Cum să aranjezi masa într-un restaurant: de la tacâmuri la oliviere si suporturi ?

Author: Oana Iosif

Masa unui restaurant este foarte importantă. Și aici ne referim nu numai la dimensiunile ei, ci și la modul în care este aranjată și accesorizată. Orice patron de restaurant trebuie să înțeleagă că detaliile sunt fundamentale și că sunt, de asemenea, esențiale în afacerea pe care o conduce.

Astăzi, este esențial ca un restaurant să facă o oferta unică. Dacă știi să te deosebești de concurenții tăi, clienții tăi vor percepe diferența. De aceea ei își vor aminti de tine și te vor prefera față de alte oferte. Foarte des, detaliile contează și în diferențierea ofertei unui restaurant. Și aceste detalii constau, de asemenea, din a ști să aranjezi mesele în restaurantul tău într-un mod impecabil.

Acest articol este menit să te ajute să faci prezentarea mesei clientului unică, astfel încât să te diferențiezi față de concurenții tăi. Așadar, să aflăm care sunt regulile pentru aranjarea mesei într-un restaurant. Vei vedea că vor există elemente care sigur îți vor oferi idei la care să te gândești.

Să începem cu dimensiunea ideală a mesei. În principiu, acest spațiu ar trebui să aibă aproximativ 75 de centimetri. Dacă sunt 55-60 sau mai puțin, clientul se va simți ca o sardină într-o cutie de conserve. Dacă are mai mult de 100 de centimetri, el se va simți în schimb izolat de alți meseni. Așadar, acordă atenție acestui element.

Șervețelul poate fi din hârtie? Nu, niciodată, indiferent de motiv! Dorești să reduci la zero riscurile de a face o impresie proastă asupra clienților tăi? Alege întotdeauna șervețele simple, din bumbac alb. Acesta este un detaliu care face întotdeauna o mare diferență. Dacă într-adevăr nu poți folosi șervețele de bumbac, alege-le pe cele de unică folosință de calitate premium, cu consistență adecvată și dimensiuni ideale.

Un accesoriu ce nu trebuie să îți lipsească este oliviera. Indiferent dacă ai o pizzerie sau un restaurant, trebuie să alegi oliviere si suporturi de dimensiuni adecvate, dar de calitate impecabilă. O oliviera este compusă, de obicei, din două sticluțe în care se va așeza ulei și respectiv oțet. De asemenea, există suporturi și oliviere cu patru elemente. Pe lângă ulei și oțet, acestea vor avea și recipiente pentru sare și piper. Evită olivierele din plastic. Alege-le pe cele din sticlă, cu un aspect elegant. Ai grijă, de asemenea, că acestea să fie mereu curate atunci când le oferi clientului. Nu este nimic mai urat decât o olivieră plină de ulei sau o solniță cu sare umezită la capăt. În plus, ai grijă să așezi oliviera la o distanță rezonabilă, astfel încât clientul să ajungă cu ușurință la ea, dar să nu fie nici prea aproape de farfurie. Acordă o deosebită atenție acestor detalii sau vei fi taxat de către clienți.

Paharele sunt așezate pe masă într-o poziție ușor diagonală. Acordă întotdeauna o atenție sporită ordinii lor, lucru care se aplică și tacâmurilor. Piesele centrale nu trebuie să fie niciodată prea înalte sau voluminoase. Într-adevăr, arta de a pune masa necesită o anumită sobrietate. Și apoi toți mesenii trebuie să se poată vedea. 

Farfuria, este acel element indispensabil. Dacă deții un restaurant de lux, pe masă vei avea patru tipuri de farfurii, așezate una peste altă, în funcție de mărimi. Vei așeza o farfurie pentru aperitiv, apoi farfuria pentru felul întâi, apoi pe cea pentru felul doi și, ultima este o farfurie mare. Desigur, dacă nu servești atâtea feluri, poți așeza două farfurii. Una mică și una mare. Nu trebuie să menționăm faptul că odată terminat un fel, farfuria respectivă trebuie îndepărtată.

Tacâmurile au și acestea o ordine prestabilită. Furculițele trebuie să fie trei la număr, pentru aperitiv, felul întâi și felul al doilea. Acestea vor fi așezate întotdeauna în partea stânga a farfuriei. În partea dreapta trebuie să existe un cuțit, cuțitul pentru peste și lingură. În partea de sus a farfuriei vom așeza lingurița, furculița și cuțit pentru desert sau fructe. Desigur, numărul tacâmurilor va fi  mai mic dacă deținem, de exemplu, o pizzerie.

Ce se mai poate spune despre aranjarea mesei într-un restaurant? În primul rând, alegerea feței de masă și a scaunelor. Pe de o parte, este necesar să se asigure confort pentru client. Pe de altă parte, este nevoie că aceste elemente să se potrivească perfect stilului restaurantului. Combinarea celor două aspecte nu este atât de simplă, dar este o datorie pentru antreprenor. Ceea ce nu ar trebui să se bazeze doar pe criteriul de economisire. Este interzisă folosirea unei mese pe care este specificată o marcă de bere, de exemplu. 

Suntem convinși că ai văzut că utilizarea paharelor, farfuriilor și tacâmurilor din plastic se practică în unele locații. Este absolut interzis să faci așa ceva!

Din nou, pentru a economisi costurile, există manageri sau proprietari de restaurante care folosesc fete de masă din plastic mat sau transparent. Și aici este de la sine înțeles că tot ceea ce este plastic nu trebuie să stea niciodată pe o masă demnă de o locație respectabilă. Dacă nu dorești să îți faci clienții să se simtă ca și cum ar fi într-un restaurant de pe autostradă, nici nu te gândi la elemente din plastic. Și spunem asta cu tot respectul pentru restaurantele de pe autostradă, care însă sunt altceva decât restaurantele.

Pe scurt: așezarea mesei într-un restaurant este o adevărată artă, care necesită toate cunoștințele unui maestru de ceremonii. În ochii clienților tăi, poți face diferența chiar și cu mici detalii, precum o olivieră elegantă, curată și așezată convenabil pe masă. Așadar, nu subestima niciodată acest lucru: ai grijă de modul în care așezi masă, așa cum ai grijă de preparatele pe care le oferi clienților!

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.