Mic ghid de alegere a cauciucurilor de bicicleta potrivite

Author: Oana Iosif
Actualizat: 22 mar 2021, 17:37

La fel ca incaltamintea care necesita schimbare dupa o buna perioada de purtare, si cauciucurile de bicicleta au nevoie de mentenanta dupa kilometri de pedalat. Alegerea unor cauciuri de bicicleta potrivite poate face cu adevarat minuni, imbunatatind vizibil performantele, dar si confortul, rezultand astfel intr-o aventura pe doua roti la superlativ!

In acest mic ghid vei afla mai multe informatii despre cum sa realizezi care este momentul de schimbare pentru cauciucuri, dar si care sunt cele mai potrivite pentru viteza sau durabilitate.

Aceste semnale iti vor indica momentul in care este bine sa achizitionezi noi cauciucuri bicicleta:

  • Peretele cauciucului este vizibil uzat si faci des pana;

  • Manevrarea bicicletei a devenit mai greoaieș

  • Crampoanele s-au tocit vizibil sau intr-un mod inegal;

  • Cauciucul incepe sa prezinte crapaturi sau se desface in straturi;

  • Observi taieturi mici pe suprafata sau marginile acestora;

  • Indicatoarele de uzura (nu toate cauciucurile prezinta asa ceva) au disparut.

    In acest caz, solutia este una simpla: achizitionarea unor noi cauciucuri pentru bicicleta ta! Iata cateva caracteristici de care trebuie sa tii cont:

    Marimea

    Cum alegi marimea potrivita pentru bicicleta pe care o detii? Cele mai multe biciclete moderne prezinta una dintre cele patru variante de marime a rotilor, inscrise pe una din parti. Vei constata astfel doua numere.

    Primul indica diametrul rotii, masurat de regula in inci. Cele mai comune marimi sunt 26in, 27.5in si 29in, pentru mountain bikes, sau 700mm pentru bicicletele de sosea. Este important sa achizitionezi din magazinul online www.generalmotor.ro cauciucuri de bicicleta cu marimea corecta, altfel nu se vor potrivi pe roata ta.

    Al doilea numar face referire la latimea cauciucului. Astfel, vei gasi cauciucuri cu indicativele 27.5 x 2.80 – masurate in inci, sau 700 x 32 – masurate in mm.

    Daca diamentrul este standard, latimea poate varia, in functie de preferintele tale. Exista, desigur, avantaje si dezavantaje pentru ambele cazuri. Astfel, cauciucurile mai subtiri sunt mai usoare si mai aerodinamice, avand de asemenea o suprafata de contact scazuta, ce duce la o rezistenta mai mica la deplasare, implicit la viteze mai mari.

    In schimb, nu sunt foarte confortabile, iar aderenta este scazuta, data fiind presiunea mai ridicata a camerei. Pe de alta parte, cauciucurile mai late aduc un plus de confort si aderenta, fiind de asemenea si rezistente la pana, insa greutatea si rezistenta la frecare pot diminua performantele.

 

 

Profilul

In mare, exista trei tipuri de profile pentru cauciucuri de bicicleta. Acestea pot fi achizitionate dupa tipul de bicicleta (de sosea, de oras sau de munte). Iata care sunt diferentele:

1. Cauciucuri pentru biciclete de sosea

Denumite si “slicks”, acestea au o suprafata neteda, uneori cu canale foarte mici pe zonele laterale, pentru a imbunatati scurgerea apei si tractiunea in curbe. Sunt perfectionate pentru a oferi o suprafata mica de contact, care conduce la mai multa viteza.

2. Cauciucuri pentru biciclete de oras

Pot varia de la cele cu suprafata netede la semi-netede. Ultimele au zona din mijloc neteda, cu mici crampoane pe laterale, foarte folositoare pentru zonele neasfaltate. De asemenea, ofera o tractiune mai buna pe ploaie sau in sezonul rece al anului.

3. Cauciucuri pentru mountain bikes

Acestea pot varia, in functie de stilul preferat: cross-country, enduro sau downhill. De regula au crampoane mari si rigide, ceea ce le face ideale pentru offroad, dar sunt potrivite si pentru zonele cu piatra cubica din centrele oraselor.

Protectia anti-pana

Exista si cauciucuri de bicicleta cu extra-protectie anti-pana. Acestea au un invelis interior dintr-un material rezistent, care asigura un plus de protectie contra cioburilor, ghimpilor sau altor materiale de pe sosea.

 

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, vineri, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.