Cu cine s-a iubit Zoia, singura fata a lui Nicolae Ceausescu

Autor: Luiza Stama
Actualizat: 31 ian 2021, 10:50
Singura fiica a cuplului Ceausescu
Sursa: wikipedia

Zoia Ceausescu, singura fata a dictatorulul Nicole Ceausescu s-a iubit cu mai multi barbati pe care mama ei, Elena Ceausescu nu i-a putut accepta.

Zoia, singura fata a lui Nicolae Ceausescu, s-a nascut la 1 martie 1949 si a incetat din viata la 20 noiembrie 2006, in urma unui cancer pulmonar.

Numele ei facea referire la eroina Zoia Kosmodemianskaia, dupa cum sustine jurnalistul Serban Orescu, in cartea "Ceausismul. Romania intre anii 1965 si 1989", insa numele ei a fost schimbat in "Zoe", fara interventia starii civile.

Zoia Ceausescu, educatia si cariera

Zoia Ceausescu a facut Liceul nr. 24, actualul Jean Monnet si Facultatea de Matematica. Se pare ca ar fi vrut sa studieze regie de teatru sau film, insa mama ei, Elena Ceausescu s-a impotrivit.

"In Universitate, Zoe legase prietenii deosebite, atragand un cerc de tineri inteligenti, cultivati si nonconformisti. Printre ei, fata lui Ceausescu voia sa se piarda si totodata sa se regaseasca pe sine“, arata Lavinia Betea in cartea ”Viata lui Ceausescu.

Tiranul“.

Citeste si: Ce facea Elena Ceausescu in baie, atunci cand nu o vedea nimeni: femeile de servici erau ingrozite

Zoia a absolvit cu media 9,75 si a promovat examenul de diploma cu 10. A obtinut titlul de doctor in matematica la Universitatea din Bucuresti cu teza ”On Intertwining Dilations“, a publicat mai multe lucrari, dintre care 22 sunt inregistrate in baza de date a American Mathematical Society.

A fost asistent universitar la Facultatea de Matematica si apoi cercetator la Institutul de Matematica. Din 1975, dupa ce institutul a fost desfiintat, Zoe a fost director la Institutul pentru Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST), unde a ramas pana in 1989. Fiica lui Nicolae Ceausescu n-a avut functii politice in timpul regimului comunist.

Citeste si: Metroul Drumul Taberei- de ce nu a vrut Ceausescu sa-l construiasca? Dezvaluiri inimaginabile

Cu cine s-a iubit Zoia Ceausescu

Greu de crezut poate, dar Zoia Ceausescu a trait o aventura romantica cu Petre Roman, cel care avea sa fie premierul Romaniei post-decembriste. Relatia a fost negata inclusiv de Petre, insa a fost relatata de Ion Mihai Pacepa si de Nicolae Plesica si confirmata de alte persoane, intre care si seful pazei, colonelul de Securitate Dumitru Burlan. Petre Roman nu a recunoscut niciodata ca a avut o relatie cu Zoia, precizand ca a cunoscut-o in iulie 1971, la cateva luni dupa ce el a obtinut o bursa in Franta.

Dumitru Burlan, colonel de Securitate a relatat pentru Adevarul cum Zoia se plimba de mana prin parcul Herastrau cu Petre Roman, o plimbare romantica, nevinovata, pe care i-a cerut-o chiar Elena Ceausescu. Mama Zoiei i-a cerut colonelului sa o duca pe Zoia in parc pentru a se convinge si ea de aceasta relatie.

Citeste si: Executia Elenei si a lui Nicolae Ceausescu. Petre Roman a vorbit despre caseta cu procesul si executia pe care i-a dat-o Stanculescu

Dupa ce Elena s-a convins de relatia fetei sale, l-a convocat la o discutie pe tatal lui Petre Roman, directorul Editurii Politice, Valer Roman. Lui Petre Roman i s-a aprobat plecarea la studii in Franta, iar relatia amoroasa a fost curmata de la radacina de parinti.

De asemenea, Dumitru Burlan a rememorat pentru Adevarul scena celebra in care Zoia a disparut, pur si simplu, de acasa pentru ca se certase cu mama ei, care se impotrivea relatiei cu doctorul Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj, de care se indragostise in 1972. Elena Ceusescu nu era de acord cu aceasta relatie, pe motiv ca ar mai fi existat cineva de nationalitate maghiara in familie, relateaza Historia.ro.

Zoe isi abandonase masina la Gara de Nord si, pur si simplu, disparuse. Era Mercedesul alb pe care i-l facuse cadou sahul Iranului, care era foarte bun prieten cu tatal ei, cu Nicolae Ceausescu, cu care se vizita si de doua ori pe an. Am avut ordin sa o cautam peste tot pe domnisoara Zoe. Am gasit-o la Sighetu Marmatiei, la o familie de prieteni. S-a dus sa se planga la acei prieteni ca parintii sai nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze. Au venit acolo si Bobu, si Nicusor. Eu i-am zis lui Nicusor sa-i spuna ca este acolo si tovarasul Mitica. Asa imi ziceau mie. Si domnisoara Zoe le-a zis ca sa plece toti si sa ramana doar tovarasul Mitica cu masina. Era prin martie si urma sa fie ziua dumneaei de nastere. Am stat la Casa de oaspeti si pe urma am venit cu dumneaei cu avionul si ne-a asteptat la aeroport generalul Plesita, care atunci era adjunctul ministrului”, a povestit Dumitru Burlan, pentru Adevarul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Zoia a avut apoi mai multe relatii pasagere, cu scriitorul Petru Popescu, cu ziaristul Mihai Matei, dar nici acesti barbati nu au fost agreati de familia Ceausescu. In 1980, Zoia l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu si cadru universitar la Politehnica. Elena Ceausescu parea incantata de aceasta partida si il lauda pe barbat ca" se poarta frumos si nu se atinge de bautura." Mircea Oprean a fost retinut dupa Revolutie si a povestit anchetatorilor cum s-a cunoscut cu Zoia, in vara lui 1980.

Citeste si: Ce s-a descoperit in poseta Elenei Ceausescu dupa ce a fost executata! Nimeni nu se astepta

”La sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, cand ma aflam in vacanta pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferinte internationale de matematica. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, var cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia si a spus ca se afla la Neptun si a invitat-o la o cafea. Ne-am intalnit pe terasa restaurantului International in cursul dupa-amiezii. Din prezentarea facuta nu am aflat si nu stiam despre Zoia decat ca este verisoara lui Dodu. Abia spre sfarsitul intalnirii, in cursul serii, mi-am dat seama ca este Zoia Ceausescu”, a rememorat cel care avea sa devina ginerele cuplului dictatorial trei ani mai tarziu, in aprilie 1983.

Ne-am mai intalnit tot la Neptun, de circa doua sau trei ori. La aproape o luna dupa ce ne-am intors in Bucuresti, am primit un telefon de la Zoia, dupa care am facut o plimbare impreuna cu Dodu, la Snagov”, si-a amintit Mircea Oprean despre primele momente ale relatiei sale cu Zoia.

”Ne-am mai vazut de cateva ori in acel an si am mai vorbit la telefon, dupa circa cinci-sase luni n-am vorbit si nici nu ne-am vazut. Am reluat apoi convorbirile telefonice si intalnirile la initiativa Zoiei. Ne-am cunoscut din ce in ce mai bine, indragostindu-ne unul de celalalt si in final ne-am casatorit”, a mai spus Oprean.

A urmat o nunta ca-n povesti, insa lucrurile s-au complicat ulterior.

In timpul Revolutiei din 1989, Zoia a fost retinuta impreuna cu fratii ei, Nicu si Valentin Ceausescu, si anchetata pentru subminarea economiei nationale. Apoi au fost cercetati in stare de libertate. Zoia a fost retinuta initial pe 24 decembrie 1989, in complexul Primaverii, in casa bunicii din partea mamei, Alexandrina Petrescu. A fost trimisa la o unitate militara din Bucuresti, la Antiaeriana. Acolo era pe 25 decembrie, cand a auzit ca parintii ei au fost executati. A ramas in inchisoare pana la 18 august 1990. La inceputul lunii ianuarie 1990 a fost retinut si sotul ei, Mircea Opran, profesor universitar la Universitatea Politehnica, care a fost tinut in inchisoare pana pe data de 8 august 1990. Zoia a fost scoasa de sub acuzare in 1996.

Dupa Revolutie, Zoia si Mircea Opran au fost apoi evacuati din vila in care locuiau. A urmat o perioada in care cei doi au fost nevoiti sa stea la prieteni sau pe la rude. Fiica sotilor Ceausescu a facut demersuri pentru a se reintoarce la INCREST, insa a fost refuzata. Zoia a dat in judecata institutia, dar procesul nu a fost incheiat. Intr-un final, a decis sa inceteze lupta si sa se pensioneze.

Dupa eliberare, Zoia Ceausescu a dus o existenta retrasa, ferindu-se aproape complet de presa. Mai mult s-a auzit despre ea in ultimii trei ani de viata, cand a actionat in justitie statul roman pentru recuperarea unor carti, tablouri si bijuterii confiscate in 1989, respectiv pentru deshumarea parintilor. A reusit sa recupereze patru bijuterii de aur, tablouri ajunse la Muzeul National de Arta sau carti rare intrate in patrimoniul Bibliotecii Nationale. A murit pe 20 noiembrie 2006, in jurul orei 4.00. Un cancer la plamani, care nu se mai putea opera. Avea 57 de ani si era fumatoare inraita. Ceremonia funerara a fost modesta. Zoia Ceausescu a fost incinerata la Crematoriul ”Cenusa“.

Citeste si: Care era obiceiul la care Nicolae Ceaușescu nu renunța nici în ruptul capului? S-a aflat abia acum!

Citeste si: Ce s-a descoperit la deshumarea Elenei Ceausescu: toata lumea s-a blocat! Ce isi facuse sotia lui Nicolae Ceausescu la dinti

 

 

 

 

Taguri: