Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Ce să nu faci de Sfântul Haralambie

Autor: Marina Ionescu
Calendarul ortodox miercuri, 10 februarie 2021. Sfântul Haralambie. Ce este interzis să facem în această zi

Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Pe data de 10 februarie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Haralambie.

Conform Calendarului Ortodox 2021 , în fiecare an, pe data de 10 februarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Haralambie. 

Citeste si: Calendar Ortodox 9 februarie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini! Iată ce mare Sfant este sărbătorit!

Calendar Ortodox 10 februarie 2021. Sfântul Haralambie

În calendarul ortodox, această zi este marcata ca sărbătoare cu cruce neagră și se ține post.

Acest Sfânt este considerat făcător de minuni, deoarece persoanele care beau apă sfinţită şi au credinţă se pot vindeca de mai multe boli.

Conform Cancan, Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211).

Citeste si: Calendar Ortodox: Ce sfânt prăznuim pe 14 februarie 2021? Nu este Sfântul Valentin!

Cine a fost Sântul Haralambie

Sfântul Haralambie a fost supus la diverse chinuri după ce a împlinit 113 ani,  deoarece nu a lepădat credinţa în Hristos. Potrivit tradiției populare, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Când au văzut această minune, cei care îl chinuiau s-au convertit la creştinism, potrivit Cancan.

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”, este rugăciunea rostită de Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Mucenic Haralambie

În ziua în care este pomenit Sfântul Mucenic Haralambie, oamenii respectă câteva tradiții.  În fiecare an, pe 10 februarie, creștinii merg la biserică cu colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot înainte de a fi împărțite persoanelor bolnave.

Totodată, pe 10 februarie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte dificilă.Tradiția populară ne spune că dacă plouă astăzi, fenomenul meoteorologic va dura mult timp.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Mai mult, femeile fac un colăcel în unele regiuni ale ţării, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale. Se crede că astfel duhurile rele și spiritele se țin departe de casă.