Rețeta rapidă și ușoară a celor mai pufoși mucenici moldovenești

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 28 feb 2021, 16:00

Rețeta celor mai pufoși mucenici moldovenești nu este atât de complicată pe cât ar părea. Noi vă învățăm cum să-i preparați rapid și ușor. 

Mucenicii moldovenești sunt extrem de gustoși, aromați și pufoși, datorită faptului că sunt făcuți din aluat de cozonac. La final, îi veți însiropa cu miere și veți pune nucă din belșug pe deasupra. 

De ce au mucenicii forma cifrei 8

Majoritatea persoanelor preferă să facă mucenici muntenești, cu zeamă, pentru ziua de 9 martie. Sunt mult mai ușor de preparat, spre deosebire de mucenicii moldovenești.

Cu toate acestea, gustul mucenicilor cu zeamă nu se compară cu cel al preparatului din Moldova. Aceștia din urmă sunt pufoși, plini de arome și delicioși.

Este ca și cum ai mânca un mini cozonac, preparat, bineînțeles, în clasica formă de mucenic.

Ziua în care se prepară și se mănâncă mucenicii este una plină de tradiții și obiceiuri. Se spune că pe 9 martie se deschid mormintele, dar și porțile Raiului.

Tocmai de aceea, fiecare gospodină trebuie să prepare în casă 40 de mucenici, care se mai numesc și sfinți sau sfințișori.

Acest preparat este un simbol al celor 40 de mucenici din Sevastia, care au fost obligați să se închine idolilor, deși erau soldați creștini.

Refuzul acestora le-a adus întemnițarea și bineînțeles, torturi și chinuri groaznice, timp de 8 zile.

De aici pleacă forma cifrei 8, pe care o au mucenicii.

Revenind la delicioșii mucenici moldovenești, rețeta este foarte simplă. Iată ce ingrediente vă trebuie:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru aluat:

  • 1200 g făină
  • 160 g unt
  • 600 ml lapte
  • 8 gălbenușuri
  • 200 g zahăr pudră
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
  • un praf de sare
  • zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie

Pentru decor:

  • miere
  • nucă
  • un ou

Rețeta rapidă pentru mucenicii moldovenești

Într-un castron, amestecați laptele călduț cu drojdia și cu o lingură de zahăr. Lăsați amestecul deoparte pentru câteva minute, după care adăugați gălbenușurile, untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, coaja rasă de lămâie, un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat și amestecați foarte bine toate aceste ingrediente.

În loc de lămâie, puteți folosi și coajă rasă de portocală, dacă vă place mai mult. Apoi puneți și jumătate din cantitatea de făină și amestecați iar.

Folosiți un mixer, pentru a lucra mai rapid. Restul de făină se adaugă puțin câte puțin, în timp ce mixați. Lăsați aluatul la dospit cel puțin o oră.

După ce și-a dublat volumul, împărțiți aluatul în 4 părți egale. Fiecare bucată trebuie împărțită, la rândul ei, în 10 părți mai mici. În acest fel, veți obține 40 de mucenici, dacă vreți să respectați tradiția.

Ungeți masa de lucru cu ulei și întindeți fiecare bucată, până obțineți o fâșie lungă. Din aceasta veți face forma cifrei 8. Aveți grijă să îmbinați bine capetele, ca să nu se desfacă.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți mucenicii la copt, nu înainte de a-i unge pe deasupra cu ou bătut. Bineînțeles că nu o să vă încapă toți odată, deci veți avea nevoie de răbdare și de ceva timp pierdut pe lângă cuptor.

Efortul va merita însă, într-un final. Băgați tava cu mucenici în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 15 minute. 

Când sunt gata, îi ungeți cu miere, cât sunt încă fierbinți. După aceea, presărați imediat peste mucenici cât mai multă nucă, măcinată fin.