Marturiile dureroase ale familiilor pacientilor care au murit in incendiul de la Piatra Neamt: ''Eu nu stiu nimic de patru zile. Asa bine i-au lasat ca au murit''

Autor: Oana Iosif
Actualizat: 02 feb 2021, 23:00
Ce a ramas in urma incediului devastator din Piatra Neamt

Rudele pacientilor care au decedat in incendiul de la Piatra Neamt sunt socatide modul violent in care au murit cei dragi lor.

Fiica unui barbat internat la ATI spunea ca asistentele si medicii refuzau de 4 zile sa le dea informatii despre rudele lor. 

" Nu solicităm despăgubiri. Sistemul e mort. Înțeleg că sunt internați la ATI, dar îl lași așa? Eu nu știu nimic de patru zile. Nu e program să putem să îi vedem. Așa bine i-au lăsat că au murit. E exact ca la Colectiv, probabil nici nu vom afla adevărul",

a declarat fiica unui barbat mort in incendiul de la Piatra Neamt, potrivit stiripesurse.ro. 

Citeste si: UPDATE! 10 persoane au MURIT in incendiul de la Piatra Neamt! Medicul EROU a fost transportat in Belgia

Sedinta de Guvern de urgenta dupa situatia de la Piatra Neamt

Premierul Ludovic Orban a solicitat o sedinta de urgenta, duminica, la Palatul Victoria, cu ministrul Sanatatii Nelu Tataru si ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela si secretarul de stat, Raed Arafat. 

Managerul spitalului din Piatra Neamt unde a avut loc incendiul, Lucian Micu, a declarat faptul nu stie cand s-a facut ultima reparatie capitala acolo si ca instalatia este foarte veche. 

"Toate construcțiile noi și modernizările care se fac sunt prevăzute cu sisteme de alarmă și stingere de incendii din tavan, însă aceste două etaje urmează să intre în renovare. Noi în acest moment lucrăm la nota conceptuală a proiectului", a declarat Lucian Micu, managerul Spitalului Piatra Neamt.

Martor ocular, declaratii cu puternic impact emotional

Un martor ocular al incendiului din Piatra Neamt a povestit ce a vazut in momentul in care incendiul a luat proportii, potrivit digi24.ro.  

 '' Auzeam când am coborât eu din mașină. Nu știam ce se întâmplă. Era lumea agitată pe jos. Erau mașini, cu schimbul de tură, cu asta, oarcate aiurea și nu prea au avut, s-au cam chinuit să intre pompierii.

Și, după aceea, când m-am dat jos din mașină, deodată: BUF!

- Se vedea și fum?

- Flacără, fum! Cum Dumnezeu? Eram exact la colțul clădirii, unde e mașina poliției, acolo.

- A, da? Și geamurile?

- Și atunci au bubuit geamurile. Unul dintre ele.

- V-ați speriat.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Nu am știut ce se întâmplă. Când au intrat pompierii, o parte au urcat pe scara de incendiu, o parte pe la fostul Crematoriu.

Au pus scările, cu furtune. Dup-aia a venit scara aia mare.

- Și medicii?

- I-au evacuat pe toți cum au putut. Dup-aia m-au chemat în interior.

- Și când ai ajuns? 

- Erau pe hol. Era dezastru. Erau scoase paturile arse, cu tot cu pacienții morți.

- Pacienții erau încă în salon?

- Erau pe paturi. Pompierii i-au scos pe hol.

- Toți?

- Când am ajuns sus, după ce s-a stins focul, erau pe hol tot, aparatură, pacienți, care erau duși în UPU.

- Și medicii care au intervenit?

- Erau și în salon asistente. Supravegheau bolnavii, se făceau tratamente când a avut loc explozia. Având combinezonul... Combinezonul are nailon curat. Arde pe tine exact cum dai foc la o pungă de celofan. Ca și cum erau într-un sac de nailon.

- Și practic, cei care erau în salon au fost surprinși și ei de explozie.

- Dacă ei erau stabilizați la pat, pacienții, normal, doar erau intubați. Acolo sunt saloane de persoane intubate', a spus martorul la tragedia din Piatra Neamt.