Care sunt vaccinurile obligatorii din România, fără de care copiii nu pot merge la școală

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 20 apr 2021, 10:09

Vaccinurile obligatorii în România se fac conform Calendarului Național de Vaccinare. Fără acestea, copiii nu pot merge la grădiniță sau la școală.

Vaccinul este, de fapt, un produs microbiologic, care are în structură diferite bacterii omorâte sau slăbite sau un virus care nu mai este virulent. Rolul vaccinului este acela de a face organismul să răspundă imun în fața microorganismelor, adică să producă anticorpi. În România, există o schemă de vaccinare obligatorie, care se face în primii ani de viață.

Schema de vaccinare obligatorie în România

În anul 1796, medicul englez Edward Jenner introducea pentru prima dată termenul de vaccin.

Acesta a fost doctorul care a reușit să facă prima imunizare împotriva variolei. Boala a fost eradicată complet de-abia în 1977.

Pe ințelesul tuturor, vaccinul forțează organismul să producă anticorpi împotriva unui anumit virus sau împotriva unei bacterii. În acest fel, persoana vaccinată devine imună în fața unei boli.

În momentul în care organismul se va infecta cu respectivul virus, vaccinul se va activa și va lupta împotriva bolii.

Bineînțeles că nu toate vaccinurile sunt obligatorii, dar există o anumită schemă de vaccinare, care trebuie urmată de fiecare copil. Schema nu este universal valabilă, ci diferă în funcție de fiecare țară. Aceste vaccinuri sunt gratuite.

Iată care este schema de vaccinare obligatorie în România:

  • Vaccinul hepatitic B (Hep B)- se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață și protejeaza împotriva hepatitei B
  • Vaccinul Calmette Guerrin (BCG)- se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață, și este vaccinul contra tuberculozei
  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)- reprezintă vaccinul contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hemophilus influenzae tip B şi contra hepatitei virale tip B și se administrează în etape:

- prima doză- la vârsta de 2 luni

- a doua doză- la vârsta de 4 luni

- a treia doză- la vârsta de 11 luni

  • Vaccinul pneumococic- împotriva pneumoniilor, otitelor, septicemiilor și meningitei pneumococice și se administrează în etape:

- prima doză- la vârsta de 2 luni

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- a doua doză- la vârsta de 4 luni

- a treia doză- la vârsta de 11 luni

  • Vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – împotriva pojarului, rubeolei şi parotiditei (oreion) și se administrează în etape:

- prima doză- la vârsta de 12 luni

- a doua doză (rapelul)- între 5 și 7 ani

  • Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/ VPI este rapelul pentru menținerea imunizării împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive, precum și împotriva poliomielitei- se administrează la vârsta de 6 ani
  • Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI, un rapel pentru protecție împotriva poliomielitei- se administrează la vârsta de 8 ani
  • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) este rapelul împotriva difteriei, tetanosului și a tusei convulsive- se administrează la 14 ani

Importanța vaccinurilor obligatorii

În ultimii ani, au apărut din ce în ce mai multe persoane care contestă eficiența vaccinurilor și refuză să-și vaccineze copiii.

Medicii recomandă totuși ca părinții să nu devină iresponsabili, pentru că vaccinul este singura cale de protecție împotriva bolilor care prezintă risc epidemiologic.

Trebuie să știți că, de-a lungul anilor, foarte multe boli au dispărut, datorită vaccinării în masă a populației.

Astfel, nu mai există variola, rabia, febra tifoidă, holera, tusea convulsivă, tetanosul, TBC-ul, difteria, febra galbenă, gripa, infecţia cu penumococcus sau antrax-ul.

De asemenea, rata de mortalitate a scăzut extrem de mult în cazul altor boli contagioase. Un aspect important, care trebuie reținut de către toate persoanele, este acela că vaccinul nu a fost creat ca să vindece o boală, ci ca să o prevină.

Este adevărat că pot exista și reacții adverse, dar în cele mai multe cazuri, acestea sunt foarte scăzute.

Vaccinul crează imunitate și astfel organismul reacționează mult mai eficient atunci când întâlnește diferiți agenți patogeni, pe care îi cunoaște deja, pentru că i-a luat din vaccin.

Fiind vorba de o imunizare artificială, organismul poate uita că s-a întâlnit cu anumiți viruși în trecut. Tocmai de aceea, este extrem de important rapelul.

Acesta îi reamintește organismului ce detalii are un agent patogen și în plus, stimulează formarea unei memorii celulare.

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.