Calendar Ortodox 31 ianuarie 2021. Ce praznuiesc astăzi creștinii? Este sarbatoare importanta!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 31 ian 2021, 13:29
Calendar crestin-ortodox: Sarbatoare mare astazi, 31 ianuarie 2021.

Potrivit calendarului ortodox, astazi, 31 ianuarie 2021, sunt praznuiti doi mari Sfinti Mucenici Doctori fara de arginti Chir si Ioan.

Dupa ce sambata crestinii i-au praznuit pe cei Trei Mari Sfniti Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, astazi, Biserica ortodoxa ii sarbatoreste pe Sfintii Mucenici Chir si Ioan, in cea de-a 32-a duminica dupa Rusalii. Sarbatoarea celor doi Sfinti cade in fiecare an la data de 31 ianuarie. Astfel, la slujba din aceasta duminica, preotii au citit din Evanghelia dupa Luca si s-a predicat Pilda lui Zaheu.

Cine au fost Sfintii Mucenici Doctori fara de arginti Chir si Ioan

Despre cei doi Sfinti Chir si Ioan nu se cunosc cu exactitate anii in care s-au nascut insa Biserica crestina a consemnat multe lucruri despre faptele lor desavarsite care au contribuit la raspandirea crestinismului. Sfintii Chir si Ioan au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea.

Sfantul Chir era originar din Alexandria, iar Sfantul Ioan provenea din Edesa. Chir ii invata pe bolnavi sa se fereasca de pacate, pentru ca ele se faceau pricinuitoare bolilor. Din cauza persecutiei impotriva crestinilor, declansata de imparatul Diocletian (284-305), Chir ajunge in Arabia unde se va calugari, iar Ioan pleaca la Ierusalim. Chir va lasa mestesugul sau doctoricesc, pentru ca va lua de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Astfel, nu cu doctorii, ci cu rugaciuni si prin cuvant tamaduia toate bolile.

Auzind de minunile pe care le savarsea Chir, Ioan merge sa-l cunoasca. Cei doi vor deveni astfel prieteni si o vor incuraja pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei: Teoctista, Teodosia si Eudoxia sa nu lepede credinta in Hristos. Acesta va fi motivul pentru care in ziua de 31 ianuarie li se vor taia capetele.

Potrivit Sinaxarului din data de 31 ianuarie, crestinii au luat trupurile lor si le-au ingropat in biserica Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu. In vremea imparatului Teodosie cel Tanar (408-450), Sfantul Chiril, patriarhul Alexandriei (412-444), a dus moastele Sfintilor Mucenici Chir si Ioan in satul Manutin, spre izgonirea demonilor si spre slava lui Hristos.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar ortodox 30 ianuarie 2021. Sunt praznuiti Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur! Ce nu ai voie sa faci astazi

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Rugaciune catre Sfintii Doctorii fara de arginti Chir si Ioan

Mantuitorul nostru Iisus Hristos este Doctorul care vindeca si trupul si sufletul. El a dat aceasta putere de a vindeca oameni bolnavi, mucenicilor sai care au crezut cu adevarat in El si care au trait in Credinta. Multi Sfinti, printre care si Sfantul Pantelimon, sau Sfintii Mucenici Cosma si Damian, Chir si Ioan, au primit de la Hristos aceasta putere si au facut minuni in timpul vietii lor.

"O, mari bineplacuti ai lui Hristos si facatori de minuni, ascultati- ne pe noi, cei ce ne rugam voua! Voi stiti necazurile si bolile noastre, auziti multimea suspinarilor celor care la voi alearga. Pentru aceasta, voua, ca unor grabnici ajutatori si fierbinti rugatori ai nostri, va strigam: nu ne lasati cu mijlocirea voastra inaintea lui Dumnezeu! Noi pururea ratacim de la calea mantuirii: calauziti- ne, milostivi povatuitori! Noi neputinciosi suntem in credinta: intariti- ne ai dreptei credinte invatatori! Noi foarte saraci facutu- ne- am de fapte bune: imbogatiti- ne vistieri ai milostivirii. Noi pururea suntem bantuiti de vrajmasii vazuti si nevazuti si suntem necajiti: ajutati- ne, ai celor neajutorati ocrotitori. Dreapta manie cea pornita asupra noastra pentru faradelegile noastre, abateti-o de la noi prin mijlocirea voastra inaintea scaunului Judecatorului Dumnezeu, Caruia, voi, sfintilor si dreptilor stati inainte in ceruri. Ascultati-i, rugamu- va, mari bineplacuti ai lui Hristos, pe cei care va cheama cu credinta si cereti de la Tatal Ceresc prin rugaciunile voastre iertare de pacate si izbavire din nevoi pentru noi toti: ca voi sunteti ajutatori, acoperitori si rugatori, si pentru voi slava inaltam Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!"

 

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.