propria răspundere va reveni, astfel, de pe 14 septembrie, ziua începerii noului an școlar. Ea va trebui completată zilnic de către părinți pentru copiii lor care merg la școală.
"Exista un set de reguli atat pentru activitatea in scoala, cat si in pauze, cat si ce ar trebui sa faca corpul didactic, ce ar trebui sa faca acea medicina scolara in cadrul unui triaj observational si epidemiologic. Acest ordin va deveni functional in masura in care trecerea in Parlament a proiectului legislativ se va face cat mai repede", a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
"In conditiile in care ECDC si INSP au ajuns la evalurea sigurantei in conditiile in care sa pastram si masca si dezinfectantul in clasa, distanta de 1 metru este suficienta. Noi avem si studiile facute in tarile europene, multe dintre ele renuntand la aceasta distanta de un metru, neavand spatiu suficient, dar adaptand acele separatoare din plastic sau pastrand cu strictete acele reguli cum sunt dezinfectantii si mastile", a precizat ministrul Nelu Tătaru.
Descarca AICI noul model de declaratie pe propria raspundere