Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce trebuie să faci în primele zile din martie

Autor: Elena Padure
Traditii de martisor

Luna Martie vine cu numeroase tradiții și obiceiuri, păstrate din cele mai vechi timpuri, până în prezent.

Primele zile ale lunii martie sunt marcate de mai multe tradiții și obiceiuri specific românești. Babele  reprezintă un obicei potrivit căruia fiecare îşi alege o zi, sau o ”babă”. Aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv. Babele de martie coincid cu sărbătorile de început de primăvară, și anume 1 și 8 Martie. Prima zi din luna martie, ziua de  Mărțișor   două legende deosebite care s-au păstrat până astăzi.

Ele dezvăluie modul în care au apărut primii vestitori ai primăverii și cum se leagă acest aspect de culorile mărțișorului, roșu și alb.

Tradiții și obiceiuri de mărțișor

În unele zone din țară există obiceiul potrivit căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur, în ziua de  mărțișor. Acest talisman este însoțit de două fire răsucite, alb și roșu.

Astfel, copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Mărțișorul este purtat de unii copii timp de 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomuluiînflorește, înverzește, face fructe se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii poartă mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.

În alte regiuni datina spune ce mamele tinere trebuie să-și pună la gât un bănuț de argint. Bănuțul este tras prin brânză înainte de a fi purtat, ca să fie albe ca brânza și atârnat de un fir roșu pentru a se păstra rumene la față. Bănuțul este purtat până când vor înflori cireșii, apoi agățat de ramurile copacului

Citeste si: Horoscopul Mărțișorului. Ce le rezervă astrele zodiilor în prima lună de primăvară

Legenda mărțisorului

Una dintre legende aociate zilei de  1 Martie  spune că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul a fost, însă, rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă.

După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei.

O a doua legendă transmite că Primăvara, aflată la plimbare la marginea unui păduri, a observatun ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Primăvara a fost pedepsită de Iarna pentru acest gest, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat.

Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui.

După ce ghiocelul a revenit astfel la viață, Primăvara a învins Iarna.

În tradiția populară se crede că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de  Baba Dochia   în timp ce urca cu oile la munte. Firul mărțișorului reprezintă, astfel, firul tuturor zilelor din an.

Nu se cunoaște exact originea tradiției Mărțișorului, dar se estimează că este veche de sute de ani, fiind împrumutat și de vecinii noștri bulgari și moldoveni.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si:  Mărțișor 2021. Cele mai frumoase cadouri de 1 martie

Cât timp se poartă mărțișorul

Mărțișorul se poartă toată luna martie, după care se pune într-un pom înflorit, pom roditor. Se spune dacă îți vei pune o dorință atunci când vei agăța mărțișorul de ramurile pomului, aceasta se va îndeplini.

La începutul lunii aprilie, se pot adesea observa pomi care sunt împodobiți de șnururile mărțișoarelor agățate, semn că tradițiile și obiceiurile sunt încă păstrate de mulți dintre noi.

În Transilvania există obiceiul ca mărțișoarele purtate să fie agățate la uși și fereste pentru ca norocul să intre în casă, iar ghinionul să fugă.

Citeste si: Încep Babele! Tradiții și superstiții de 1 martie! Ce nu trebuie să faci de astăzi până pe 9 martie

Baba Dochia şi cele 9 cojoace

Babele de martie  vestesc venirea primăverii. Potrivit tradiției,  Baba Dochia,   cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi, de pe 1 până pe 9 martie.

Fiecare îşi poate alege o zi din acest interval, și aşa cum va fi vremea în acea zi aşa este şi firea omului respectiv. Alţii spun că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor. Dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

Citeste si:  Ce flori se dau de 1 și 8 Martie și ce simbolizează acestea

Cum se alege baba de primăvară

Tradiţia babelor vine de la romani. Pentru alegerea babei o metodă este aceea de a-ţi alege o zi oarecare între 1 şi 9 martie.Altă metodă este de a-ţi alege baba în funcţie de ziua de naştere.

Spre exemplu, dacă ziua ta de naștere se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă. Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se adună cifrele din acel număr până se ajunge la una singură. De exemplu, dacă cineva este născut în 28 august, ziua în care îi pică baba se calculează astfel 2+8=10, 1+0=1, deci baba este pe  1 martie.

Citeste si:  8 idei pentru mărțisoare făcute manual

Primele zile din luna martie, mereu schimbătoare 

Bunicii noştri știau că primele zile din luna martie sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor. Se crede că Baba Dochia şi-a luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie este considerată puntea dintre anotimpul friguros şi cel călduros. Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase.

În una dintre ele Baba Dochia avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna. Îi spune că din neagră trebuie să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă şi îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-şi văzuse nora cu floarea în mână.

Ea îşi pune 9 cojoace de blană şi urcă la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig. Astfel, se dezbracă rând pe rând de cojoace, iar când rămâne în cămaşă, vine gerul şi o îngheaţă.

Citeste si:  Prognoza meteo pentru luna martie 2021! Luna Mărțisorului va aduce vreme schimbătoare

Cum va fi baba ta?

Potrivit tradiției „Baba” nu simboliza o bătrână urâtă şi rea, ci o femeia care îşi câştiga propria autoritate. Astfel, baba aleasă îi dezvăluia caracterul, calităţile şi defectele fiecărei femei în parte.

Citeste si:  Mesaje de 1 martie. Care sunt cele mai frumoase urări pe care le poți trimite de Mărțișor

Dincolo de acest joc de alegere a unei date dintre 1-9 martie – Babele, simbolizate de Baba Dochia, reprezintă ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară, după care zilele încep să crească, iar  vremea frumoasă  să câștige teren.

Citeste si: Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!