Calendar Ortodox 16 februarie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini! Ce mari Sfinți sunt prăznuiți în această zi!

Autor: Marina Ionescu
Calendar Ortodox 16 februarie 2021. Sărbătoare mare pentru creştini!

Calendar Ortodox 16 februarie 2021. Pe data de 16 februarie, creștinii îi prăznuiesc "Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici".

Conform Calendarului Ortodox 2021, în fiecare an, pe data de 16 februarie, creștinii sărbătoresc "Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici". 

Citeste si: Calendar Ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună

Pătimirea celor doisprezece Sfinţi Mucenici

Potrivit crestinortodox.ro., doisprezece mucenici din Cezareea Palestinei au murit în anul 308.

Aceștia și-au găsit sfârșitul în perioada domniei lui Diocletian.

Pamfil, primul dintre ei, era preot al acestei cetăţi. Se ocupa de corectarea textului Noului Testament, după ce diverşi copişti l-au greşit. El însuşi copia Sfânta Scriptură şi o dădea celor care o doreau.

Cel de-a doilea a fost bătranul diacon Valens. Acesta era o autoritate recunoscută în Sfintele Scripturi, pe care le cunoştea pe de rost.


Cel de-al treilea, Pavel, în timpul unei persecuţii anterioare fusese aruncat în foc pentru credinţa lui în Hristos.

Cei trei au stat în temniţă timp de doi ani, după ce au suportat diferite chinuri. Aceștia au stat în temniță până când a ajuns la guvernare Firmilian. În temniță, alături de cei trei, au mai stat cinci fraţi, care se născuseră în Egipt şi care se întorceau în ţara lor după ce fuseseră siliţi să muncească în minele din Cilicia. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini

În cele din urmă, cei trei sfinți și cei cinci frați au fost decapitați. Porfirie a fost și el ucis,  deoarece a vrut să-i îngroape pe cei opt mucenici. Acesta a fost îngropat de viu, la fel și Seleuc, fost ofițer, care a vrut să sărute picioarele mucenicilor. De asemenea, Teodul şi Iulian au fost uciși pentru că în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaşte. 

Rugăciunea către Sfinții Pamfil și Valens pentru alungarea supărărilor

”Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine,

Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Fiind puşi înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăţie plină de curaj au răbdat chinurile, neţinând seama de trup.

Pentru aceasta au şi moştenit Veşnica Slavă şi acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.

Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericite Mucenice Pamfil și Valent, ați luminat Dumnezeiasca vieţuire cu nevoinţa pe care din pruncie ați urmat-o.

Citeste si: Nuntă 2021! Când NU se pot oficializa ceremonii religioase în 2021?

Mucenicii tăi Doamne, Pamfil și Valent, cu adevărat într-armându-se cu tărie împotriva tiranilor vrăjmaşi, cu armele credinţei i-a biruit pe ei; şi încununându-se cu cunună de la Dumnezeu, s-au numărat în Ceata îngerilor; cu care împreună neîncetat se roagă, să ne mântuiască de ispite, de supărări şi de chinurile cele veşnice, cei ce îi fericesc pe dânşii cu credinţă.

Acum și pururea, și-n vecii vecilor,

Amin!”

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.