Țiuitul urechilor este extrem de deranjant, iar dacă vedeți că vi se întâmplă des acest lucru, nu amânați o vizită la medic. Acest zgomot este un simplu simptom și nu o afecțiune în sine.
Motivele pentru care vă țiuie urechea
Țiuitul urechilor poartă denumirea medicală de tinitus și reprezintă o serie de zgomote, care pot varia și pot fi asemănate cu fluierături, zumzete, zăngănituri sau clicuri.
Este un zgomot care trece repede, fără să fie nevoie să faceți ceva, dar asta nu înseamnă că nu este un semnal prin care organismul încearcă să vă transmită că ceva nu este în regulă.
Motivele pentru care o ureche poate țiui sunt mai multe. Există posibilitatea să aveți tulburări de somn, tulburări de concentrare, anxietate sau chiar depresie.
De asemenea, dacă aveți o infecție la nivelul urechii, cunoscută și ca otită, sau o infecție a căilor respiratorii, o răceală, o gripă sau o alergie, puteți să
Tinitusul poate ascunde însă și afecțiuni mai grave, cum ar fi o leziune la nivelul nervului vestibulocohlear, răspunzător cu transmiterea sunetului de la ureche către creier.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Iată și alte motive care pot duce la apariția țiuitului din urechi:
- creșterea anormală a oaselor de la nivelul urechii medii
- o durere la nivelul articulației temporo-mandibulare
- acumularea de ceară în ureche
- diminuarea auzului, odată cu înaintarea în vârstă
- expunerea la zgomote puternice
- variațiile tensiunii arteriale
- hipertiroidismul
- hipotiroidismul
- diabetul
- anemia
- deficitul de vitamina B12
- deficitul de zinc
- boala Lyme
- leziuni ale creierului
- tumori
- anevrisme cerebrale
Cum scăpați de țiuitul din urechi
Așa cum spuneam, dacă vi se întâmplă rar să vă țiuie urechea, cel mai probabil nu este nimic grav. Dacă totuși vă confruntați constant cu această problemă, vorbiți cu un medic.
Acesta vă va pune diagnosticul, după o serie de analize. Vi se vor examina capul, gâtul și urechile și vi se va face o audiogramă.
Puteți chiar să aveți nevoie de un RMN, de o tomografie sau de o ecografie. După ce medicul va descoperi cauza care duce la apariția tinitusului, acesta o să vă recomande și tratamentul cel mai eficient.
În cazul în care aveți dopuri de ceară în urechi, acestea se elimină cu ajutorul unui spray sau a unei soluții auriculare. Dacă este vorba despre o infecție, medicul vă va prescrie antibioticul necesar.
Ca să preveniți apariția tinitusului, puteți lua și suplimente de zinc și magneziu. De asemenea, reduceți consumul de sare, de cafeină și de tutun.
Remediile naturale care conțin Ginkgo Biloba pot crește aportul de sânge de la nivelul urechii interne și astfel țiuitul poate să dispară.