Decizia de ultimă oră a Guvernului! Ce se așteaptă după Crăciun

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 19 iul 2022, 13:05
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că pregătește o extindere a secțiilor ATI după Crăciun și Revelion.

„Dacă avem în jur de 1255 de cazuri în terapie intensivă, din care 439 sunt intubați, celelalte paturi sunt paturi pe care putem face o terapie intermediară sau efectiv să pregătim aceste paturi pentru o terapie intensivă. Discuțiile pe care le-am avut cu managerii spitalelor din București, cu șefii secțiilor de ATI au fost tocmai în acest context, pentru a pregăti secțiile de ATI cu necesar și extinderea lor, dacă este nevoie, pentru perioada de sărbători”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Digi24.

Ministrul Sănătății nu se așteaptă ca după sărbători numărul cazurilor noi să explodeze, fiind de părere că ne vom menține pe un platou. Cu toate acestea, Nelu Tătaru vrea să extindă secțiile ATI, care sunt deja suprapopulate din pricina pandemiei de Covid-19.

Nelu Tătaru a fost întrebat dacă ne putem aștepta să avem după sărbători din nou 10.000 de cazuri de Covid 19 pe zi sau chiar mai mult.

„Nu, ne așteptăm ca în condițiile în care respectăm regulile care au fost impuse de la începutul acestei pandemii- mască, distanțare, dezinfectant- și respectarea pentru fiecare localitate în parte a regulamentelor impuse în funcție de transmiterea în comunitate, să avem menținerea acestui platou, chiar cu o scădere a numărului de cazuri în luna ianuarie. Iar în contextul în care va apărea și vaccinul, va duce la o scădere a numărului de cazuri”, a răspuns ministrul Sănătății.

Fără restricții dure de sărbători

Guvernul nu are în vedere restricții stricte în perioada sărbătorilor. „Sperăm că respectarea unor reguli să ne dea măsura unui platou pe care să îl menținem”, a subliniat Nelu Tătaru. 

„Sunt reguli care ar trebui respectate, după cum sunt și reguli care ar trebui urmărite că sunt respectate. Aici cred că și autoritățile locale, și autoritățile în drept ar trebui să evalueze mai mult sau să fie prezente mai mult pentru a vedea că aceste reguli se respectă”, a adăugat ministrul Sănătății.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat astăzi 2.489 de noi cazuri de Covid-19 din numai 7.116

de teste efectuate.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 87 decese (45 bărbați și 42 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 23 decese la categoria de vârstă 60-69

ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 28 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, pentru 5 pacienți decedați nu au fost înregistrate comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Citeste si: Zboruri suspendate! Românii care se întorc din această țara trebuie să stea în carantină