Premiera in Romania! Bebelus nascut prematur, salvat de o terapie inovatoare cu celule stem

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 18 nov 2020, 15:46

O procedura medicala realizata in premiera in tara noastra a salvat viata unui bebelus nascut prematur, cu grave probleme de sanatate.

Medicii au folosit celule stem prelevate la nastere ca sa ajute organele micutului sa se dezvolte. La varsta de numai 2 luni, bebelusul a primit o noua sansa la viata printr-o interventie terapeutica salvatoare, realizata de o echipa medicala multidisciplinara de medici neonatologi, obstetricieni si specialistii ai Spitalului Baneasa si ai bancii de celule stem REGINA MARIA. 

O nastere prematura si doi bebelusi cu serioase probleme de respiratie, asa a inceput cosmarul unei tinere mamici, care in urma cu putin timp a adus pe lume minunile vietii ei. Gemenii, o fetita si si un baiat, s-au nascut la 29 de saptamani. Amandoi au avut probleme in dezvoltare, insa ale baietelului au fost mai grave. Dezvoltarea plamanilor era oprita, rinichii au inceput sa dea semne de colaps, iar intregul organism era dezechilibrat.

La doua luni de la nastere, fetita a putut fi externata, dar fratiorul ei ducea o lupta crancena pentru viata. Echipa de medici condusa de doamna doctor Dana Zaciu a refuzat sa se dea batuta si a cautat solutii. 

"Cam doua luni si jumatate au fost pana in momentul in care ne-am dat seama ca ne cam intoarcem in acelasi punct mereu si ca ne trebuie o iesire din treaba asta! Am incercat aproape tot ceea ce se stie si se cunoaste in terapia de prematuritate.", a spus doamna dr. Dana Zaciu, sef sectie Terapie Intensiva Neonatala a Spitalului Baneasa Regina Maria. 

Acela a fost momentul in care Neonatologul si-a dat seama ca daca nu gaseste urgent o solutie risca sa il piarda pe micut.

Dr. Dana Zaciu a cerut opiniile altor specialisti din cadrul retelei, specialistii Bancii de Celule Stem Regina Maria si un specialist din Coreea care are in derulare programe de terapie regenerativa pentru nou nascuti prematur. Toate argumentele au fost in favoarea unei decizii pozitive, iar celulele stem fusesera deja stocate la nivelul retelei, astfel, impreuna cu parintii, s-a decis in unanimitate pregatirea unei solutii in acest sens.

Doctorita a ales sa incerce o terapie ce nu a mai fost facuta niciodata in tara noastra, cea cu celule stem mezenchimale, prelevate la nasterea copilului. Celulele stem sunt de obicei pastrate in banci speciale si se apeleaza la ele pe parcursul vietii pentru tratarea unor boli incurabile sau pentru regenerarea tesuturilor. 

"Au fost doua administrari: prima cu un numar mai mic de celule, am avut o imbunatatire, dar nu satisfacatoare, ori eu aveam o alta generatie de celule puse la crescut si cand am ajuns la o cantitate suficienta le-am administrat pe cele in cantitate mai mare si dupa administrarea celor in cantitate mai mare s-a vazut in cateva zile rezultatul", a mai adaugat doamna dr. Dana Zaciu.

La patru luni de la nastere, dupa o lupta chinuitoare, bebelusul a putut fi externat, iar acum se bucura de caldura si siguranta casei.

Folosita pentru prima data in tara noastra, terapia cu celule stem este benefica atat in tratarea bolilor autoimune, cat si ca ajutor in regenerarea organelor cu probleme.

"Celulele stem pot fi folosite in Medicina Regenerativa. Practic, Medicina Regenerativa utilizeaza celulele stem mezenchimale ca instrumente de inlocuire a celulelor imbatranite, lezate, deteriorate, cu scopul refacerii functiei organului afectat.", a subliniat Magda Dulugiac, doctor in Biologie.

Recoltarea lor se realizeaza la nastere iar mai apoi celulele se criogeneaza si se utilizeaza doar la nevoie. Ele se pastreaza in banca de celule pana cand copilul implineste 18 ani, urmand ca apoi sa fi distruse sau pastrate in continuare pentru terapii adjuvante.

"Este vorba despre o taxa de recoltare si dupa aceea vorbim despre o taxa anuala de stocare, care nu depaseste in medie 100 de euro" a spus Dr. Tudor Panu, Director General Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria.

In ultimul deceniu numarul de transplanturi cu celule stem a crescut cu aproape 50%, iar la nivelul tarii noastre se recolteaza anual aproximativ 25.000 de unitati.

Copiii nascuti prematur, la o varsta a sarcinii mai mica de 36 de saptamani, au nevoie de ingrijiri de specialitate inca din prima clipa de viata. Unitatea de Terapie Intensiva Neonatala din cadrul Spitalului Baneasa Regina Maria asigura ingrijiri medicale de exceptie, iar nou-nascutii si mamele beneficiaza de cele mai bune servicii si ingrijiri, oferite intr-un mediu prietenos sub atenta supraveghere a specialistilor. 

 

 

Taguri: