Începând din luna aprilie, românii vor putea aplica la programul „Rabla pentru electrocasnice 2021”. În acest an, fondurile alocate pentru această inițiativă sunt de 75 de milioane de lei, fiind aproape duble faţă de sesiunea din decembrie 2020. Atunci, românilor li s-au pus la dispoziţie 40 de milioane de lei.
Ce valoarea vor avea voucherele oferite prin programul Rabla pentru electrocasnice 2021
Barna Tanczos, actualul ministru al Mediului, a explicat că aplicaţia prin care cetăţenii se vor putea înscrie în programul „Rabla pentru electrocasnice 2021” este în faza de finalizare. Sesiunea de înscriere şi validare a comercianţilor va preceda etapa în de lansare a aplicației pentru populația generală.
Platforma pentru programul „Rabla pentru electrocasnice 2021”, va oferi fiecărei persoane fizice care o folosește un cod de voucher cu care se vor prezenta în magazinele participante în termen de 15 zile pentru a cumpăra noile echipamente, în schimbul celor vechi, potrivit Adevărul.
Sumele alocate sunt:
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 400 de lei pentru: maşinile de spălat vase; aparatele de aer condiţionat, inclusiv cele portabile, frigiderele sau combinele frigorifice, televizoare, uscătoarele de rufe
- 300 de lei pentru maşini de spălat rufe (la acest echipament finanţarea a crescut cu circa 30% faţă de anii anteriori), tablete
- 200 de lei pentru aspiratoare.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Rabla pentru electrocasnice 2021, mai multe fonduri faţă de anul precedent
Ministerul Mediului anunța în decembrie 2020 că bugetul pentru programul Rabla electrocasnice este de 40 de milioane de lei.
„Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puţin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric.
Motivul pentru care a fost anulat programul Rabla pentru electrocasnice în 2020
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a amânat inițiativa Rabla pentru electrocasnice la doar câteva minute înainte de start, din cauza unor „suspiciuni (…) de fraudare”. Se presupune că sistemul a fost fraudat prin clonarea informaţiilor specifice programului.
„Modificare dată începere program Rabla pentru Electrocasnice: Din cauza contextului general de instabilitate a securităţii cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranţa informatică a aplicaţiei şi a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informaţii specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranţă suplimentare pentru Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncţionalităţile apărute şi vă asigurăm că AFM va depune diligenţele necesare pentru defăşurarea în bune condiţii a programului”, a anunţat AFM pe site-ul său.
Citeste si: METODA INEDITA prin care poti sa faci o rabla sa arate ca o masina nou-nouta!
Înscrierile în Programul Rabla pentru electrocasnice au fost, astfel amânate în decembrie 2020 pe fondul unui „context de instabilitate cibernetică”. În urma acestui incident, ministrul Mediului a cerut eliberarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Citeste si: Cum iei pana la 1.000 lei de la stat ca sa-ti schimbi electrocasnicele vechi