Ce este, cand folosim si de ce este eficient un gel dezinfectant pentru maini?

Author: Bogdan Stanescu
Actualizat: 31 ian 2021, 18:35

Anul acesta, igiena mainilor a fost cuvantul de ordine al fiecarei zi. Traim in anul “Covid-19”, un virus care este usor transmis de la om la om, iar mainile murdare aduse catre fata, gura, nas sau ochi, sunt principala cale de intrare.

Si totusi, lupta contra acestui virus nu ar trebui sa fie singura situatie in care sa ne gandim la igienizarea mainilor. Adesea suntem in situatia de a face actiuni involuntare care expun mainile, cele mai comunicative parti ale corpului nostru, la contactul cu agenti atmosferici, suprafete sau simple strangeri de mana, care favorizeaza acumularea de sarcina bacteriana si murdarie pe ele, vehicul, cum spuneam, al posibilelor infectii virale sau de alt tip. Acesta este motivul pentru care este important sa te protejezi de contaminare prin spalarea frecventa a mainilor si, atunci cand acest lucru nu este posibil, este util sa folosesti gel dezinfectant pentru maini.

 

Gelurile dezinfectante pentru maini: ce sunt si ce contin

 

Gelurile dezinfectante pentru maini sunt solutii pe baza de derivati alcoolici care se aplica pe maini, curatand tegumentul fara a fi nevoie sa folosim apa pentru a le clati si usca. In general, un bun gel dezinfectant contine, in primul rand, ingrediente precum alcool etilic denaturat intr-un procent cuprins intre 60-85%, capabil sa se evapore rapid in contact cu aerul, sa neutralizeze bacteriile si unele virusuri de pe suprafata mainilor.

Pentru o actiune mai profunda, este de preferat sa alegi un produs care este definit pe eticheta ca dispozitiv chirurgical medical, a carui formulare contine si dezinfectanti (germicide si bactericide) care indeplinesc o functie antiseptica. Daca nu, este util si un gel dezinfectant cosmetic, in cazul in care nu lucrezi sau frecventezi un mediu expus pericolelor.

 

Functiile gelurilor dezinfectante pentru maini

 

Gelurile dezinfectante pentru maini indeplinesc functia principala de a garanta o igiena buna a mainilor in toate acele situatii in care acestea nu pot fi spalate. Sunt o solutie deosebit de practica, deoarece o cantitate minima de gel distribuita uniform pe maini si lasata sa se usuce este suficienta pentru a obtine o protectie imediata impotriva proliferarii germenilor si bacteriilor pe suprafata lor. Aceste geluri sunt concepute pentru a fi utilizate numai pe maini, nu pentru a curata alte parti ale corpului sau obiecte, pentru care exista produse specifice!

Durata eficacitatii va depinde de conditiile in care te afli si de cat de mult si de modul in care iti folosesti mainile. Totusi, este recomandata o frecventa de aplicare care nu este excesiva, deoarece compozitia alcoolica poate sensibiliza si inrosi epiderma.

De asemenea, trebuie amintit faptul ca curatarea cu apa si sapun ramane in orice caz cea mai eficienta metoda de igienizare profunda a mainilor, mai ales daca sunt vizibil murdare, deoarece spalarea corecta elimina si stratul lipidic care acopera pielea si pe care se inmulteste incarcatura bacteriana.

 

Gelurile dezinfectante pentru maini pot fi utile in diferite ocazii:

 

-Cand esti departe de casa, in timpul unei excursii, daca mananci ceva pe strada sau dupa ce ai atins produsele dintr-un magazin;

-In timp ce calatoresti, ori de cate ori folosetsi transportul public, cum ar fi avioane, trenuri, metrou sau autobuze;

-Dupa utilizarea toaletei, schimbarea scutecului, scoaterea cosului de gunoi sau atingerea pantofilor;

-De fiecare data cand iti sufli nasul, tusesti sau stranuti;

-Inainte de a trata o rana, de a lua medicamente si de a atinge o persoana bolnava sau ranita;

-Dupa ce ai avut contact cu un animal.

 

Cum se aplica corect gelurile dezinfectante pentru maini

 

Manevrele corecte pentru igienizarea mainilor amintesc in mare masura de spalarea cu sapun: o mica cantitate de gel trebuie aplicata pe palma si masata o mana impotriva celeilalte, distribuind gelul si in jurul incheieturii mainii, intre degete si spatii interdigitale, si unghii. Va fi necesar sa freci gelul dezinfectant pana cand produsul este complet uscat pentru a obtine in cateva secunde indepartarea a 99,9% din bacterii de pe suprafata mainilor. Pentru o curatare omogena se recomanda indepartarea inelelor si a bratarilor.

Gelul dezinfectant nu necesita clatire, dimpotriva, spalarea mainilor dupa aplicarea gelului ii anuleaza eficacitatea, la fel ca si aplicarea cremei imediat dupa aceea!

 

Atentie la procentul de alcool

 

Unele dintre aceste produse sunt de fapt clasificate ca produse cosmetice si nu raporteaza procentajul de alcool. Altele sunt clasificate ca dispozitive medico-chirurgicale si indica cantitatea de alcool pe care o contin. 

Dupa cum am vazut, produsele care contin 60-85% alcool sunt considerate eficiente impotriva bacteriilor, virusurilor si ciupercilor. Concentratia nu trebuie sa fie de 95%, deoarece nu poate fi neaparat mai eficienta decat un gel cu concentratie mai mica. Este important sa se ia in considerare faptul ca dezinfectantele alcoolice ajuta la reducerea rapida a numarului de germeni pe maini in anumite situatii, dar nu la eliminarea tuturor. De asemenea, nu sunt potrivite pentru curatarea mainilor murdare vizibil sau indepartarea substantelor chimice nocive de pe maini. In aceste cazuri, trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun. Fie ca este vorba de produse cosmetice „simple” sau de produse medico-chirurgicale, daca acestea contin substante antimicrobiene, trebuie sa fii foarte atent, deoarece utilizarea inutila si neconditionata ar putea favoriza dezvoltarea bacteriilor rezistente la aceste produse.

In plus, produsele pe baza de alcool au dezavantajul ca usuca foarte mult pielea, motiv pentru care utilizarea continuata si prelungita poate avea efecte negative asupra pielii. In mod similar, spalarea excesiva a mainilor pe termen lung ar putea provoca, de asemenea, efecte nedorite, cum ar fi uscarea excesiva si iritarea, desi este recunoscuta ca fiind necesara in unele profesii.

Asadar, foloseste geluri dezinfectante pentru maini, cu incredere, cand este necesar, fara a abuza de ele!

 

 


Ultimul episod al serialului „Vinovați de Iubire” este difuzat la data de 20 septembrie 2024. Urmărește episodul 54 al serialului “Vinovați de iubire” online live, în această seară.