Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021!

Autor: Madalina Maftei
Paste cu roşii Foto(10)
Paste de post

Postul Paştelui începe pe 15 martie şi va ţine până pe 1 mai. O perioadă destul de lungă, mai ales pentru cei care postesc şi trebuie să fie atenţi la mâncărurile pe care le prepară în această perioadă, în care toate alimentele de origine animală nu ar trebui să facă parte din meniul zilnic.

Postul Mare al Paştelui este o perioadă de curăţire sufletească pentru credincioşi. Oamenii se abat de la mâncărurile zilnice. Din meniu trebuie să lipsească cu desăvârşire alimentele de origine animală şi lactatele. Dacă sunteţi în pană de idei şi nu ştiţi ce să gătiţi în această perioadă, nu vă îngrijoraţi, venim în ajutorul vostru cu o serie de reţete care nu trebuie să lipsească din meniul vostru în Postul Mare.

Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021

Postul Mare al Paştelui este o perioadă dificilă în ceea ce priveşte alimentele restrictive care trebuiesc consumate zilnic începând cu 15 martie. Pentru gospodine este cel mai greu moment din an, pentru că trebuie să fie foarte atente la alimentele pe care le folosesc în prepararea bucatelor zilnice, şi chiar rămân în pană de idei.

Iată că noi am venit în ajutorul vostru cu 20 de reţete din cele mai gutoase mâncăruri, care nu trebuie să lipsească de pe lista voastră în Postul Mare al Paştelui.

Iahnie de fasole de post

 INGREDIENTE

  • 400 de g fasole
  • 3 cepe roşii
  • 3-4 căţei de usturoi
  • boia dulce şi iute
  • cimbru
  • piper şi sare
  • o foaie de dafin
  • 4 linguri pastă de roşii
  • 3-4 linguri de ulei
  • pătrunjel verde

MOD DE PREPARARE

Fasolea se alege, se spală în câteva ape şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. Dimineaţa se scoate şi se pune să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele. După ce a fiert şi bobul este moale, dar întreg, se pune să se scurgă în sită.

În acest timp, se taie ceapa solzişori, usturoiul se pisează şi se pun să se călească într-o cratiţă cu ulei.

Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă fasolea şi puţină apă.

Separat, se pregăteşte pasta de roşii cu sare, piper, cimbru şi boia, iar dacă pasta este prea groasă, se adaugă puţină apă călduţă şi se toarnă peste fasole. Se adaugă şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă, la foc potrivit, la cuptor. Se serveşte cu murături şi se ornează cu pătrunjel verde.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Ardei umpluţi de post 

INGREDIENTE

  • 6-7 ardei graşi
  • 1 cutie de ciuperci întregi sau bucăţi
  • o jumătate de cană de orez
  • o ceapă medie
  • câteva linguri de ulei de măsline
  • sare şi piper
  • 12 roşii
  • pătrunjel şi mărar
  • cimbru 

MOD DE PREPARARE 

Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o tigaie adanca sau cratita se pune uleiul de masline, iar cand acesta se infierbanta se adauga ceapa. Cand s-a calit cat sa devina transparenta se adauga o cana de apa si apoi orezul. Se spala ardeii, iar in capatul unde se afla coada se face un orificiu pe unde se scot semintele si nervurile din interior. Se spala ciupercile si se toaca marunt, impreuna cu verdeata. Se adauga si ele in cratita cu orezul si se presara deasupra putin cimbru, sare si piper.

Poti adauga si putina pasta de tomate sau o rosie tocata marunt. Se lasa sa dea cateva clocote, se amesteca bine si se ia apoi cratita de pe foc. Se lasa amestecul sa se raceasca putin si apoi se umplu ardeii cu el. Fiecarui ardei I se pune capac bucati de rosii.
Se asaza in picioare intr-o cratita destul de larga si de inalta incat sa incapa toti ardeii pe care i-am umplut.

Pe langa marginea cratitei se pune apa amestecata cu restul de pasta de tomate sau rosii, astfel incat sa aproape acopere ardeii. cratita se pune la fiert la foc mic aproximativ 45 de minute, pana cand ciupercile, ardeii si orezul sunt bine fierte.

Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Fasole verde la tigaie

INGREDIENTE

  • 600 de g fasole verde
  • 5 roşii medii
  • 6 căţei de usturoi tocaţi 
  • 3-4 cepe medii
  • sare, piper, mărar și pătrunjel tocat- după gust

MOD DE PREPARARE

Fasolea verde se taie în bucăţi de 2-3 cm şi se opăreşte un pic în apă cu sare. Se dă sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Ceapa se toacă mărunt şi se aruncă în tigaia cu ulei încins, amestecând continuu.

Când devine transparentă, se adaugă în tigaie fasolea şi jumătate din cantitatea de roşii. Se lasă 5 minute pe foc, până se sting roşiile.
Se adaugă şi restul de roşii, verdeaţa şi usturoiul şi se lasă sub capac până când fasolea e fiartă. Se mai prăjeşte fără capac încă un minut şi se serveşte fierbinte.

Fasolea verde poate fi garnitura ideală pentru un fel principa de mâncare ori poate fi consumată simplă, la masa de seară. 

Humus de casă

INGREDIENTE

  • 500 g năut
  •  sucul a 2 lămâi
  •  100 ml ulei
  •  2 linguri pastă de susan
  •  4 căţei de usturoi
  •  1 crenguta pătrunjel

MOD DE PREPARARE

Cu o seara înainte de preparare, se pune nautul în apa rece. A doua zi se scurge si se pune la fiert, iar când boabele s-au înmuiat, se scurg si se mixează.Se adaugă pasta de susan.Se adauga sucul de lamâie si uleiul în timp ce se continua mixarea, apoi usturoiul pisat.

Se scoate pasta într-un bol sau o farfurie, i se fac câteva sanţuri la suprafaţa si se pune puţin ulei de măsline, simplu sau aromatizat. Se aduce la masa cu pătrunjel si, eventual, lamâie.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Musaca de post de vinete

INGREDIENTE

  • 3 vinete
  •  5 cartofi medii
  •  2-3 dovlecei
  •  4 ardei
  •  6 roşii
  •  sare
  •  piper boabe şi măcinat
  •  o căpăţână usturoi
  •  4-5 linguri ulei de floarea soarelui
  •  o legătură pătrunjel
  •  2-3 frunze busuioc
  •  1-2 linguri pesmet
  •  30 margarină

MOD DE PREPARARE

Pentru început, se spală cartofii şi se pun să fiarbă cu coajă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească, apoi se curăţă de coajă.

Vinetele se spală şi se curăţă, la fel şi dovleceii, apoi se taie rondele potrivite şi se călesc în puţin ulei cât să se înmoaie şi să elimine toxinele. Se lasă să se scurgă în sită.

 Separat, se taie rondele roşiile şi cartofii fierţi şi se curăţă usturoiul. Ardeii se spală, se curăţă de sâmburi şi se taie rondele.

 Se tapetează tava cu margarină şi pesmet şi se aranjează legumele, după preferinţă. Acestea se pot intercala sau se pot suprapune. Se lasă tava în cuptor să se rumenească.

Musacaua de post se serveşte ornată cu pătrunjel şi busuioc verde.

Cartofi la cuptor cu ierburi aromate

INGREDIENTE

  • 500 g cartofi
  • 2 linguri unt topit sau ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • arome, la alegere: praf de ceapă, usturoi deshidratat, rozmarin, cimbru, oregano, pătrunjel, boia, mărar, tarhon etc.

MOD DE PREPARARE

Spală și taie cartofii ca pentru prăjit. Într-o tavă care nu lipește (poți pune dedesubt și o hârtie de copt), toarnă uleiul de măsline sau untul topit. Toarnă peste și aromele alese. Adaugă cartofii tăiați peste și amestecă bine cu mâinile, să se îmbrace în uleiul aromatizat.

Dă la cuptor până când se pătrund și se rumenesc. Întoarce-i cu un clește, din când în când, pe partea cealaltă, ca să se rumenească uniform.

Chifteluţe din dovlecei

INGREDIENTE

  • 3 dovlecei
  • 2 legături ceapă verde
  • 2 legături usturoi verde
  • pătrunjel
  • mărar
  • condimente chifteluţe
  • sare
  • făina
  • ulei
  • 10 felii pâine

MOD DE PREPARARE

 Se curata dovleceii, se dau prin razatoare, se lasa putin la scurs (ei lasa apa), dupa care se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt, se mesteca bine ,se mai adauga verdeata si condimentele, painea putin muiata, condimentele, sare dupa gust si la final se asauga faina cat au nevoie, se fac chiftelute de marime medie, se pun la projit in ulei incins, se pot servi ca atare sau cu sos de legume, gogosari in bulion sau dupa cum doreste fiecare.

Citeste si: Dezlegare pentru nunta in post: cum se poate da dezlegare

Ciorbă de fasole verde cu leuştean

INGREDIENTE

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • un litru de supă
  • o ceapă mică
  • 200 gr fasole verde
  • 3 linguri zarzavat pentru iarnă
  • 1 lingură de leuştean
  • sare şi piper

MOD DE PREPARARE

Curatam ceapa si o taiem in cubulete. Taiem fasolea in bucati de 2 cm. Calim ceapa in putin ulei, adaugam fasolea verde, zarzavatul si supa. Lasam sa fiarba cam 10 minute. Intr-un bol punem smantana si adaugam putina supa. Amestecam,apoi punem in oala. Mai lasam sa fiarba la foc mic 5 minute. Adaugam leusteanul, sarea si piperul, dupa gust.

Varză călită de post

INGREDIENTE

 

  • 1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
  •  1-2 ardei grași;
  •  1-2 cepe albe medii;
  •  1-2 roșii medii;
  •  2-3 linguri de sos de roșii;
  •  ulei, sare, piper- după gust;
  • Opțional, ingredientul secret: boia afumată

 

MOD DE PREPARARE

Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă roșia tăiată cubulețe.

Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți. Acesta este secretul pentru cea mai bună varză călită de post.

După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă îți este pe plac, pune capacul și lasă la foc mic.

Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.

Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă.

Spre final, pentru un plus de aromă, poți adăuga și alte condimente precum: cimbru sau frunză de dafin.

Supă cu găluşte de post

INGREDIENTE

  •  2 morcovi
  •  2 cepe
  •  1păstârnac
  •  1 țelină
  •  pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
  •  sare, boia și piper, după gust
  •  1 legătură pătrunjel

MOD DE PREPARARE

Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.

Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.

Între timp, ocupă-te de găluşte cu griş. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă.

De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert.

Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.

Paste cu sos de roşii şi măzline

INGREDIENTE 

  • 300 g paste
  •  1 ceapă
  •  2-3 căţei de usturoi
  •  400 g roşii decojite în suc de roşii
  •  100 ml vin alb
  •  150 g măsline negre
  •  oregano, sare și piper- după gust

MOD DE PREPARARE

Începem cu pastele, care se fierb conform indicațiilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Pentru sosul de roșii, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute. Se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe. 

Sosul de roșii se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano.

Pastele fierte, după ce s-au răcit, se pun într-un bol şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei. Adaugă sosul de roşii cu măsline peste paste se amestecă ușor. Așa ai făcut simplu și rapid cele mai bune paste cu sos de roșii și măsline.

Negresă de post

INGREDIENTE

  • 280 g făină;
  •  240 ml apă;
  •  250-280 g zahăr;
  •  100 g cacao pudră;
  •  80-100 ml ulei;
  •  1 linguriță de sare;
  •  2 fiole esență de vanilie;
  •  1/2 linguriță bicarbonat/praf de copt;
  •  OPȚIONAL: zahăr pudră pentru decorat.

MOD DE PREPARARE

Într-un bol mare, adaugă făina și peste pune restul de ingrediente uscate: cacao, sare, bicarbonat și zahăr. Amestecă foarte bine cu un tel compoziția de negresă de post până când toate observi o compoziție omogenă.

Toarnă peste compoziția uscată apa, uleiul și esența de vanilie. Amestecă totul bine cu ajutorul unui tel, până obții un aluat destul de lichid, dar omogen.

Toarnă aluatul de negresă în tavă. Uniformizează aluatul cu o spatulă sau mișcă ușor tava până când se așează perfect compoziția.

Pune negresa de post la cuptor și dă focul la mediu spre mic timp de 30 de minute. Scoate prăjitura din cuptor și las-o să se răcească. Când negresa de post s-a răcit, pudreaz-o cu zahăr și taie-o în porții egale. De asmenea, pentru un plus de gust, poți adăuga peste porția de negresă de post și un strat de ciocolată 

Clătite de post

INGREDIENTE

  • 200 g făină
  •  3 linguri zahăr (brun, de preferat)
  •  1 linguriță praf de copt
  •  1 lingură ulei
  •  2 fiole esență de vanilie
  •  *375 ml lapte de soia (ce aromă preferi)

MOD DE PREPARARE

Exact ca la clătitele obișnuite, se amestecă toate ingredientele, treptat, într-un bol mare, cu ajutorul unui tel sau al unui mixer.

Încinge uleiul în tigaie, la foc mediu spre mare și apoi apucă-te de făcut, pe rând, clătitele. (Dacă pui 3 linguri de aluat la fiecare clătită în parte, îți vor ieși, în total, aproximativ 15 bucăți).

Prăjește fiecare clătită 1-2 minute pe prima parte, apoi încă un minut pe cealaltă parte.

Chec de post cu nuci

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  •  300 g zahar
  •  2 linguri praf de copt
  •  1 lingurita bicarbonat
  •  1 fiola esenta de rom
  •  10 linguri ulei floarea soarelui
  •  1 1/2 cana apa
  •  1 cana nuci maruntite
  •  zahar pudra pentru ornat

MOD DE PREPARARE

Se pun într-un bol zahărul, uleiul, apa, praful de sare şi esenţa de rom. Se mixează bine toate ingredientele şi apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi bicarbonatul.

Se amestecă bine făina să nu rămână cocoloaşe, apoi se adaugă nucile mărunţite.

  Se unge forma de chec cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se toarnă compoziţia.

Checul dă la cuptor, iar când este gata se scoate, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr.

Brioşe de post cu stafide

INGREDIENTE

  • 2 banane moi, foarte copate
  •  1 fiola esenta vanilie
  •  1/2 ceasca ulei de floarea soarelui
  •  1 ceasca apa minerala gazoasa
  •  1 ceasca stafide si/sau alte fructe
  •  1/2 lingura scortisoara
  •  1 ceasca zahar brun
  •  1 plic praf de copt
  •  2 cesti faina

MOD DE PREPARARE

Se încinge cuptorul la foc mediu, 180 de grade și se unge o tavă de brioșe, sau se pun căpăcele din hârtie speciale pe fundul tăvii de brioșe.

Se amestecă făina cu praful de copt, zahărul, scorțișoara și se cern, pentru niște brioșe de post mai pufoase.

Separat, bananele se pasează, dar nu cu mixerul, ci cu o furculiță, pentru o textură mai neomogenă.

Peste banane se toarnă și se amestecă esența de vanilie, uleiul și apa minerală și se înglobează încet amestecul uscat.

Când pasta obținută este amestecată bine, se adaugă și stafidele. Dacă doriți, puteți adăuga și fructe de goji, merișor, sau alte fructe confiate, uscate, etc.

Se toarnă amestecul de briose de post în formele pregătite și se dă la cuptor circa 25 de minute, sau până trec testul scobitorii.

Fantezie de ananas

INGREDIENTE

  • 570 g ananas zdrobit în suc propriu
  •  390 g lapte de cocos/frișcă de cocos
  •  foaie de plăcintă
  •  1-2 fiole esență de vanilie
  •  1/4 linguriță de sare
  •  2 linguri extract de stevie
  •  opțional 3 linguri ulei virgin de cocos

MOD DE PREPARARE

Coace foile de plăcintă. Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele și mixează-le bine până obții o cremă mătăsoasă și omogenă. Toarnă totul uniform peste foile de plăcintă și dă la frigider pentru 2-4 ore (în funcție de cât de tare îngheață frigiderul tău și de cum vrei să fie consistența finală a plăcintei).

Gogoşi de post

INGREDIENTE

  • 500 g faină;
  •  250 ml apă (călduţă, neapărat!);
  •  25 g drojdie proaspătă;
  •  50 ml ulei;
  •  2-3 linguri zahăr;
  •  2 fiole esență de vanilie;
  •  1 praf de sare.

MOD DE PREPARARE

Se dizolvă drojdia în puțină apă călduță. Dacă ai drojdie uscată, se folosesc doar 10 grame.

Combină, într-un vas măricel, făina și sarea. Adaugă drojdia desfăcută în apă călduță, esența, uleiul.

Toarnă, treptat și amestecă continuu, restul de apă călduță, până obții un aluat omogen și lipicios, dar care nu se lipește de mâini.

Acoperă cu un prosop (umezit, de preferat) și lasă gogoșile la dospit până își dublează volumul.

Unge masa de lucru cu puțin ulei. Pune aluatul de gogoși de post, mai frământă de 2-3 ori și întinde-l cu sucitorul. Formează, cu paharul, gogoșile. Lasă să mai crească 2-3 minute.

Încinge ulei într-un vas înăltuț și pune la prăjit gogoşile. Când sunt gata, scoate-le pe un șervet de hârtie, care să absoarbă excesul de ulei, pudrează-le cu zahăr vanilat și gogoșile sunt numai bune de servit! 

Sarmale de post

INGREDIENTE

  • 200 g orez
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 ceapă
  •  2 morcovi
  •  2 gogoşari sau ardei graşi
  •  1 legatura pătrunjel şi mărar
  •  1 varză murată
  •  2 linguri suc de roşii
  •  sare
  •  piper măcinat
  •  piper boabe

MOD DE PREPARARE

 Orezul se curăţă şi se spală. Varza murata se desface în foi, se spală şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc, 1 – 2 minute, ceapa tocată mărunt şi orezul. Morcovii se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de orez. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute.

Se adaugă gogoşarii tăiaţi cubuleţe şi miezul de varză tocat mărunt. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă.

Se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, puţin ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute.

Ciorbă de varză

INGREDIENTE

  • 1 varză acră medie
  •  1 morcov
  •  1 ceapă
  •  2 cartofi
  •  1 rădăcină păstârnac
  •  1 lingurita cimbru uscat
  •  2 roşii în bulion
  •  1/2 litru zeamă de varză
  •  1 lingura ulei

MOD DE PREPARARE

În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă.

În oala de fiert ciorba, se adaugă uleiul şi se pune la călit ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba de varză şi se lasă la fiert.

Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Când ciorba de varză este gata, deasupra se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.

Spaghete carbonara de post

INGREDIENTE

 

  • 160 g spaghete
  •  160 g ciuperci feliate
  •  160 g spanac (opțional)
  •  2 căței de usturoi
  •  o mână de pătrunjel

Pentru sosul carbonara

 

  • 120 g caju
  •  8 linguri lapte de soia
  •  1 linguriță drojdie
  •  sare și piper

 

 

MOD DE PREPARARE

Pentru început, pune caju-ul în apă fierbinte timp de o oră, ca să se înmoaie. Acum urmează pastele. Pune-le la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj, nici mai mult, nici mai puțin.

Sotează ciupercile și usturoiul în puțin ulei, timp de 8 minute. Dacă vrei să pui și spanac, adaugă-l acum împreună cu pătrunjelul și mai lasă pe foc încă 5 minute.

Prepară sosul pentru spaghete carbonara de post prin simpla adăugare a ingredientelor într-un robot de bucătărie și mixează-le până obții un rezultat cremos, omogen.

Scurge pastele de apă și adaugă-le peste ciuperci. Toarnă sosul și amestecă totul. Servește o porție de spaghete carbonara de post cu extra pătrunjel pe deasupra.