De ce nu e bine să-ți organizezi nunta în postul Crăciunului

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 08 sep 2021, 01:36
De ce nu se fac nunți în Postul Crăciunului 
Sursa: unsplash.com

În Postul Crăciunului nu se organizează nunți, ca de altfel, în niciunul din celelalte posturi de peste an. Religia ortodoxă are o serie de reguli care trebuie respectate, iar perioada de post este dedicată, în primul rând, rugăciunilor.

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și așa cum impune Biserica Ortodoxă, în această perioadă nu este bine să se organizeze nunți. Așadar, dacă aveați în plan să vă cununați religios anul acesta, va trebui să așteptați până în 2021, pentru că nu se mai fac nunți decât după 7 ianuarie. 

De ce nu se fac nunți în Postul Crăciunului 

Ca să înțelegem mai bine de ce există anumite reguli în Biserica Ortodoxă și de ce este bine să le și respectăm, trebuie să știm, în primul rând, de la ce au pornit și

ce stă la baza acestora. Una dintre aceste restricții este aceea că în Postul Crăciunului nu se fac nunți. 

Bineînțeles că această regulă este valabilă și în celelalte perioade de post. Explicația este destul de simplă. Atunci când este post, credincioșii trebuie să se axeze mai mult pe curățirea trupului și a sufletului, și nu pe petreceri. Asta înseamnă că pe lângă restricțiile alimentare, care trebuie respectate în aceste perioade, ar trebui să ne abținem și de la altfel de plăceri. 

Aici ne referim, bineînțeles, și la plăcerile trupești. Dacă Biserica ar fi de acord să se organizeze nunți în Postul Crăciunului, asta ar însemna că cei doi soți ar avea și relații conjugale, ceea ce contravine cu regulile unei perioade de post. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

”Abstinenţa soţilor în perioada postului are în vedere pregătirea acestora pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine în chiar ziua Praznicului și pentru primirea Sfintei Împărtăşanii trebuie şi această pregătire trupească prin înfrânarea conjugală. Aşadar, nu împreunarea soţilor este un păcat înaintea lui Dumnezeu, ci nesocotirea Sfintei Împărtăşanii, a cărei primire o aşteptăm la sfârşitul postului, dacă nu ne pregătim cuviincios pentru ea, atât sufleteşte, cât şi trupeşte”, este explicația dată de preoți. 

În al doilea rând, o nuntă presupune, automat, și o petrecere. Nimeni nu va alege să pună pe masă preparate de post. În plus, orice fel de petrecere, cu muzică, băutură și dans nu este admisă în perioada de post. 

”A face nunţi în aceste zile înseamnă a sfida sau a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. De asemenea, Biserica a interzis săvârşirea cununiei în zilele de praznice împărăteşti, în ajunul lor sau în perioade legate de ele, pentru ca bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micşorată

de cea lumească, a petrecerii legate de sărbătoarea căsătoriei”, au mai spus preoții. 

Când nu se fac nunți în anul 2021

Ca să nu ajungeți în situația în care v-ați fixat data nunții, iar după aceea să vă dați seama că aceasta pică în perioada postului, este bine să știți dinainte care sunt zilele în care nu se fac cununii religioase. 

Pentru că anul 2020 este aproape de final, și oricum nu veți putea face nunta, fiind Postul Crăciunului, noi v-am pregătit o listă cu toate zilele în care nu vă veți putea cununa religios în 2021:

  • în toate miercurile şi vinerile, acestea fiind zile în care se ține post
  • de pe 1 ianuarie până pe 7 ianuarie (de la Sfântul Vasile până la Sfântul Ioan Botezătorul. Aici intră și Boboteaza)
  • pe 1 și 2 februarie( Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului și Întâmpinarea Domnului)
  • de pe 8 martie până pe 9 mai( Postul Paștelui și Săptămâna Luminată)
  • 10 iunie (Înălțarea Domnului)
  • 19- 21 iunie (Moșii de vară, Rusaliile și Sfânta Treime)
  • 28 iunie- 1 iulie (Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Soborul Sinților 12 Apostoli și Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți)
  • 1 -15 august (Postul Adormirii Maicii Domnului)
  • 29 august (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul)
  • 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului)
  • 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci)
  • 30 septembrie( Sfântul Grigorie Luminătorul, ziua de dinaintea Acoperământului Maicii Domnului)
  • 15 noiembrie- 31 decembrie (Postul Crăciunului, Crăciunul și toate zilele care urmează după Crăciun, până la Sfântul Ioan Botezătorul)