Alegerea celor mai bune solutii de scris: Pix cu bila, Roller, Pix cu gel

Autor: Oana Picerea

Atunci cand vine vorba de instrumente de scris, pixul ocupa detasat locul intai in topul preferintelor, iar asta nu de ieri-de azi, ci de mai bine de un secol. In orice magazin de papetarie cu produse ieftine poti gasi o oferta variata de pixuri, insa alegerea tipului potrivit te poate pune in dificultate. Desigur, cei mai multi vor fi tentati sa aleaga un pix la intamplare, fara sa se intereseze de caracteristicile acestuia, insa ulterior ar putea avea probleme pentru ca nu au ales un model potrivit pentru nevoile lor.

Exista trei tipuri de pixuri, care, desi par asemanatoare la prima vedere, se diferentiaza prin cateva caracteristici, cle mai importante fiind tipul de cerneala si felul in care scriu pe hartie. Pentru a te ajuta sa faci o alegere potrivita, iti prezentam caracteristicile specifice pentru fiecare dintre cele trei tipuri de pixuri: pixul cu bila, roller-ul si pixul cu gel.

Pixul cu bila

Este cel mai vechi dintre cel trei tipuri de instrumente de scris, actul sau de nastere datand din 1888. Initial, a fost creat pentru a putea scrie pe suprafete mai dure, precum lemnul sau pielea, iar abia dupa 50 de ani, a fost adaptat si pentru scrisul pe hartie. Denumirea sa vine de la bila fixata in varful minei, care se roteste in timpul scrierii si impregneaza cerneala pe foaie.

Aceasta cerneala are o consistenta vascoasa, motiv pentru care in limbajul comun i se spune „pasta”, iar principalele avantaje ale utilizari ei constau in faptul ca nu se scurge, nu se usuca daca nu este utilizata timp indelungat si nu se intinde pe foaie daca este atinsa accidental. Din cauza ca cerneala este mai densa, pixurile cu bila necesita o presiune mai mare in timpul scrierii, insa nu in asa mare masura incat sa provoace disconfort.

Pot fi folosite pe orice fel de hartie, pentru orice tip de document, fie ca e vorba de notite luate in timpul sedintei, referate, cereri, teme pentru acasa si multe altele. Pixul cu bila este cel mai des folosit dintre cele trei tipuri de instrumente analizate, fiind foarte practic si accesibil ca pret.

Roller-ul

Vorbim de un model ceva mai avansat fata de pixul cu bila, fiind creat de o companie japoneza, in anul 1963. Acesta este o combinatie intre pixul cu bila si stilou, utilizand acelasi mecanism de scriere ca pixul, insa cu o altfel de cerneala, asemanatoare cu cea pentru stilou. Cerneala este o combinatie de gel si apa, avand o consistenta mult mai putin vascoasa decat pasta de pix cu bila. Din acest motiv, cerneala de roller se usuca mai greu pe foaie si poate pata hartia daca este atinsa accidental. Totodata, un roller consuma de trei ori mai multa cerneala decat un pix cu bila.

In schimb, literele si semnele scrise cu roller-ul sunt mult mai bine conturate, liniile fiind mai groase decat cele scrise cu pixul cu bila. Datorita acestui avantaj roller-ul este ideal pentru a scrie texte caligrafice, cereri, scrisori, si diferite lucrari care necesita un aspect ingrijit.

Pixul cu gel

Acesta este cel mai nou dintre modele, fiind gandit ca o combinatie intre pixul cu bila si roller, care sa imbine calitatile ambelor tipuri de instrumente. Cerneala, sau „gelul”, este mai fluida decat pasta pixului cu bila, dar putin mai vascoasa decat cea a unui roller, avand dezavantajul de a se usca mai greu. Atunci cand nu folosesti pixul cu gel, trebuie sa ii pui intotdeauna capac, pentru ca cerneala se poate scurge, iar dupa ce ai terminat de scris trebuie sa ai grija sa nu atingi foaia, pentru a nu intinde cerneala.

Pixul cu gel traseaza cele mai fine si mai bine conturate linii, fiind disponibile mai multe modele, cu grosimi diferite. De asemenea, pixurile cu gel beneficiaza si de o gama mult mai variata de culori, unele dintre ele folosind cerneala cu diferiti pigmenti adaugati sau chiar cu sclipici. Sunt ideale pentru documente caligrafiate, sublinieri, acte oficiale, invitatii etc.

In concluzie, cel mai bun dintre cele trei modele este cel de care ai nevoie la momentul respectiv, fiecare avand propriile avantaje, daca este folosit pentru tipul potrivit de document.