Consumul de alcool este interzis după vaccinarea anti-COVID. Medicii avertizează că nu este recomandat consumul de alcool după imunizare. Efectul vaccinului ar putea să nu fie la fel de puternic

Autor: Madalina Maftei
Consumul de alcool este interzis după vaccinarea anti-COVID.

Medicii au anunțat că alcoolul este interzis după ce v-ați imunizat împotriva COVID-19. În caz contrar, efectul vaccinului va fi mult mai slab sau chira inexistent.

Avertismentul a venit din partea specialiștilor care recomandă întregii populații să nu consume băuturi alcoolice după vaccinarea anti-COVID, pentru ca serul de imunizare să își poată face efectul.

Campania de vaccinare, imposibil să atinge ținta propusă

Modul în care se desfășoară campania de vaccinare, ne aflăm extrem de departe de ținta de 70% din populația imunizată, care se anunța pentru finalul verii.

Doar 2,2 la sută dintre români au făcut rapelul până acum. 

”Sunteţi la prima doză sau a doua?"
"La rapel!"

Aşa sunt aproape toţi cei care ajung în centrele de vaccinare cu Pfizer şi Moderna din întreaga ţară.

În urmă cu o lună, numărul celor care primeau prima doză era de 230.000, iar de atunci numărul imunzărilor a scăzut alarmant.

La 150.000 în șapte zile, iar apoi numărul a început să se înjumătățească de la o săptămână la alta.

Persoanele cele mai afectate sunt cele de peste 55 de ani 

Programările pentru înscrierile la vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna sunt blocate până la mijlocul lunii martie. Moderna a anunțat oficial că va întârzia livrările până în martie. Iar în România, Astra Zeneca se administrează doar celor cu vârste între 18 si 55 de ani. 

"Vom reevalua datele stiintifice disponibile. În momentul în care aceste date vor fi acceptate, si România probabil că va creşte acest prag al varstei, la 65 de ani sau chiar peste",  spus Valeriu Ghiorghiță.

Cel mai mare centru de vaccinare cu serul Astra Zeneca a fost deschis la Circul Metropolitan. În cele 7 cabinete se pot imuniza 420 de oameni pe zi.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Am fost chiar norocos pentru că a mai încercat şi pentru alte persoane şi nu i-a reuşit din prima"

Autortățile au decis să schimbe strategia de vaccinare. Locuitorii din județele cu incidență mare, posibil peste 3 sau 6 îmbolnăviri la mia de locuitori, ar putea avea prioritate. La fel și cadrele didactice. Iar rezultatele studiilor arată bine. 

Citeste si: Vaccinarea obligatorie în România? Florin Cîțu a dat vestea momentului

Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice după imunizare

"Avem date disponibile la 8 luni. Raspunsul imun se păstrează. Anticipăm o durată de cel puţin un an a acestui tip de raspuns imun", a declarat Valeriu Ghiorghiță

"Iar pentru ca vaccinul să aibă efectul dorit, medicii recomandă evitarea consumului de alcool. Persoanele care au in obisnuita consumul de alcool, trebuie sa intelegem ca printr-un consum de lunga durata, pe termen lung, frecventa crescuta, vom inregistra o scadere a raspunsului imun, dupa vaccinare",  a mai spus acesta.

Este posibil ca celor care s-au vindecat de COVID-19 să li se ceară să facă o sngură doză de vaccin.Pentru asta însă se aşteaptă date suplimentare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii si Agenţia Europeană a Medicamentului. În România au început să se vccineze tot mai puțini, iar alți cer să fie imunizați cât mai repede.

Un studiu realizat de Ipsos la începutul acestei luni arată că doar 13% dintre români refuză vaccinul anti-covid, majoritatea sub 24 de ani.

 

Citeste si: Anunț important! Ce trebuie să faci înainte și după vaccinarea anti-Covid?