Top 5 sisteme de asistenta pentru sofer

Author: Oana Iosif

Siguranța este o preocupare primordiala a producatorilor din industria auto, iar in acest context, sistemele conducere asistata se numara printre dotarile strandard ale noilor modele. Acestea sunt de real ajutor soferilor, pentru ca ofera din timp informații esențiale si preiau unele sarcini sau comenzi. Sofatul devine astfel o activitate mult mai relaxanta, ceea ce permite conducatorului auto sa se concentreze mai bine asupra drumului.

Cu fiecare model apar noi sisteme de asistenta, cele deja existente sunt modernizate, iar in continuare vom face o prezentare a celor mai cunoscute dintre ele.

Controlul adaptiv al vitezei

Acest sistem are capacitatea sa ajusteze automat viteza autovehiculului, in functie de cea a masinii care ruleaza in fata. Masinile cu un astfel de sistem de asistenta sunt dotate cu un radar sau un senzor laser, amplasat in partea frontala Acesta detecteaza prezenta altor vehicule in fata, inregistrand totodata si viteza cu care ruleaza. Cand este activat, sistemul de control adaptiv al vitezei ajusteaza automat viteza de rulare a masinii si o adapteaza la cea a vehiculului din fata. Se reduce astfel riscul unui impact, sistemul fiind eficient in special pe autostrada, acolo unde se circula cu viteze mari.

Franarea automata

Acest sistem se activeaza atunci cand detecteaza iminenta unui impact, scopul principal fiind reducerea violentei coliziunii. In multe cazuri, reactia soferului poate fi una intarziata, atunci cand in fata se iveste brusc un obstacol, iar urmarile pot fi tragice. Sistemul de franare automata actioneaza franele inca din primul moment, reducand astfel semnificativ violența impactului. Uneori, un astfel de sistem poate duce chiar si la evitarea coliziunii. Este activat fie prin intermediul senzorilor laser, fie prin radar sau chiar cu ajutorul imaginilor video.

Parcarea automata

Parcarea in locurile dificile a fost dintotdeauna o problema pentru soferi, de aceea producatorii s-au gandit sa le vina in ajutor cu o metoda speciala. Cu un astfel de sistem, poti sa parchezi usor chiar si in locurile greu accesibile, iar acest lucru este posibil chiar fara sa pui mainile pe volan.

Masinile cu sistem de parcare automata sunt echipate cu o serie de senzori care masoara dimensiunea exacta a spatiului de parcare, pe care le transmit unui computer. Acesta calculeaza unghiurile, viteza si manevrele necesare pentru a parca in siguranța. Sistemele complet automate preiau controlul masini si o parcheaza fara sa fie nevoie ca soferul sa faca vreo manevra.

 

Sistemele de asistența la rularea pe banda

Parasirea involuntara a benzii de circulatie constituie una dintre cauzele frecvente ale accidentelor de circulatie. Cu un astfel de sistem esti mai in siguranta, pentru ca masina te avertizeaza cand parasesti banda si chiar iti ajusteaza directia, ca sa te mentina pe calea de rulare. Exista trei tipuri de sisteme, dupa cum urmeaza:

  • Lane Departure Warning – Acest sistem doar avertizeaza soferul cand detecteaza ca masina se indeparteaza de centrul benzii. Avertismentul apare in bord si poate fi insotit de un semnal sonor, iar soferul trebuie sa redreseze vehiculul

  • Lane Keeping Assistance – reprezinta optiunea mai avansata, avand capacitatea de a ajusta directia in cazul in care soferul nu are nici o reactie dupa ce este avertizat. In acest fel, sistemul va readuce masina pe centrul benzii de rulare, cu exceptia cazului in care soferul efectueaza o alta manevra.

  • Lane Centering Assistance - in acest caz sistemul de asistenta mentine permanent vehiculul pe centrul benzii de circulatie.

     

    Controlul la pornirea in rampa

    Multe modele asa cum este si Ford Ecosport sunt dotate cu un sistem care sa faca mai usoara pornirea intr-o portiune de drum in plan inclinat. Acesta blocheaza alunecarea masinii in fata sau in spate, mentine pentru cateva secunde presiunea in sistemul de franare. In acest fel soferul are timpul necesar sa porneasca motorul si sa preia controlul masinii.

     

    Acestea sunt cele mai importante sisteme de asistenta a soferului. care fac din condus o activitate mai sigura si mai putin stresanta.