Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Ce sărbătoresc astăzi creștinii? Este cruce neagra

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 05 feb 2021, 16:59
Pe data de 27 ianuarie se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur. Ce nu ai voie să faci?

Calendar Ortodox 27 ianuarie 2021. Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit de trei ori în anul bisericesc. Beneficiază de încă două date de sărbătoare, pe 27 ianuarie și pe 13 noiembrie, pe lângă cea a sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, pe 30 ianuarie. Sfântul Ioan Gură de Aur este un simbol al credinței și maestru al vorbelor.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

 Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur

Biserica prăznuiește astăzi unul dintre cele mai impresionante momente din istoria sa bimilenară. Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur  marchează pocăința Contantinopolului pentru prigoana împotriva ierarhului.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost patriarh al Constantinopolului în vremea împăratului Arcadie (395-408) şi a împărătesei Eudoxia. În această zi se face pomenirea aducerii sfintelor sale moaşte din exil, acolo unde şi-a dat sufletul său, şi aşezarea lor în Biserica „Sfinţii Apostoli” din Constantinopol.

„Împărăteasa voieşte să fiu ca un mort, care nu vede nedreptăţile ce se lucrează şi nu aude glasurile celor asupriţi şi ale celor ce plâng şi suspină şi nu face mustrări celor ce greşesc. Dar de vreme ce sunt episcop şi mie îmi este încredinţată purtarea de grijă pentru suflete, sunt dator a privi cu ochi neadormiţi asupra tuturor, a asculta cererile tuturor, a învăţa pe toţi şi a certa, iar pe cei ce nu se pocăiesc, a-i mustra”, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Iar atunci când cererile împărătesei de a înceta cu mustrările deveniseră imperative, Sfântul Ioan Gură de Aur spune că nu poate să se pună împotriva lui Dumnezeu: „Pentru că ştiu că a nu mustra fărădelegile şi a nu certa pe cei ce fac rele, este dovedită pierzare şi mă tem că dacă vom tăcea noi pentru cele ce se fac cu nedreptate, să nu se zică şi despre noi cuvântul acesta al lui Iosie: Preoţii au ascuns calea Domnului”.

(„Vieţile Sfinţilor”)

Sfântul Ioan Gură de Aur, unul din sfinţii părinţi ai bisericii şi fost izgonit de două ori din scaunul patriarhal pentru că îi critica pe sus-puşii imperiului. A murit în exil, pentru că avea vorba “dulce ca mierea” numai când predica pe Dumnezeu dar era neînduplcat şi acuzator precum sfântul Ioan Botezătorul atunci când îi critica pe păcătoşi, în anul 407 şi a fost îngropat în Comane. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

După 30 de ani, unul din ucenicicii săi, Proclu, care după ce a fost numit în scaunul patriarhal de la Constantinopol, a obţinut de la împăratul Teodosie acordul de a îi aduce moaştele în capitala imperiului.

În anul 438, trupul Sfântului Ioan a ajuns mai întâi în biserica Sfântului Apostol Toma şi mai apoi la biserica Sfânta Irina. A doua zi au fost mutate la biserica Sfinţii Apostoli şi depus alături de Sfântul Ioan Teologul şi din raclă s-au auzit cuvintele “Pace vouă”. Moaştele sfinţilor Ioan Gură de aur şi Grigorie Teologul au fost furate de cruciaţi după ce au cucerit Constantinopolul în 1204, şi au fost înapoiate abia la 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Ce nu ai voie să faci astăzi?

Sfântul Ioan Gură de Aur este știut și ca apărătorul și părtinitorul celor necăjiți. Așadar, de ziua lui, nu se fac treburi casnice, căci e risc de înec, arsuri, moarte violentă, infirmitate. Se crede că femeile care respectă tradiţia sunt iertate pentru păcatele de a renunța la sarcină.

Este protectorul celor care comunică prin harul vorbirii, al oratorilor, al comunicatorilor, al tuturor celor care transmit mesaje verbale. Părți ale moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur se află la Patriarhia Română, la Mânăstirea Dârvari, în București, la Mânăstirea Secu, în județul Neamț.

 Ce sfinți mai sărbătorim astăzi?

Tot in aceasta zi, fecem pomenirea:
- Sfintei Marciana, imparateasa;
- Sfantului Cuvios Claudin;
- Sfantului Mucenic Dimitrie.
- Sfantului Cuvios Petru Egipteanul;

Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data
Maine, 28 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Efrem Sirul.