Un expert în sănătate, avertisment dur: „La jumătatea lunii martie, în România...” Veștile nu sunt deloc bune!

Autor: Amalia Georgescu
Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a vorbit despre răspândirea noii tulpini a coronavirusului în România
Sursa: PixaBay

În România numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu coronavirus s-a menținut constant în ultima perioadă, însă experții în sănătate atrag atenția asupra pericolului legat de noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie.

Pe teritoriul României au fost confirmate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu tulpina britanică a coronavirusului, lucru care l-a făcut pe Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, să lanseze un avertisment dur. Ce s-ar putea întâmpla la jumătatea lunii martie?

Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă. Situația cu care s-ar putea confrunta România începând cu luna martie

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a vorbit despre răspândirea tulpinii noi din Marea Britanie a coronavirusului. Acesta a precizat că dacă se menține trendul actual, până la jumătatea lunii martie, noua tulpină britanică a coronavirusului ar putea îmbolnăvi un număr mare de persoane, având în vedere că este mult mai contagioasă. În alte țări deja se vorbește despre noi mutații ale COVID-19, ceea ce reprezintă un nou pericol.

„Eu zic că pe la jumătatea lui martie va fi majoritară, pentru că e mai competitivă și asta e proiecția nu numai în România. În toate țările unde a fost documentată că există, pe la jumătatea lui martie va fi majoritară. Noul model de infecțiozitate va deveni standardul.

La nivel mondial, deja începe să nu se mai discute despre tulpina britanică, din cauză că începe să schimbe mutații cu tulpina din Africa de Sud, cu cea din Brazilia.

Încep să apară tulpini mixate între variantele astea. În acest moment avem vreo peste 4.000 de variante de tulpini care circulă în populație, practic cele mai îngrijorătoare din cauza infecțiozității și a numărul mai mare de mutații care au apărut brusc au fost cele din Marea Britanie, Africa de Sud, din Brazilia, acum din California este o tulpină nouă. Pentru că coronavirusurile suferă cam una- două mutații pe lună.
Cam asta e ritmul de mutație. Dar astea au apărut dintr-o dată cu 17- 20- 24 de mutații, brusc. ”
, a explicat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, într-un interviu pentru republica.ro .

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: O lună de lockdown total pentru a preveni răspândirea tulpinii britanice a coronavirusului? Experții au făcut anunțul: „Pot fi două, trei, patru săptămâni...”

 Întrebat dacă redeschiderea școlilor reprezintă sau nu o problemă în momentul de față, Răzvan Cherecheș a precizat că nu întoarcerea elevilor în bănci este o greșeală, ci faptul că școlile din România nu sunt pregătite pentru a gestiona această situație și că, în multe dintre unitățile de învățământ, regulile de igienă nu pot fi respectate.

„Eu aș fi așteptat până la mijlocul lui martie, e să vedem dacă proiecțiile cu noua tulpină se validează sau nu, înainte să deschidem școlile pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Motivul pentru care trebuie deschise a VIII-a si a XII-a- iar asta nu se spune- este de fapt eșecul educației online. La clasele I-IV este foarte diferită situația: este foarte greu să educi pe cineva online care nu știe să citească și să scrie. În timp ce clasele a VIII-a – a XII-a nu sunt în această situație, îi aduc în clase pentru că educația online a eșuat, pentru că Ministerul Educației nu și-a făcut treaba. Toată vara trecută Ministerul Educației, în loc să pregătească educația online pentru situația în care venea valul doi, proiectat de toți specialiștii în sănătate publică, ministrul Anisie zicea: sperăm să fie totul bine și să ne vedem față în față la școală. La fel cum acum Ministrul Educației spune că distanțarea nu e neapărat necesară. Ba da, este neapărat necesară și să îi ții pe copii în bancă unul lângă altul, chiar cu mască, îi expui la risc! Asta e lipsă de responsabilitate și înseamnă să ignori dovezile științifice, pentru că din punct de vedere administrativ îți convine situația asta.”, a subliniat Răzvan Cherecheș.

Citeste si: Cum pot evita carantina românii? Iată ce trebuiesă facă persoanele care se întorc în țară: "Prezintă un..."

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.