Raed Arafat confirmă că vaccinul contra Covid-19 poate da efecte adverse: "Atenție, nu..."

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 03 feb 2021, 13:45
Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU, confirmă că vaccinul contra Covid-19 poate da efecte adverse, însă încurajează populația să se vaccineze.

„Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației. Achiziția vaccinului anti-COVID este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme.

Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile  efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU îi asigură pe cetățeni că efectele adverse nu vor fi, însă, grave. Raed Arafat a subliniat că vaccinarea este vitală pentru a se încheia pandemia, iar oamenii să își reia viețile de dinainte de Covid-19.

„În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție.

După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului.

Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a mai declarat Raed Arafat.

Ce spune Arafat despre carantinarea Bucureștiului

Mai multe localități, inclusiv de lângă Capitală, au fost carantinate pentru a se limita răspândirea Covid-19.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Raed Arafat a anunțat acum și în ce situație se va decide intrarea în carantină a Capitalei.

„Pentru că nu luăm doar cifra, nu e doar incidența care e luată în considerare, sunt mai multe lucruri luate în considerare de DSP. Sunt toate măsurile generale luate pentru peste 3 la mie: restaurante închise, teatrele, cinema. Sunt restricții de circulație noaptea, magazinele se închid la 21. Sunt măsuri deja luate. Ilfov a

decis să ia o masură care cred că va avea impact asupra Bucureștiului, pentru că foarte multe zone sunt rezidențiale. Se va permite mișcarea celor care merg la muncă, au motive, dar se va limita foarte mult mișcarea neesențială. Se vor limita doar la activitățile prevăzute în ordin. Aici va fi un impact. Urmează ca DSP București, cu comitetul municipal, cu INSP, să facă analizele, la momentul în care consideră, ei pot să vină cu propunerea oricând. Acest punctaj trebuie făcut pentru a stabili dacă e sau nu cazul. O măsură de carantinare ori măsuri suplimentare restrictive oriunde pot reduce numărul cazurilor. Nimeni nu poate combate asta. Dar momentul în care se implementează asta trebuie decis. Sunt și localități care n-au luat măsura carantinării, au luat măsuri de ordine publică și acolo vedem unele semne pozitive.

Dacă vrei să reducem rapid, cum se întâmplă la Sălaj, Sibiu, la Alba, Baia Mare, atunci măsurile care sunt suplimentate restrictiv pot duce mai repede la aceste rezultate.

Dar se analizează un punctaj. Trebuie depășit, mi se pare, 60 de puncte pentru ca INSP să avizeze. S-a făcut pentru ca deciziile să nu fie arbitrare, la presiune, ci mai degrabă pe baza punctajului” , a precizat Raed Arafat, șeful DSU.

Citeste si: Coronavirus în România, 24 noiembrie 2020. 7.753 cazuri noi și 196 de decese cauzate de COVID-19

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.