Sfantul si dreptul Ioachim a fost din semintia lui Iuda, tragandu-si neamul din casa lui David imparatul in acest chip: din neamul lui Natan fiul lui David s-a nascut Levi, iar Levi a nascut pe Melhie si pe Pamfir; Pamfir a nascut pe Varpafir, iar Varpafir a nascut pe Ioachim, tatal Nascatoarei de Dumnezeu.
Acesta locuia in Nazaretul Galileii, avand sotie pe Ana din semintia lui Levi, din neamul lui Aaron, fiica lui Mathan preotul care a preotit in zilele Cleopatrei si ale lui Casopar, imparatii Persilor, mai inainte de imparatia lui Irod, fiul lui Antipater.
La 30 de ani, Ioachim s-a casatorit cu Ana, care avea 20 ani. Proaspăta familie s-a aşezat in Ierusalim, asteptând cu nerabdare un copil.
Au trecut si doi, si trei ani, dar copilul nu venea. Trebuie sa menţionăm că pe atunci era o rusine ca o familie tanara sa nu aiba copii. Cei fara copii erau jigniti si desconsiderati peste tot, si la adunarile de familie, si intre prieteni, si în public, si chiar la templu, fiind considerati blestemati.
La un moment dat, dupa multe framantari, Ioachim a hotarat sa mearga la munte, in pustiu, pentru a posti si a se ruga lui Dumnezeu sa le daruiasca un copil. Acesta a plecat in pestera Prorocului Ilie de la Hozeva.
Iar Ana se ruga lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi acasa, zicand: "Doamne, Atottiitorule, Cel ce numai cu cuvântul ai făcut cerul și pământul și toate câte se văd; Cel ce ai zis făpturilor Tale să trăiască și să se înmulțească; Cel ce ai binecuvântat pe Sarra, soția lui Avraam și ea a născut pe Isaac la bătrânețe și ai dăruit Anei fiu pe Samuel prorocul, dă-mi și mie roadă pântecelui și nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că, de voi naște fiu sau fiică, îl voi închina Ție cu toată inima și-l voi da să slujească în biserica slavei Tale".
La scurta vreme, Arhanghelul Gavriil s-a aratat apoi fiecaruia dintre ei, spunandu-le ca rugaciunea lor a fost ascultata si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant si va fi ales de Dumnezeu. Cei doi au fost perechea binecuvantata aleasa de Hristos prentru a fi părinţii maicii sale, Stapana noastra de Dumnezeu nascatoare si Pururea Fecioara Maria. Dupa ce ei au incredinţat-o lui Dumnezeu la Templu, parintii Iachim si Ana au trecut la Domnul. Sfantul Ioachim avea 80 de ani iar Sfanta Ana 79 de ani.
Ziua de 9 septembrie nu este o zi de praznic obisnuit in care sa se pomeneasca trecerea Sfintilor în randul celor drepti, ci este o zi de cinstire a perechii binecuvantate aleasa de Dumnezeu, pentru a o aduce pe lume pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos.
Citeste si: Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020
Rugaciune catre Sfintii Parinti ai Maicii Domnului
"Cei ce ați născut pe Maica Vieții noastre, de Dumnezeu Năcătoarea și Pururea Fecioara Maria, păziți-ne cu rugăciunile voastre de toate primejdiile! Luați aminte la sărăcia noastră sufletească și trupească și îmbogățiți-ne pe noi în Dumnezeu.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sfântă Ana, ridică sfintele tale mâini, cu care ai îmbrățișat pe Împărăteasa Cerului și a pământului, către Părintele îndurărilor și a toată mângâierea! Ca astfel, trecând cu vederea mulțimea păcatelor noastre, să ne păzească pe noi de foamete, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Așează, Sfântă Ana, în inimile conducătorilor țării acesteia cele bune pentru sfintele lui Dumnezeu biserici!
Păzește pe cei ce te cheamă pe tine de moartea cea fără de veste. Apără-ne de vrăjmașii cei văzuți și de cei nevăzuți. Împacă neînțelegerile din familii, fii sprijin celor neputincioși. Celor căzuți în adâncul păcatelor, luminează-le mintea, ca să se întoarcă la pocăință. Iar în vremea plecării noastre din viața aceasta, să ne aperi pe noi de cei ce se silesc a vâna sufletele noastre.
Bucură-te, Ioachime, sfeșnicul lui Dumnezeu, cel în fapte bune îmbătrânit, prin care întristarea nerodirii s-a pierdut. Veselește-te, că Fiica ta s-a făcut Biserică a lui Dumnezeu, născând pe Hristos Domnul. Luminează-ne și pe noi spre fapte bune, cel ce ești luminătorul celor din întunericul necunoștinței, dulce mângâietor al celor întristați și îndemnătorul celor însoțiți în Sfânta Taină a Cununiei.
Bucură-te, Sfântă Ana, ceea ce ești dăruitoare îmbelșugată și de cele pământești. Veselește-te, lauda femeilor și cununa maicilor, ascultătoare blândă a celor ce te cheamă pe tine, ceea ce ne împlinești cererile cele bune, bogăția săracilor și a văduvelor!
Ne bucurăm și noi, văzând că prin nașterea ta s-a stins datoria păcatului. Fii și de acum înainte, Sfântă Ana, ajutătoarea și mângâierea celor care-și doresc copilași, grabnică tămăduire a celor neputincioși. Căci niciodată nu te-ai ascuns de la năzuința noastră! Ceea ce în chip nemijlocit vezi frumusețea Dumnezeirii, ai răsărit crinul fecioriei și ai hrănit pe Hrănitoarea Vieții. Oamenii au primit atâta mângâiere și încredințarea că vor fi răscumpărați atunci când te-au văzut pe tine alăptând pe Maica Izbăvitorului!
Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, statornicia și răbdarea voastră să ne-o împărtășiți și nouă, celor nevrednici și păcătoși. Ca văzând dragostea voastră, Dumnezeu să ne dea timp de pocăință și de întoarcere. Bucurați-vă și ajutați-ne și pe noi să ne bucurăm împreună cu voi, în Împărăția Cerurilor! Amin."