Unul dintre preparatele specifice sărbătorilor pascale este, fără îndoială, pasca delicioasă cu brânză și stafide. Dacă vă plac dulciurile cu brânză, nu ezitați să preparați acest deliciu de fiecare dată când aveți ocazia sau când aveți poftă, nu doar de Paște.
Cea mai simplă rețetă de pască fină și pufoasă
Nu există Paște fără cozonac și pască, iar dacă sunteți mari amatori ai prăjiturilor cu brânză, puteți face oricând pentru cei dragi o pască delicioasă și pufoasă.
Aluatul de cozonac se potrivește de minune cu brânza dulce și cu stafidele însiropate în rom. O pască perfectă trebuie să aibă o umplutură bogată, cremoasă și bineînțeles, aromată.
Folosiți întotdeauna pentru pască o brânză grasă, pe care trebuie neapărat să o scurgeți foarte bine de zer. De asemenea, după ce lăsați stafidele în rom, le scurgeți foarte bine de zeamă.
Ingrediente pentru aluatul de pască:
- 280 g făină
- 130 ml lapte
- 100 g unt
- 50 g stafide
- 50 g zahăr
- un ou
- o linguriță de drojdie uscată
- esență de vanilie
- esență de rom
- coaja unei lămâi
- un praf de sare
- două linguri de ulei
Ingrediente pentru umplutura de brânză:
- 500 g brânză de vaci
- două ouă
- 10 linguri de zahăr
- esență de vanilie
- esență de rom
- 150 g smântână
- 150 g stafide
- 100 g făină
- 100 ml de rom
În plus:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- două linguri de lapte
- un ou
Cum se prepară pasca pufoasă cu brânză
Într-un castron, dizolvați drojdia și zahărul în laptele cald. Lăsați drojdia deoparte, cel puțin 10 minute. Aveți grijă să nu folosiți lapte fierbinte, pentru că drojdia nu se va mai activa.
Untul moale se amestecă bine cu oul, iar apoi adăugați drojdia.
Adăugați și stafidele spălate și scurse bine. Aluatul astfel obținut se frământă cel puțin 15 minute, până va deveni elastic și nelipicios.
Ungeți un castron cu ulei și puneți aluatul în el, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l la dospit pentru două ore.
Între timp, puteți să pregătiți umplutura de brânză. Stafidele se lasă la înmuiat în rom cel puțin 20 de minute, ca să prindă o aromă puternică.
Într-un bol, puneți brânza de vaci bine scursă, ouăle, smântâna, zahărul, esența de vanilie și cea de rom și făina și amestecați bine cu mixerul.
La final, adăugați stafidele bine scurse. Când aluatul este gata, îl împărțiți în două părți egale. Întindeți una dintre părți cu sucitorul de lemn, pe masa pe care ați presărat făină.
Foaia obținută o puneți într-o formă rotundă, pe care o ungeți foarte bine cu unt înainte. Lăsați-o să mai crească, măcar o jumătate de oră.
Întindeți și a doua jumătate de aluat și acoperiți cu ea pereții formei în care veți coace pasca. Apoi turnați umplutura de brânză și ungeți pasca bine cu oul bătut cu lapte. Lăsați pasca să mai crească, într-un loc călduț și apoi o băgați în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 50 de minute.