Duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”: povestea celor treisprezece copilași care luptă pentru supraviețuire

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 28 dec 2021, 10:27
Mihai Ghita Foto(5)
Mihai Ghita aduce in prim plan subiecte inedite la Asta-i Romania.

Duminica aceasta, de la ora 14:30, emisiunea “Asta-i România!” ne oferă povestea impresionantă a treisprezece copilași care trăiesc împreună cu mama lor, la marginea pădurii.

În Sălaj, undeva la marginea Someșului, într-un loc greu de găsit pe hartă, își duc viața treisprezece copilași, împreună cu mama lor, într-o colibă construită din pământ și paie, departe de lume.

În timp ce pentru mulți dintre noi Crăciunul înseamnă căldură și bucurie, pentru ei un colț de pâine înmuiată în apă cu zahăr este o minune. Sunt desculți și flamanzi și tot ce au e dragostea mamei.

Oricât de greu le-ar fi ei nu renunta la școală și muncesc că niște robi- la lemne, la animale sau cu ziua prin satul din care au fost alungați. Pentru ei, fiecare zi e o lupta cruntă de supraviețuire.

Vedem imagini greu de privit, care îți taie respirația și îți umplu ochii de lacrimi; așa arată o fărâmă de viață dintr-o Românie primitivă, rămasă undeva în zorii civilizației, care te sfâșâie și te revoltă în același timp.

Paisprezece suflete flămânde și desculțe, între care unul abia născut, împart cămăruța ridicată din lemne și pământ în care abia pătrunde soarele. Sunt mici și tot universul lor e între acești patru pereți în care sunt condamnați să trăiască mai mult la mila lui Dumnezeu, decât din a oamenilor.

Au doar trei paturi, pe care le împart cum pot, o sobă, care nu ține de cald din cauza crăpăturilor din pereți,  și un dulap unde își pun ce mai aruncă alții.

Copilașii mai mari muncesc, iar cei mici se joacă; sunt fericiți aici în lumea lor, în care n-au de niciunele dar se au unii pe alții.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Când nu muncesc și nu învață, copiii stau în geamul casei și-l așteaptă pe tata. Omul rareori mai trece pe acasă, pentru că ori e plecat cu munca prin vecini, ori pur și simplu își uită drumul către copiii lui din codru.

Nu ratați o ediție impresionantă “Asta-i România!”, duminica aceasta de la ora 14:30, emisiune magazin prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

Citeste si: La varsta la care alti copii isi doresc jucarii, ei isi doresc sa nu le mai fie foame si frig! Urmariti povestea tulburatoare a copiilor care stiu ce gust au lacrimile, duminica, 20 decembrie, la "Asta-i Romania", de la ora 14:30, la Kanal D