Nelu Tataru, anunt important despre posibila carantinare nationala! Ce spune Ministrul Sanatatii despre situatia din Bucuresti!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 03 feb 2021, 18:20
Ministrul Sanatatii a vorbit despre ceea ce se va intampla in capitala, in contextul cresterii alarmante a numarului de cazuri de infectare cu COVID-19

Ministrul Sanatatii a facut seara trecuta cateva precizari importante cu privire la zvonurile aparute despre o posibila carantinare nationala, dar si despre ceea ce se va putea intampla in capitala.

In cursul zilei de ieri, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat intr-o conferinta de presa faptul ca in Romania nu se va recurge la o carantinare nationala dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie.
La scurt timp dupa asigurarile date de catre Presedintele Romaniei, Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a venit cu declaratii asemanatoare. Acesta a mai mentionat ca exista multe alte masuri care se pot lua pana sa se ajunga la o carantinare nationala, care este ultima varianta.

Nelu Tătaru, despre o posibila carantinare nationala

Nelu Tataru a vorbit miercuri seară la un post de televiziune despre posibilitatea decretarii unei carantine nationale. Ministrul Sanatatii a explicat faptul că se va lua masura carantinarii doar in zonele unde transmiterea este accentuată și totodata se iau in considerare si alte masuri sau reguli stricte, iar un lockdown national va ramane ca ultima varianta.

"Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele!", a precizat Nelu Tătaru.

De asemenea, Nelu Tataru a vorbit miercuri seara si despre carantinarea Bucurestiului, subiect extrem de controversat in ultimele zile. Acesta a spus faptul ca in acest moment, in capitala nu se impune o carantina pentru ca nu se incadreaza in criteriile necesare luarii unei astfel de hotarari.

"O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte.

În acest moment Bucureşti nu se încadrează", a mai adaugat ministrul Nelu Tataru, pentru B1TV.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe de alta parte, Nelu Tataru a mai precizat faptul ca in zilele urmatoare se vor lua masuri ample si prezise privind inzestrarea sectiilor ATI din capitala cu mai multe paturi pentru a

veni in sprijinul spitalelor care fac fata cu greu situatiei dificile.

"În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria", a mai spus Nelu Tataru.