Când este nevoie să faci trecerea la anvelopele de iarnă? Află sfaturile specialiştilor

Autor: Oana Picerea
Actualizat: 30 oct 2020, 12:30

Iarna se apropie, prin urmare este momentul să începi să te pregăteşti corespunzător pentru schimbarea anotimpului. Dacă eşti proprietarul unui automobil, cu atât mai important este să treci maşina pe anvelope de iarna. Dacă este anticipată o iarnă friguroasă şi cu ploi sau zăpezi, ia toate măsurile de siguranţă necesare.

De ce trebuie să îţi schimbi anvelopele existente cu cele de iarnă?

Având în vedere numele lor, anvelopele pentru toate anotimpurile sunt făcute să funcţioneze pe tot parcursul anului, dar în condiţii meteorologice moderate. În timp ce anvelopele pentru toate anotimpurile asigură diferite beneficii, acestea nu sunt ideale pentru şoferii care întâmpină temperaturile extrem de scăzute, gheaţa şi zăpada din lunile de iarnă.

Experţii sunt de acord că chiar şi cele mai bune anvelope pentru toate anotimpurile cedează în confruntarea cu temperaturile scăzute. Astfel, anvelopele obişnuite riscă să se întărească şi să își piardă capacitatea de aderenţă pe suprafaţa de condus. Odată ce anvelopele îşi pierd aderența, alte caracteristici referitoare la siguranţa maşinii tale îşi pot pierde funcţionalitatea. În acest caz, putem include tracţiunea integrală şi frânele antiblocare. Aşadar, dacă urmează o perioadă cu temperaturi normale de îngheţ, fie cu o cantitate mare sau nu de zăpadă, anvelopelele de iarnă asigură beneficii importante.

Anvelopele de iarnă sunt fabricate din compuşi rezilienţi de cauciuc

Aceştia sunt concepuţi pentru a rămâne flexibili la temperaturi scăzute, canalizând rapid zăpada şi îndepărtând-o de pe anvelopă. Aderența în cazul anvelopelor de iarnă este mult mai ridicată, deoarece acestea suportă condiţii meteo nefavorabile, asigurând un grad ridicat de siguranţă şi manevrabilitate, atât pe zăpadă cât şi pe drumuri alunecoase.

Mai jos sunt listate avantajele suplimentare pentru a trece la anvelopele de iarnă:

  •         Oferă un grad mai mare de securitate pentru a ajunge în siguranţă la orice destinație;
  •         Capacitate crescută de aderenţă pentru a opri şi a urca orice drum de pe dealuri;
  •         Maximizează puterea de a opri brusc, în condiţii extreme;
  •         Conferă o mai bună capacitate pentru a manevra eficient automobilul la temperaturi scăzute, zăpadă adâncă şi drumuri îngheţate.

Toţi producătorii de anvelope recomandă schimbarea celor obişnuite cu cele de iarnă

Acestea sunt special concepute pentru o mai bună manevrabilitate, tracţiune şi frânare în orice stare, mai ales când temperatura scade sub 7 ° C. Anvelopele de iarnă te ajută să fii pregătit/ă nu doar pentru vremea rece, ci şi pentru zăpadă, nămol, lapoviță şi gheaţă. Toate aceste sunt condiţii naturale ale anotimpului rece.

7 ° C este o limită de temperatură importantă pentru anvelopele pentru toate anotimpurile, datorită modului în care reacţionează compusul din cauciuc. În cazurile în care se depăşeşte această temperatură, compusul utilizat în anvelopele pentru toate anotimpurile este flexibil, permiţând distanţe de oprire mai scurte şi oferind şoferilor un control mai mare asupra vehiculelor lor. Cu toate acestea, sub această temperatură, şoferii simt cum anvelopele de toate anotimpurile devin rigide, ceea ce rezultă în distanţe mai lungi de frânare, în condiţii de frig, umezeală şi zăpadă. Ceea ce poate conduce la numeroase accidente. 

Nu dorim nimănui să experimenteze acest fapt în timpul iernii!

În România, obligativitatea montării anvelopelor de iarnă ține doar de starea vremii. Atâta timp cât temperatura scade, apare zăpada, gheaţa sau poleiul, şoferii trebuie să preîntâmpine astfel de condiţii meteo prin montarea anvelopelor de iarnă.