Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Întâmpinarea Domnului, tradiții și obiceiuri! Ce este INTERZIS azi

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 02 feb 2021, 09:36
Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Întâmpinarea Domnului. Tradiții și semnificații.

Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Pe data de 2 februarie, creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Calendar Ortodox 2 februarie 2021. La 40 de zile de la Crăciun, biserica sărbătorește un eveniment important din viața pământească a lui Iisus Hristos. Ce este interzis să faci în această zi sfântă?

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Întâmpinarea Domnului

Sărbătoarea Întâmpinarea Domnului amintește de ziua în care Iisus a fost adus la Templul de la Ierusalim de Fecioara Maria și Iosif.
În acea perioadă, exista o lege care prevedea ca întâiul născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la nastere, scrie crestin-ortodox.ro.

La templu, Maria și Iosif au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

În momentul în care Simeon a luat în brațe pruncul, a rostit: „Acum slobozește (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochi mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel”.

Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Tradiții și obiceiuri

În noaptea dintre 1 și 2 februarie se deschid cerurile, iar Dumnezeu le îndeplinește dorințele credincioșilor.

Ziua de 2 februarie reprezintă cumpăna dintre anotimpul rece și cel cald și se fac predicții calendaristice încă din cele mai vechi timpuri. Ursul este cel care anunța schimbarea vremii, supranumit și Ăl Mare sau Martin. Bârlogul acestuia trebuia urmărit pentru a putea face previziuni.

Citeste si: Nuntă 2021! Când NU se pot oficializa ceremonii religioase în 2021?

Dacă afară e soare, ursul iese și se sperie dacă își vede umbra, după care intră la loc, astfel că iarna va fi mai lungă, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dacă sunt nori pe cer, ursul nu-și vede umbra și, implicit, nu se sperie, ceea ce semnifică venirea primăverii. Dacă vremea este frumoasă Stretenie, așa va fi până în ziua de Sfântul Gheorghe. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Evanghelia Intampinarii Domnului

"Si cand s-au implinit zilele curatirii lor, dupa legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca sa-L puna inaintea Domnului, precum este scris in Legea Domnului, ca orice intai-nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului, si sa dea jertfa, precum s-a zis in Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.

Si iata era un om in Ierusalim, cu numele Simeon; si omul acesta era drept si temator de Dumnezeu, asteptand mangaierea lui Israel, si Duhul Sfant era asupra lui. Si lui i se vestise de catre Duhul Sfant ca nu va vedea moartea pana ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Si din indemnul Duhului a venit la templu; si cand parintii au adus inauntru pe Pruncul Iisus, ca sa faca pentru El dupa obiceiul Legii, el L-a primit in bratele sale si a binecuvantat pe Dumnezeu si a zis: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel".

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Iar Iosif si mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Si i-a binecuvantat Simeon si a zis catre Maria, mama Lui: "Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi".

Si era si Ana prorocita, fiica lui Fanuel, din semintia lui Aser, ajunsa la adanci batranete si care traise cu barbatul ei sapte ani de la fecioria sa. Si ea era vaduva, in varsta de optzeci si patru de ani, si nu se departa de templu, slujind noaptea si ziua in post si in rugaciuni. Si venind ea in acel ceas, lauda pe Dumnezeu si vorbea despre Prunc tuturor celor ce asteptau mantuire in Ierusalim." (Sf. Luca, 2,22-38)

Rugăciune de Întâmpinarea Domnului

În ziua Întâmpinării Domnului este important să se rostească o rugăciune importantă.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire.

Citeste si: Cum se ține corect postul negru. 8 recomandări ale preoților

Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău.

Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”