Statul jos îndelungat ne poate dăuna sănătății

Autor: Oana Iosif

Vrem, nu vrem, trebuie să stăm la birou sau pe un scaun dacă jobul ne-o cere. Dacă nu lucrăm de acasă, tot în fața unui calculator ajungem. Statul îndelungat însă, fie el pe un scaun sau în pat, nu ne face mai deloc bine. La ce riscuri ne expunem și cum putem preveni anumite probleme de sănătate, vă spunem în rândurile de mai jos.

Tindem să stăm din ce în ce mai mult jos fie din comoditate, fie din lipsa altor opțiuni. Cum foarte multe joburi depind de internet, statul la birou a ajuns să facă parte din rutina noastră zilnică. Dacă nu lucrăm de acasă, din fața calculatorului, atunci ne suim în mașină, unde iarăși stăm jos, ca mai apoi să ajungem la birou de unde lucrăm din fața altui calculator. Și unde, bineînțeles, stăm jos. Dacă nu avem prea mult control asupra orelor de muncă, pe care trebuie să le îndeplinim, puteți insera câteva pauze ca să vă dezmorțiți picioarele și spatele. Specialiștii recomandă să facem o pauză de 10 minute la un interval de o oră. Ridicați-vă de la birou și faceți câțiva pași prin casă. Dacă beneficiați de o curte, cu atât mai bine. Ieșiți afară și plimbați-va puțin. Dacă nu reușiți să faceți asta la fiecare oră, puteți să vă detașați măcar pentru 5 minute de ceea ce lucrați pentru a vă relaxa mintea. Ba chiar, vă puteți crește productivitatea dacă îi dați creierului dvs. o pauză. După cele opt ore, alocați-vă timp pentru relaxare. Dacă nu sunteți o persoană activă și nu faceți mișcare fizică, puteți să faceți doar o plimbare de 20-30 de minute. Corpul are nevoie să se miște.

Ce riscați dacă stați jos cât este ziua de lungă? În primul rând, se dublează riscul dvs. de a suferi un atac de cord, potrivit mai multor studii. În al doilea rând, circulația sângelui are de suferit. Atunci când sunteți în poziția de șezut, mușchii nu se mai încordează mai deloc. Așa că sângele ajunge mai greu la organe. Vasele de sânge se distrug și ele în timp din cauza lipsei elasticității. Și nivelul colesterolului crește din cauza lipsei de mișcare.

La ce alte pericole vă mai expuneți? Puteți avea probleme cu spatele din cauza coloanei inflexibile. Dacă nu o mișcăm, devine ușor de rănit chiar și atunci când facem acțiuni banale. Mai mult, dacă stăm într-o singură poziție timp de mai multe ore, discurile intervertebrale simt o presiune constantă. Putem avea probleme și cu gâtul.

Ce putem face? Pe lângă pauzele în care ar fi indicat să ne ridicăm și să ne întindem picioarele, putem lua pauză măcar mental. Schimbați ecranul mare al calculatorului sau laptopului cu o carte, limpeziți-vă mintea și citiți ceva amuzant. Vă veți destinde și nivelul stresului va coborî simțitor. Dacă nu sunteți un fan al cărților, alegeți alte metode de relaxare. Ascultați muzică de relaxare. Dacă preferați tableta sau telefonul, există și acolo o mulțime de jocuri care vă vor ajuta să vă și relaxați, dar vă pot îmbunătăți și concentrarea. Spre exemplu, celebrul Solitaire este un joc de cărți numai bun pentru divertisment. Puteți alege să jucați și la slot-uri online care ajută la îmbunătățirea memoriei și stimulează concentrarea. Productivitatea dvs. va crește și puteți deveni mai atent la detalii și mai vigilent. Aceste metode de relaxare le puteți intercala fie în pauzele mici în orele de lucru, fie și după program.

Aveți grijă și pe ce fel de scaun petreceți atât de multe ore în șezut. Investiți într-un scaun de calitate, ergonomic, dacă trebuie să lucrați de acasă. Merită investiția pe termen lung, iar sănătatea dvs. nu va avea așa de mult de suferit. Scaunul potrivit nu înlocuiește însă pauzele și mișcarea necesară de după muncă.

În concluzie, indiferent de obligațiile zilnice pe care le avem, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră în primul rând. O plimbare la aer curat poate face minuni uneori și necesită atât de puțin efort din partea noastră. Merităm să ne-o oferim.