În data de 21 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul. El a scris mai multe cărți despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură, pe care le-a trimis pretutindeni în lume.
Cine a fost Sfântul Maxim Mărturisitorul
Sfântul Maxim s-a născut în 580, la Constantinopol, într-o familie nobilă. El s-a dedicat luptei credinței împotriva monotelismului.
Împăratul Heraclius a fost cel care a acceptat să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.
Alături de Papa Martin, Sfântul Maxim Mărturisitorul, a reușit să condamne monotelismul. Pentru această faptă ei au fost arestați și trimiși în exil.
Semnificația numelor derivate din Maxim
Numele de Maxim, Maximus sau Maximilian sunt derivate din latinescul „maximus" care înseamnă „cel mai mare".
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Aceste prenumele au devenit comune în țările vorbitoare de limbi slave, precum Belarus, Rusia, Bulgaria și Ucraina, în ciuda originii latine a cuvântului.
Se spune că cei care poartă numele de „Maxim" au o dorința arzătoare de a-și folosi abilitățile de conducere și de a avea independența personală. Ei sunt iubitori ai armoniei, şi răspund pozitiv la lucruri frumoase. Ei timd să îi inspire pe ceilalţi spre o cauze măreţe.
Sfântul Maxim Mărturisitorul a trăit până în perioada 642-648. De-a lungul vieţii sale a alcătuit multe scrieri pentru mustrarea ereziei. El a scris cărți despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură şi le-a trimis pretutindeni în lume.
Citeste si: Apa sfinţită de Boboteză se bea doar opt zile! Cum se păstrează şi la ce este folositoare aghiasma?
Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul
Rugăciunea specifică pentru a fi adresată Sfântului Maxim, poate fi găsită mai jos:
"Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."
Citeste si: Când îl sărbătorim pe Sfântul Nectarie și cum a ajuns să fie declarat sfânt de greci