Vâscul aduce noroc în dragoste! Cine se bucură de norocul pe care îl aduce această plantă

Autor: Madalina Maftei
Tradiţia vâsculu de Anul Nou

Tradiţia spune că cei care se sărută sub crenguţa de vâsc în noaptea de Anul Nou vor avea noroc în dragoste.

În zonele de munte precum valea Mureşului Superior, localnicii se îmbracă în costume precum strămoşii daci, tinerii au obiceiul de a duce fetelor iubite vâsc, în semn de preţuire, pentru a avea noroc, bunăstare, dar şi fericire.

Ce este vâscul?

Vâscul este o plantă care simbolizează curățenie spirituală, libertatea și armonia. Tinerii au adoptat radiția americană a sărutului sub vasc, așa că în piețe comercianții au început să vândă crenguţe de vâsc. 

Tradiţia vâscului de Anul Nou

În zona Mureşului oamenii strâng vâsc pentru a-și împodobi casele și fac bucheţele pe care să le dea și copiilor care vin de la oraș, ca să le poarte noroc și să le aducă bunăstare în familie. Locuitorii spun că vâscul este bun și pentru sănătate, dacă este folosit în ceai, ca remediu naturist. Ei pun vâsc deasupra ușilor, ca simbol al dragostei și fericirii. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce obiecte trebuie să ai la tine în Noaptea dintre Ani, ca să ai noroc în 2021

Obiceiul sărutului sub vâsc este păstrat în multe țări. Dacă un cuplu de îndrăgostiți se sărută sub vâsc în noaptea de Anul Nou, se spune că aceștia vor avea o relație lungă și fericită.

Citeste si: Superstiţii de Anul Nou 2021! Despre casa şi bunăstare de la Lidia Fecioru şi Mihai Voropchievici

 

Taguri: