Calendar Ortodox 9 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini! Ce mari Sfanti sunt praznuiti in aceasta zi!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 09 ian 2021, 11:38
Calendar crestin-ortodox: Sarbatoare mare astazi, 9 ianuarie 2021.

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 9 ianuarie 2021 sunt praznuiti Sfantul Mucenic Polieuct si Sfantul Ierarh Petru, episcopul Sevastiei.

Biserica Ortodoxă praznuieste pe 9 ianuarie in fiecare an, doua sarbatori crestine importante pentru crestini si anume cinstirea Sfantului Mucenic Polieuct si a Sfantului Ierarh Petru, episcopul Sevastiei.

Cine a fost Sfântul Mucenic Polieuct

Sfântul Mucenic Polieuct provenea din Meletina (Armenia). Acesta a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraţilor Deciu şi Valerian, fiind ostaş.

Atunci cand s-a declanşat o persecuţie împotriva creştinilor, Felix, socrul lui Polieuct, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creştini, a încercat să-l convingă pe ginerele său să renunţe la credinţa creştină.

Dar nici Felix şi nici Paulina, soţia lui Polieuct, nu l-au putut convinge. Sfântul Polieuct a primit moarte martirică prin decapitare din porunca lui Felix.

Troparul Sfântului Mucenic Polieuct, glas 4:

"Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri.

Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule."

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Cel Tăiat a tăiat pe cea Netăiată.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Stih: Sfinte Mucenice Polieuct, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Umplându-te de Desfătarea cea mult dorită şi de Fericita Lumină îndestulându-te, mărite şi de ceata cea îngerească învrednicindu-te, păzeşte, Sfinte Polieuct pe cei ce laudă prăznuirea ta, care cântă Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Mucenice Polieuct, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi măreaţă a răsărit plină de Dumnezeiască Lumină, luminând în chip strălucit pe cei ce te laudă cu credinţă, viteazule ostaş al lui Hristos, Preafericite Polieuct, cântând Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.


Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Întărit fiind cu virtutea Duhului, fericite şi cu Dumnezeiască Putere fiind îmbrăcat, cu tărie ai mers spre lupta vrăjmaşului şi surpându-l pe el cu putere, cu osârdie strigai: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai Întrupat, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, pe Cel Ce mai înainte era fără de trup; şi ai rămas iarăşi cu adevărat Fecioară Preacurată; pe Cel Ce pentru noi, cu bogăţia îndurării a sărăcit şi a mântuit pe cei ce strigă Lui, căci cu
Slavă S-a preaslăvit."


Cine a fost Sfântul Petru, Episcopul Sevastiei

Despre Sfântul Petru se cunoaste faptul ca a fost cel mai mic copil din familia retorului Vasile, originar din provincia Pont.

Mama Sfântului Petru, Emilia, era din Cezarea Capadociei. Viitorul Episcop al Sevastiei era unul din cei 10 fraţi, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Petru de Sevasta, Grigorie de Nyssa; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios şi Macrina cea tânără; vor fi şase sfinţi în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul

Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru şi Sfânta Macrina cea Tânără.

Bunica Macrina a crescut pe copii în duh creştin, împreună cu mama lor, Emilia, şi sora lor, Macrina cea Tânără.

Sfântul Petru a intrat în obştea mănăstirii fratelui său Vasile şi i-a urmat ca egumen în anul 362. În anul 380 a fost ales Episcop al Sevastiei în locul lui Eustaţie. În anul 381 a participat la Sinodul al II-lea Ecumenic din Constantinopol. A trecut la cele veşnice în anul 387.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: 6 ianuarie, sărbătoare deosebit de importantă pentru creştini