Ciorba de burta este una dintre cele mai apreciate ciorbe romanesti, care se pregateste de obicei de sarbatori sau la diverse alte ocazii speciale. Aceasta se serveste fierbinte alaturi de ardeii iute, usturoi, smantana si hrean.
Multe gospodine nu se incumeta sa prepare in casa aceasta ciorba, ci prefera s-o cumpere gata pregatita de la firmele de catering. Insa ciorba de burta nu este greu de pregatit acasa, ci dimpotriva se poate obtine un rezultat mult mai bun in bucataria proprie decat la restaurant, daca este urmarita pas cu pas o reteta potrivita.
Trucuri pentru o ciorba de burta delicioasa:
- Un prim sfat pentru realizarea unei ciorbe de burta perfecte este sa cumparati burta nefiarta, ci de preferat este burta congelata care se gaseste in orice hipermarket, in pachete dreptunghiulare si are specificatia „burta portionata congelata”. Aceasta se lasa la decongelat in apa rece cu otet, apoi se spala foarte bine si este pregatita pentru ciorba.
- Pe langa burta, mai aveti nevoie si de oase de vita sau de rasol de vita.
- De asemenea, puteti cumpara si burta proaspata de la macelarie, insa alegeti una deja curatata pentru a va usura munca.
- Carnea de vita si burta se oparesc pentru a elimina din mirosul pregnant din burta si petru a scapa de sangele din carnea de vita.
- Legumele care vor fierbe cu burta se pot fie arunca, fie le puteti pasa cu un blender si le puteti pune inapoi in ciorba.
- Puteti micsora si cantitatea de smantana si o puteti inlocui cu iaurt mai gras pentru o varianta mai usoara a ciorbei de burta.
- Ciorba de burta se serveste fierbinte cu ardei iuti, smantana, hrean, otet si usturoi.
Reteta traditionala de ciorba de burta, ca la bunica acasa!
Un secret important al rețetei de ciorbă de burtă consta in pregătirea burții, ingredientul principal.
Daca burta de vita este proaspata trebuie foarte bine curățată, spălată în mai multe ape, rasă cu sare și fiartă. Este recomandat ca burta pentru ciorbă să fie pusă în prealabil într-un vas în care s-a dizolvat o lingură de bicarbonat de sodiu și lăsată acolo pentru 2-3 ore. Ulterior, carnea trebuie foarte bine limpezită și pusă la fiert timp de 3 ore.Ingrediente:
500 g smantana
1,5 kg burta de vita
2 bucati rasol de vita
5 linguri otet
1 capatana mare usturoi
1 radacina pastarnac
1/2
6 galbenusuri
4 morcovi
4 cepe
Sare și piper după gust
Foi de dafin
Mod de prepare:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Primul pas consta in a pune la fiert intr-un vas mare 4,5 litri de apă. Se lasă apa până ajunge în punctul de fierbere, după care se adaugă oasele de vită și se spumează supa de câte ori este nevoie. Totul trebuie lăsat la fiert pentru aproximativ o oră, la foc mic.
Între timp se spală și se curăță legumele, se taie în sferturi și se adaugă în supă să fiarbă împreună cu oasele.
Când legumele încep să fiarbă se adaugă și burta tăiată fideluță, care a fost în prealabil fiartă. Acum se adaugă și câteva frunze de dafin și boabe de piper și se lasă totul să fiarbă, la foc mic, pentru încă o oră ori până când burta este foarte bine fiartă.
Atunci cand carnea este bine fiarta, se opreste focul, se scot oasele de vită din supă, iar cu o strecurătoare se scoate burta și legumele fierte. Supa rămasă se trece de câteva ori printr-o sită pentru a te asigura că rămâne perfect limpede.
Apoi se aleg câteva bucățele din legumele fierte care se pot pasa și se adaugă din nou în supă împreună cu burta tăiată fideluțe. Carnea de pe oasele fierte se curăță și ea de pe os, se taie cubulețe și se adaugă în ciorbă. Restul de legume fierte se pasează într-un blender, iar piureul obținut se pune în ciorbă. Acum, ciorba de burtă se pune din nou la fiert, până ce dă în clocot.
Usturoiul se curăță și se pisează bine, se pune într-un bol peste care se adaugă câteva polonice din zeama fierbinte de pe foc. Când usturoiul este bine încorporat, se adaugă mujdeiul obținut în ciorbă. Urmează și ultimul pas din rețeta de ciorbă de burtă. Se sparg cele patru ouă și se amestecă cu smântâna. Peste ele se adaugă zeamă fierbinte, dar se amestecă în tot acest timp pentru a nu se forma cocoloașe. Când amestecul are consistența dorită, totul se toarnă în vasul cu ciorbă de burtă și se amestecă repede cu polonicul.
Citeste si: Ciorba de burta cu smantana- reteta veche si traditionala
Citeste si: Ciorba de burta a la Nelu Ploiesteanu