Cine răspunde în cazul în care cei vaccinați suferă de efecte adverse grave? Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

Autor: Marina Ionescu
Şeful campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat ce se întâmplă din punct de vedere medical cu persoanele care dezvoltă efecte secundare grave post-vaccinare.

Șeful campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat cine va răspunde în cazul în care la cei vaccinați apar probleme.

Chiar dacă specialiștii dau asigurări că vaccinul anti-Covid produs de Pfizer are o eficiență de până la 95%, mulți dintre cetățeni au în continuare îndoieli și ezită să facă acest pas, de teama unor efecte adverse.

Cine răspunde în cazul în care cei vaccinați suferă de efecte adverse?

Medicul Valeriu Gheorghiţă a vorbit, duminică, despre ce se va întâmpla din punct de vedere medical cu persoanele care dezvoltă efecte secundare grave post-vaccinare şi cine va prelua responsabilitatea acestei situaţii, dat fiind că

producătorii de vaccin solicită imunitate în faţa legii în statele care folosesc produsele lor. 

„Profilul reacţiilor adverse este asemănător altor tipuri de vaccin. Profilul este mult mai uşor în cazul acestui vaccin. Majoritatea colegilor mei mi-au spus că nici n-au simţit această înţepătură (…) Ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacţii adverse locale: disconfort local, tumefacţie sau roşeaţă la locul de administrare sau, în anumite cazuri, în primele 24 de ore, febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare şi articulare.

Nu sunt efecte adverse care să necesite abordare medicală particulară. Ele au fost controlate prin medicaţie simptomatică, gen paracetamol, la voluntari. Sunt citate 2-3 reacţii adverse majore la persoane cu istoric de şoc anafilactic, o situaţie foarte rară, gravă (…) Este important să ştii ce ai de făcut la momentul respectiv. Există o procedură distribuită la centrele de vaccinare pentru astfel de cazuri (…)”,
a spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Toate medicamentele prezintă risc de şoc anafilactic

”Nu există risc de şoc anafilactic doar la acest vaccin.

Acest risc există la orice tip medicament. Vă dau exemplul banalului antibiotic amoxicilină acid clavulanic, care se ia peste tot. Are în prospect efecte adverse foarte grave, inclusiv şoc anafilactic, şi toată lumea îl ia fără să îşi facă probleme (…) Ulterior administrării vaccinului, persoana vaccinată este supravegheată 15 minute, timp în care îi va fi acordată toată atenţia medicală.”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: Un nou transport de vaccinuri va ajunge în România pe 28 decembrie. Câte doze vom primi în tranşa a doua

Chestionat pe marginea subiectului, Valeriu Gheorghiță a anunțat că în foarte scurt timp va fi introdus, la fel ca în alte 11 state europene, un mecanism de compensare directă a pacienților, dacă ajung în această situație.

”În momentul de faţă, este prevăzut spre dezvoltare, la fel ca în alte 11 ţări europene, un mecanism de compensare directă a unei persoane pentru cazul, improbabil, în care persoanele vaccinate dezvoltă reacţii adverse.

Din ceea ce ştiu – nu sunt jurist şi îmi cer scuze dacă greşesc – mecanismul de compensare revine în sarcina statului”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.