Asia este cel mai mare continent si reprezinta un creuzet de natiuni, etnii si culturi. Desi, ne referim de multe ori la cultura si gastronomia acestui continent ca la un intreg, diferentele culturale sunt, uneori, semnificative de la o tara la alta. Este si cazul Coreei, care, desi are multe in comun cu Japonia sau China, are o cultura si o bucatarie unica. Mancarea coreeana se distinge prin procedeele simple de gatire, gustul picant si utilizarea multor legume, deseori, fermentate printr-un procedeu specific. Specialistii in sanatate sustin ca dieta coreenilor este una dintre cele mai sanatoase din lume, datorita continutului mic de grasime. Citeste, in continuare, si vei afla care sunt cele mai cunoscute preparate din Coreea.
Bibimbap
Acest preparat este cel mai popular produs coreean din lume, pentru ca arata apetisant si are un gust pe masura. Ingredientele sale sunt carnea de vita, orezul, legumele (castravete, fasole pastai, spanac, morcovi, dovlecei), ouale, ciupercile si semintele de susan. O parte din legume se soteaza, o parte se taie in feliute subti si se mananca crude, iar carnea se gateste in tigaie. Combinatia de culori, gusturi si arome face din acest fel de mancare un adevarat rasfat culinar.
Bulgogi
Bulgogi are la baza carnea de vita feliata subtire si fripta pe gratar cat sa capete gust de fum, dar nepreparata excesiv. Uneori, carnea se marineaza inainte, pentru un plus de savoare. Se poate prepara si prin prajire sau coacere. Bulgogi se serveste cu frunze de laptuca si orez, dar, poate fi insotita si de alta legume. De obicei, se asezoneaza cu gochujang, o pasta de ardei rosu, deosebit de picanta.
Mandoo
Mandoo sunt niste galuste din foi de orez, in care indemanaticele bucatarese coreene pun carne de porc/vita sau un amestec vegetal. Se servesc, deseori, cu ansoa, carne de vita fripta si o prajitura de orez. Se pot asocia si cu taietei de orez, tofu si sos de soia. Mandoo pot fi consumate ca fel principal, dar si ca antreu sau gustare.
Sam gae tang
Sam gae tang este o supa de pui cu ginseng si ghimbir, considerata atat aliment, cat si leac pentru viroze si alte boli. Este o reteta veche de sute de ani, iar studiile moderne confirma proprietatile curative ale ginsengului si ale ghimbirului. Sam gae tang se consuma si vara, pentru ca ingredientele faciliteaza transpiratia si, prin urmare, racorirea corpului. Pe langa ginseng si ghimbir, aceasta supa mai contine si castane, orez chapsal, usturoi, ardei iute si ceapa verde. Se serveste inaintea celorlalte preparate sau dupa antreu.
Kimchi jjigae
Kimchi este un preparat de baza in alimentatia coreeana, care se mananca la toate mesele. Este, de fapt, o conserva din legume, sos de peste, ghimbir si usturoi, lasate la murat. Dupa fermentare, se foloseste ca sos, condiment sau garnitura. Kimchi jjigae este o tocana la care acest produs traditional se foloseste din plin, alaturi de carne de vita, gochujang, tofu, ceapa, usturoi si sos de soia. Este un preparat foarte picant, care se serveste alaturi de orez fiert. Coreenii mananca kimchi jiggae de cate ori au ocazia, de aceea, vei gasi aceasta tocana in orice restaurant coreean.
Mancarea coreeana a devenit in ultimii ani populara in toata lumea, datorita echilibrului nutritional pe care il asigura, dar si aromelor si gusturilor deosebite. Si romanii au descoperit gustul preparatelor din tara asiatica, astfel ca, acum, aceasta este accesibila si pentru comenzi online. Fa o comanda de mancare coreeana si ti se va livra oriunde in Bucuresti. Felurile de mancare pe care ti le-am prezentat iti vor asigura o experienta culinara unica.