Avantajele sistemelor de ventilaţie cu recuperare de căldură

Author: Oana Picerea

Un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură este un dispozitiv care ajută la ventilarea aerului din casă, acesta fiind reînnoit în proporţie de 100%.

Aerisirea casei doar cu ajutorul ferestrelor nu este eficientă din multe puncte de vedere. Majoritatea oamenilor petrece 90% din timp în casa în această perioadă. În contextul pandemiei, unii dintre ei sunt nevoiţi chiar să petreacă zi de zi, timp de două săptămâni, izolaţi în casă.

În tot timpul petrecut în casă, în aer se formează praf, mirosuri, microparticule, dioxid de carbon şi altele asemenea, care afectează calitatea aerului. O cameră neaerisită corespunzător duce la formarea de bacterii şi virusuri. Chiar şi produsele de curăţenie pot afecta pe termen lung locuitorii unei case neaerisite corect.

Ce nu ştiu mulţi despre aerisirea menţinând ferestrele deschise, este că aerul proaspăt este păstrat pentru prea puţin timp. Spre exemplu, ferestrele deschise preţ de trei ore înseamnă doar o jumătate de oră de aer proaspăt respirat. De aceea, specialistii de la Case Smart vin cu soluţia: o viaţă trăită într-un mediu sănătos, dispunând zi de zi de aer proaspăt în casă şi economisind energie.

De ce este eficient un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură?

Chiar dacă denumirea de "recuperare de căldură" duce cu gândul la utilizarea sistemelor de ventilaţie doar iarna, acestea sunt potrivite pentru orice anotimp. Vara, dacă proprietarii caselor aleg să aerisească deschizând ferestrele, temperaturile ridicate, de peste 30 de grade Celsius vor pătrunde în interior. Cu toate astea, pornind sistemul de ventilaţie, aerul temperatura aerului care pătrunde în casă se apropie de cea existentă deja în interior.

Concret, dintre avantajele oferite de un astfel de sistem, următoarele sunt foarte importante:

1. Economisesc energie

Un sistem de ventilaţie înseamnă economii mari de energie şi ulterior, economii financiare considerabile. De exemplu, în timpul iernii, acesta funcţionează încălzind aerul rece care intră din exterior. Pe de altă parte, vară, ajuta la răcirea aerului cald provenit din exterior.

2. Îmbunătăţeşte calitatea aerului

Datorită acestui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, locuinţa va fi mult mai aerisita şi prin urmare, umiditatea va dispărea. Este important de menţionat faptul că, într-un mediu umed, probabilitatea ca mucegaiul să se dezvolte, alături de acarieni, este mare. Aceştia sunt agenţi foarte nesănătoşi pentru oameni şi se recomandă evitarea lor luând toate măsurile. Întrucât creează un aer complet curat, sistemul de ventilaţie contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii, în general.

3. Oferă confort oamenilor

Atunci când deschid ferestrele, zgomotul poate deveni deranjant. Mai ales acum, când multe persoane sunt nevoite să lucreze de acasă, liniştea este importantă. Pe lângă îmbunătăţirea calităţii aerului şi protejarea împotriva umidităţii, sistemul izolează utilizatorii împotriva zgomotului supărător din exterior.

4. Este uşor de întreţinut

Este uşor de întreţinut sau eventual, de reparat. Filtrele pot fi schimbate chiar şi de utilizatori.

Acest sistem oferă avantaje de orice fel. De la economiile financiare până la confort sporit, utilizarea sistemului merită încercată de proprietarii de case smart.

Ei vor observa, în timp, chiar şi îmbunătăţirea odihnei – aerul proaspăt ajuta la obţinerea unui somn liniştitor. Explicaţia vine din faptul că organismul uman este construit astfel încât refacerea este mult mai eficientă într-un spaţiu în care nivelul de dioxid de carbon se apropie de nivelul din exterior.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.