Alexandru Rafila cere redeschiderea școlilor pentru clasele primare: "Vor avea mari probleme..."

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 25 nov 2020, 10:24
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, cere redeschiderea școlilor.

„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii.

Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu foarte serioase tare, nu în procesul educţional şi în procesul dezvoltării ca viitori adulţi, din punct de vedere psiho-social.

Asta este principala problemă. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS și candidat la alegerile parlamentare 2020, Alexandru Rafila consideră că România nu trebuie să intre în carantină generală.

"Din păcate, când lucrurile ajung la o anumită intensitate și la un anumit nivel al transmiterii și pun în pericol capacitatea de primire a persoanelor în sistemul spitalicesc, într-adevăr, este singura soluție și important e să nu ajungi acolo prin măsuri preventive.(...) În momentul de față nu (n.r România nu trebuie să intre în carantină). Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri.

S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere, putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem", a declarat profesorul Alexandru Rafila, citat de digi24.ro.

Raluca Turcan recunoaște problemele cu școala online

Și vicepremierul Raluca Turcan a recunoscut problemele legate de faptul că elevii învață exclusiv online.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

“Nu pot să nu observ și să nu fiu sinceră cu dumneavoastră și să vă spun că școala online i-a schimbat comportamentul copilului meu, a devenit mai introvertit, mai absent, mai puțin comunicativ și inclusiv mai îndreptat spre lene și leneveală.

Și aici vine provocarea pentru diriginți, pentru învățători, pentru profesori în general, să facă orele mai atractive și chiar să introducă partea de consiliere, să le explice copiilor ce se întâmplă și cum trebuie să se adapteze.

Fără să fie luată în derâdere, există chiar și provocarea pentru profesorii de sport. Și aici fac o mică paranteză pentru destindere… Mi-am surprins copilul ținând mâinile la cap și încercând să facă abdomene pe scaun. Și îl întreb ‘ce faci tu aici?”. “Păi fac abdomene la ora de sport”, a mărturisit Raluca Turcan.

Citeste si: BREAKING: Elevii se întorc în clase! Decizia, anunțată acum