Top 4 meserii care necesita abilitati de comunicare

Author: Oana Iosif

Multa vreme singurele lucruri care contau la angajare erau hard skillurile, adica exact acele aptitudini tehnice ce pot fi usor cuantificabile. Pe masura ce piata muncii s-a diverisificat si angajatorii au inteles ca un pachet de cunostinte vaste nu este egal cu abilitatile de relationare, interesul pentru persoane cu soft skills (abilitati non-tehnice) a crescut in mod halucinant. Cele mai importante astfel de abilitati sunt cele de comunicare, fara de care este aproape imposibil sa stabilesti un contact real intre oameni. Si fara contact nu se poate face transferul de informatii! Care sunt asadar profesiile in care nu poti activa fara abilitati de comunicare? 

Profesor

Desi la noi in tara nu este tratata in mod ideal, aceasta meserie este mult mai grea decat poate parea la prima vedere. Multi cred ca cea mai grea parte a meseriei de profesor este crearea unui plan coerent de lectii sau acumularea tuturor cunostintelor necesare predarii unui subiect, dar nu ar putea fi mai departe de adevar. Pentru un act de predare complet este nevoie de o metoda pedagogica si abilitati extraordinare de comunicare. Un profesor poate avea un bagaj impresionant de cunostinte, dar fara abilitati de comunicare excelente nu va putea transmite aproape nimic din ele si elevii pot chiar ajunge sa dezvolte o lipsa permanenta de interes pentru acea materie. 

Agent de call center

O alta meserie complet subestimata este cea de agent de call center. De cate ori nu ai discutat cu o persoana plictisita, nervoasa sau pur si simplu nerespectuoasa? Da, frustrarea dupa discutia cu un agent de call center este un lucru cat se poate de real si, de multe ori, nici macar nu este vina operatorului. Nu oricine poseda rabdarea, tactul si capacitatea de a verbaliza exact ceea ce este necesar intr-o conversatie si astfel se ajunge la frustrari. Cei care lucreaza in call center cauta de cele mai multe ori o modalitate rapida si usoara de a face bani, iar angajatorii iau pe aproape oricine deoarece sa gandesc doar la profit. Jobul este extrem de stresant pentru angajatii care nu simt placerea de a discuta si a ajuta alti oameni si astfel schimbarile de personal sunt atat de frecvente. 

Model de videochat 

Desi probabil acest loc de munca nu te asteptai sa fie mentionat intr-o astfel de lista, in momentul in care vei afla ce presupune cu adevarat meseria de model de videochat este foarte posibil sa-ti schimbi parerea. Nu, videochatul nu este doar despre nuditate si fantezii, mai ales daca discutam despre videochat non adult. Aceasta ramura a videochatului se bazeaza pe conversatii pline de talc si interactiuni similare unei relatii adevarate. Nu oricine poate sustine discutii adanci si sa seduca o persoana in acelasi timp. Femeile care fac videochat trebuie sa detina abilitiati de comunicare atat verbale cat si non verbale pentru a pastra atentia si interesul viu al interlocutorului. 

Receptioner 

Pe langa abilitati excelente de comunicare, un receptioner bun trebuie sa stie sa se faca placut. O mare parte din satisfactia generata de experienta traita la un hotel/restaurant/statiune depinde de felul in care esti tratat de personalul care te serveste, nu-i asa? O atitudine deschisa, orientata catre rezolvarea problemelor si oferirea de informatii este necesara pentru a excela pe aceasta pozitie. Nu putine vor fi situatiile in care un receptioner se va confrunta cu nemultumiri si clienti nesatisfacuti. Lipsa abilitatilor de comunicare vor adanci frustrarea ambilor participanti la discutie. 

Tu in cadrul caror meserii mai consideri ca este necesara perfectionarea abilitatilor de comunicare? 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.