Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 20 iul 2022, 05:10
Calendar creștin ortodox 2021
Sursa: unsplash

Și în 2021 românii vor avea nenumărate motive de sărbătoare, având în vedere că în calendarul creștin ortodox există mai multe sărbători cu cruce roșie. Iată care sunt personalitățile marcante din fiecare lună și ce zile din calendar le sunt dedicate.

Românii pun foarte mare accent pe credință, astfel că în fiecare an, sărbătorile importante din calendarul creștin ortodox sunt respectate cu sfințenie. În fiecare lună a anului sunt sărbătorite personalități religioase marcante și care și-au pus amprenta asupra religiei. Fiecare sărbătoare importantă este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că trebuie să fie o zi nelucrătoare, având în vedere că reprezintă o sărbătoare a sfinților la care se face priveghere.

Calendar creștin ortodox 2021. Ce calendare se folosesc în cadrul Bisericii Ortodoxe?

De-a lungul timpului, Bisericile Ortodoxe au optat pentru unul dintre cele 3 calendare: Calendarul iulian, Calendarul iulian revizuit și calendarul gregorian. În România, creștinii ortodocși se ghidează după calendarul iulian revizuit și la fel fac și credincioșii din țări ca Grecia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Slovacia sau Albania.

Calendar creștin ortodox 2021. Când începe Anul Nou bisericesc?

Dacă în calendarul civil trecerea în noul an se face pe data de 1 ianuarie, în calendarul iulian revizuit, anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, iar explicația este una foarte simplă. Aceasta este data la care se crede că Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică, acesta intrând în sinagogă pentru a rosti cuvintele prorocului Isaia care vorbeau despre Persoana Sa dumnezeiască. Mai mult, 1 septembrie reprezintă și momentul în care a început creația lumii.

Decizia de a stabili începutul Anului Nou bisericesc la 1 septembrie a fost luată de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea.

Calendar creștin ortodox ianuarie 2021

Încă din prima zi a anului 2021, în calendarul creștin ortodox este motiv de sărbătoare. Pe 1 ianuarie este sărbătoare cu cruce roșie: Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf.

Emilia. 

Sărbători importante sunt și pe 6 ianuarie, când este sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza, Dumnezeiasca Arătare, dar și pe 7 ianuarie, atunci când în calendar este sărbătorit Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Sărbătoare cu cruce roșie este și pe 17 ianuarie, când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria, iar șirul sărbătorilor din luna ianuarie se termină pe 30 ianuarie când sunt sărbătoriți Sf.

Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei. 

Calendar creștin ortodox februarie 2021

Prima sărbătoare importantă a lunii februarie este Întâmpinarea Domnului (Stratenia), pe data de 2 februarie, urmată de Sf. Cuv. Ioan Casian Romanul şi Gherman din Dobrogea; Sf. Cuv. Vasile Mărturisitorul; Sf. Sfințit Mc. Nestor; Sf. Sfințit Mc.

Proterie, sărbătorit la finalul lunii, mai exact pe 28 februarie.

Calendar creștin ortodox martie 2021

În luna martie, în calendarul creștin ortodox 2021 este o singură sărbătoare cu cruce roșie, mai exact pe 25 martie, atunci când este sărbătorită Buna Vestire, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie.

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează

Calendar creștin ortodox aprilie 2021

Luna aprilie este marcată de două sărbători cu cruce roșie. Prima este pe 23 aprilie, când creștinii ortodocși sărbătoresc o personalitate marcantă din punct de vedere religios, pe Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință, dar și pe Sf. Mc. Valerie. Pe data de 25 aprilie în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post- a Floriilor).

Calendar creștin ortodox mai 2021

În 2021, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului Iisus Hristos sau Sfintele Paști, este sărbătorită pe data de 2 mai. Și următoarele două zile, 3 și 4 mai sunt marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, acestea reprezentând A doua zi de Paști și A treia zi de Paști.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe 7 mai este Izvorul Tămăduirii și Cinstirea Ic. M. D. Siriaca de la M. Ghighiu. Arătarea pe cer a semnului Sf. Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat.

La final de lună, pe 21 mai, românii îi sărbătoresc pe Sf. Împ., întocmai cu ap., Constantin și mama sa, Elena, o altă sărbătoare cu cruce roșie.

Calendar creștin ortodox iunie 2021

Pe data de 10 iunie este sărbătorită  Înălțarea Domnului (Ispasul); Ziua Eroilor; Sf. Mc. Alexandru și Antonina; Sf. Sfințit Mc. Timotei, ep. Prusiei. În anul 2021, Pogorârea Sf. Duh, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumiri ca Cincizecimea sau Rusaliile, pică pe 20 iunie, iar Sfânta Treime este pe 21 iunie. 

Pe 24 iunie este sărbătorită Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), dar și Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava; Sf. Ier. Niceta de Remesiana.

Două personalități marcante ale religiei creștine sunt Sf. Ap. Petru și Pavel, sărbătoriți pe 29 iunie.

Citeste si: Rugăciunea „Tatăl nostru” a fost modificată! Ce s-a schimbat și cum va suna începând de acum?

Calendar creștin ortodox iulie 2021

În luna iulie, singura sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox este cea a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit pe 20 iulie. 

Calendar creștin ortodox august 2021

Prima sărbătoare importantă din luna august 2021 este pe data de 6, atunci când este sărbătorită Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia). Această sărbătoare este urmată de o alta importantă pentru credincioși, Adormirea Maicii Domnului, pe data de 15 august. Pe 29 august este o altă sărbătoare cu cruce roșie: Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul.

Calendar creștin ortodox septembrie 2021

Luna septembrie este marcată de 3 sărbători importante, cu cruce roșie, după cum urmează: pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului, pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci; Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon, iar pe 26 septembrie este sărbătorită Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan. Sf. Voievod Neagoe Basarab, Dreptul Ghedeon.

Calendar creștin ortodox octombrie 2021

La începutul lunii octombrie, pe data de 1 este sărbătoare cu cruce roșie: Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Sf. Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Chiriac și Iosif de la Bisericani. Pe 14 octombrie este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox,  Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie. Pe 26 octombrie este sărbătorit Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir, iar pe 27 octombrie este Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală; Sf. Mc. Nestor.

Calendar creștin ortodox noiembrie 2021

În luna noiembrie sunt trei sărbători importante în calendarul creștin ortodox. Prima este pe 8 noiembrie: Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, cea de-a doua pe 21 noiembrie:  Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia), iar ultima pe data de 30 noiembrie: Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei.

Calendar creștin ortodox decembrie 2021

În calendarul creștin ortodox, în luna decembrie sunt mai multe sărbători cu cruce roșie. Pe 5 decembrie este Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie, pe 6 decembrie este sărbătorit Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, pe 12 decembrie este o altă sărbătoare importantă: Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni. 

Pe data de 25 decembrie este sărbătorită Nașterea Domnului (Crăciunul), pe 26 decembrie este A doua zi de Crăciun; Soborul Maicii Domnului; Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor. 

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox este pe 27 decembrie, atunci când credincioșii îl sărbătoresc pe Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan, Sf. Cuv. Teodor Mărt.

Calendarul zilelor libere legale pentru anul 2021

Dacă în alți ani românii au putut transforma zilele libere legale în minivacanțe, având în vedere că acestea puteau fi legate de weekend, în anul 2021, majoritatea zilelor libere legale vor pica în weekend.

1 ianuarie și 2 ianuarie sunt primele zile libere legale din anul 2021. Acestea au picat vineri și sâmbătă.

24 ianuarie este Ziua Unirii Principatelor Române, o altă zi liberă pentru români, iar în acest an va pica duminica.

Românii vor avea liber și pe 30 aprilie, în Vinerea Mare, dar și pe 2 și 3 mai, în prima și a doua zi de Paște. 

1 mai, Ziua Muncii, pică în 2021 într-o zi de sâmbătă, în timp ce 1 iunie, Ziua Copilului va pica într-o zi de marți. Astfel, cei care vor dori să beneficieze de o vacanță prelungită pot face legătura între weekendul 29-30 mai și ziua de 1 iunie. 

Pe 20 iunie sunt Rusaliile, iar pe 21 iunie, într-o zi de luni, este a doua zi de Rusalii, o nouă sărbătoare legală. 

Adormirea Maicii Domnului este pe 15 august, iar sărbătoarea va pica în acest an într-o zi de weekend, mai exact duminica. 

30 noiembrie, de Sfântul Andrei și 1 decembrie, Ziua Națională a României sunt și ele zile libere legale, acestea picând în cursul săptămânii, în zilele de marți și miercuri.

Ultimele zile libere legale din 2021 vor fi de Crăciun și în a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie, ambele picând în weekend, sâmbăta și duminica.