Tinerii au nevoie de educaţie financiară pentru o viaţă fără datorii

Author: Bogdan Stanescu
Actualizat: 03 feb 2021, 00:30

Ce îi influenţează pe tineri să îşi gestioneze inteligent banii şi să fie fără datorii? Sunt 3 elemente clasice de care ar trebui să ţină cont toată lumea: noutăţi despre finanţe în funcţie de situaţia economică actuală; conştietizarea diferenţei dintre cheltuielile necesare şi cele pentru mofturi; planificarea bugetului astfel încât la sfârşit de lună să rămână cu economii, nu cu datorii.

Alexandru, reprezentant al KRUK România, prezintă pe înţelesul tinerilor noţiuni de bază cu ocazia Zilei fără datorii:

Cele mai mari tentaţii apar odată cu primele salarii, când euforia banilor câştigaţi după o lună de muncă este mai mare decât venitul efectiv. Pe 17 noiembrie, de Ziua fără datorii, KRUK România invită tinerii angajaţi să facă un exerciţiu cu bugetul lor: să facă o lista cu veniturile lor şi ceea ce şi-ar dori să îşi cumpere. Pot folosi gratuit calculatorul sumelor mici pentru a afla cât trebuie să economisească zilnic, săptămânal sau lunar pentru a-şi cumpăra ceea ce îşi doresc fără a-şi facă datorii.

De asemenea, tinerii ar trebui să ştie cum să selecteze un loc de muncă potrivit pentru ei. Anagajaţii experimentaţi au şi alte motivaţii în afară de beneficiile salariale, atunci când vor să îşi schimbe locul de muncă: programul de lucru, locaţia şi amenajarea spaţiului de lucru, oportunităţile de a evolua, asigurările de sănătate, diverse beneficii materiale, etc. În ultimul timp s-a pus accent şi pe alt factor, cum este politica CSR (Corporate social responsibility = Responsabilitatea socială a companiilor). Politica CSR a unei companii arată cât de mult se implică aceasta în societate.

Politica CSR a unei companii arată cum aceasta ajută mediul social în care îşi desfăşoară activitatea: către cine face donaţii, în ce domenii creează programe suport. KRUK România are o astfel de politică CSR, prezentată aici: Implicare socială. Oferă suport în sistemul medical, sistemul de învăţământ, sistemul de protecţie socială şi organizează diverse acţiuni pentru combaterea sărăciei. Ziua fără datorii este tot o iniţiativă a Grupului KRUK al cărei scop este acela de educare a oamenilor cu noţiuni financiare de bază. Scopul tuturor ar trebui sa fie si acela de a avea o viaţă fără datorii.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.