Sfinții Mihail și Gavril. Ce tradiții și obiceiuri avem pentru această sărbătoare mare

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 01:38
Tradiții de Sfinții Mihail și Gavril
Sursa: doxologia.ro

Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. Această sărbătoare vine cu mai multe tradiții și obiceiuri, care diferă în funcție de zonele țării.

Ziua de 8 noiembrie reprezintă una dintre sărbătorile mari din calendarul creștin ortodox. Astăzi, credincioșii îi sărbătoresc cu mare fast pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, considerați conducătorii cetelor de îngeri. Așa cum se obișnuiește în popor, și de această sărbătoare oamenii respectă anumite tradiții, care să-i ferească de necaz. 

Tradiții de Sfinții Mihail și Gavril

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt cei care îi păzesc pe oameni pe întreg parcursul vieții.

De asemenea, aceștia au grijă de sufletele celor trecuți în neființă și le ajută să găsească drumul spre rai. De aceea, pe data de 8 noiembrie, Biserica sărbătorește, de fapt, toate cetele de îngeri care sunt alături de Dumnezeu. 

Sfinţii Mihail şi Gavril apar în icoane cu aripi și cu săbii în mână, tocmai pentru a arăta tuturor credincioșilor faptul că cei doi au biruit răul cu ajutorul credinței în Dumnezeu.

Așa cum se întâmplă în cazul oricărei sărbători mari, și de ziua Sfinților Mihail și Gavril există mai multe tradiții și obiceiuri, menite să-i apere pe cei care le respectă. 

De exemplu, oamenii care locuiesc la munte cred că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt și protectorii oilor. De aceea, ciobanii obișnuiesc să facă o turtă din porumb, numită ”turta arieților”. În limbajul ciobanilor, arieții sunt berbecii care nu se află în același loc cu oile. 

Turta făcută de ciobani trebuie aruncată dimineața, pe 8 noiembrie, în locul în care stau oile. Se crede că în acest fel, animalele vor face mulți pui. Dacă această turtă cade cu fața în jos atunci când este aruncată, înseamnă că ciobanii vor avea motive de supărare cu oile. În schimb, dacă turta ajunge pe pământ cu fața în sus, se crede că oile vor face miei sănătoși. 

În ziua Sfinților Mihail şi Gavril, oamenii trebuie să aprindă lumânări la vii, dar și la morți, mai ales pentru sufletele celor care s-au stins din viață fără să aibă o lumânare la căpătâi. În plus, este bine să se dea de pomană în această zi. Se consideră că pe 8 noiembrie sunt sărbătoriți ”Moșii de Arhangheli”. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nimeni nu trebuie să muncească pe 8 noiembrie. Dacă faceți asta, atunci când va sosi ceasul să părăsiți această lume, vă veți chinui îngrozitor. Sfinții Mihail şi Gavril sunt cei care iau sufletele oamenilor, în ceasul morții. 

Ziua de 8 noiembrie se mai numește în popor și ”Vara Arhanghelilor”. Oamenii cred că între Sfinții Mihail și Gavril și Crăciun vor fi cel puțin două zile și cel mult patru zile călduroase.

Această perioadă etse cunoscută sub denumirea de ”Vara iernii”. 

Cine sunt Sfinții Mihail și Gavril

Pentru a înțelege mai bine semnificația acestei sărbători, trebuie să știm cine au fost Sfinții Mihail și Gavril și de ce sunt atât de importanți. Arhanghelul Gavril este cel care a anunțat-o pe Fecioara Maria că-i va da naștere lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. 

De asemenea, tot Sfântul Gavril i-a anunțat pe Ioachim şi pe Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Mihail, acesta este cel care are cheile de la poarta raiului. Sfântul Mihail are grijă de cei bolnavi. Atunci când un om suferind va muri, se crede că Sfântul Mihail va sta la capul lui.

În cazul în care bolnavul se va face bine, Arhanghelul va fi așezat la picioarele lui. Ca și Sfântul Haralambie, Sfântul Mihail are puterea de a ține ciuma departe de oameni. Se spune despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril că sunt prezenți atunci când are loc Judecata de Apoi. 

Cei doi sfinți sunt considerați și protectorii caselor și îi ajută pe oameni să-și purifice sufletele, dacă țin post și se roagă. În ebraică, Mihail înseamnă ”Cine-i ca Dumnezeu”. Acest sfânt este cel care merge la Dumnezeu cu toate rugăciunile credincioșilor. 

De asemenea, Sfântul Mihail a fost primul dintre îngeri care a sărit la luptă împotriva îngerilor care s-au răzvrătit împotriva Domnului. De aceea, el apare în icoane îmbrăcat în soldat și cu o suliță în mână.