Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului Moderna? Propectul a apărut şi în română

Autor: Denisa Avram
Actualizat: 14 ian 2021, 11:56
Ce reacţii adverse exista la vaccinarea anti-covid

Campania de vaccinare anti-Covid este în plină desfăşurare. Ia-tă ce trebuie să ştie românii despre posibilele reacţii adverse la imunizare.

Cele mai frecvente reacţii adverse la vaccinul Moderna sunt umflare în zona axilei, durerea de cap, grață, vărsături, dureri musculare, dureri articulare și rigiditate, durere sau umflare la locul de admnistrare a injecției, oboseală excesivă, frisoane sau febra. Printre cele mai rare, care se întâlnesc la doar o persoană din 1000, sunt paralizia facială periferică temporară (paralizia Bell) sau umflare la nivelul feței. 

Ce pot face românii care vor să aleagă vaccinul?

Românii vor fi imunizați cu oricare dintre cele două seruri disponibile în centrele de vaccinare şi nu vor putea alege. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că nu există diferențe majore între cele două și că acestea au aceeași rată de eficiență.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a spus Valeriu Gheorghiță, pentru Antena 3. 

”Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a concluzionat Valeriu Gheorghiță. 

Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Cele două vaccinuri anti-COVID disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficienţa lor este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, dacă previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Ambele vaccinuri se bazează pe o tehnologie care învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, numită ARN mesager.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Anticorpii devin pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. 

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular.

Ambele vaccinuri necesită două administrări. Pentru Pfizer, a doua doză se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Citeste si:   Motivul pentru care directorul companiei Pfizer nu s-a vaccinat încă anti-Covid-19: „Am 59 de ani și...”

Cine se poate vaccina?

Vaccinul Comirnaty Pfizer este aprobat începând cu vârsta de 16 ani, iar vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Citeste si:   Persoanele care refuză vaccinarea vor fi discriminate? Răspunsul lui Raed Arafat

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează. Studiile nu arată, însă, că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile.

Citeste si: Anunt pentru toti angajatii! Ce BONUS ar putea primi daca se vaccineaza!