Moșii de iarnă 2021: Pe ce dată pică pomenirea morților. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Autor: Madalina Maftei
Moșii de Iarnă 2021. Pomenirea morților

Moșii de iarnă este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare este celebrată în calendarul ortodox 2021 la începutul anului.

În această zi de sărbătoare se face pomenirea morților. Moșii de iarnă reprezintă începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștilor.

Pe ce dată pică Moșii de iarnă?

Moșii de iarnă se sărbătoresc anul acesta, la începutul lunii martie, mai exact pe 6 martie, atunci când Biserica Ortodoxă face prăznuirea celor adormiți. Moșii de iarnă 2021 sunt prăznuiți în luna martie, deoarece Paștele 2021 va fi pe 2 mai, iar această sărbătoare a pomenirii celor trecuți în neființă marchează începutul sâmbetelor morților, care se

încheie în Săptămâna Mare. 

Dumpă Moșii de iarnă 2021, la câteva zile urmează Moșii de primăvară 2021, pe 9 martie.

Citeste si: Moșii de iarnă 2021. Când pică Sâmbăta Morților

Ce semnificație are Sâmbăta Morților

De Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei care au trecut în neființă, prin organizarea de Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii.

Pentru a-i pomenii pe cei morți, enoriașii duc la biserică colivă, colac, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ, pentru a fi slujite de către preoți. 

Această zi este cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

Pentru pomenirea morților se mai pot duce și alte alimente în funcție de posibilități, precum, pachete cu placinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe.

În această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Citeste si: Ce este bine să gătești și să dai de pomană de lăsatul secului

Tradiții și obiceiuri de Moșii de iarnă 2021

În funcție de zonă, această sărbătoare poartă diferite semnificații. În unele zone ale României, la sate, praznuirea Moșilor de iarnă este cunoscută și sub denumirea de ”Moșii de piftii”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne. 

Dacă această datină straveche este încălcată, se spune că iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă orânduielile Domnului. 

Pentru a fi respectate datinile, trebuie ca ceea ce rămâne nemâncat să se arunce a doua zi, în Duminica lăsatului sec de carne.

Dacă acest obicei nu este respectat, natura se va răzbuna și va audce valuri de frig în toiul verii.

Citeste si: Mosii de vara: data la care pica mosii de vara in 2020

În ziua de Sâmbăta Morților nu se lucrează. Enoriașii merg la cimitir să aprindă lumânări

Femeile care nu respectă această tradiție și lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi ”li se întoarce pomana” pe care au dat-o. 

Persoanele dragi care au decedat de mai puțin de un an nu trebuie pomenite alături de ceilalți. Pentru ei se scrie un pomelnic separat. 

Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul.

După slujba de la biserică, familia merge la cimitir, unde aprinde lumânări pentru a încălzi sufletele celor morți.

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Pe vremuri, se obișnuia pe la sate să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dă de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt. În plus, în pachete se pune şi friptură de porc.

Citeste si: Mosii de iarna 2020. Cand pica Sambata mortilor si ce se da de pomana

Nu se fac nunți de Moșii de iarnă 2021

Tradiția creștin ortodoxă spune că odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase, ar trebui să fie interzise. Nunțile se vor putea relua abia după Duminica Tomii, a doua duminică după Paști.

Când se face pomenirea morților la români

Moșii de primăvară- sâmbăta din preajma Mucenicilor;

Moșii de vară- sâmbăta dinaintea Rusaliilor;

Moșii de toamnă-  prima sâmbătă din luna noiembrie;

Moșii de iarnă- sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.