In fiecare an, la data de 23 aprilie, Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, considerat si ocrotitorul Fortelor Terestre ale Armatei Române.
Si tot in aceasta zi, de 23 aprilie, mai sunt pomeniti si Sfintul Mucenic Valerie; Sfintii Mucenici Anatolie si Protoleon; Sfantul Mucenic Atanasie; Sfantii Mucenici Glicherie, Donat si Terinos; Sfantul Noul Mucenic Gheorghe; Sfantul Noului Mucenic Lazar Bulgarul.
Pentru ca anul acesta, sarbatoarea Sfantului Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta cade intr-o zi de vineri, in a sasea saptamana a Postului Mare si nu in ultima saptamana asa cum s-a intamplat in anul 2019, slujba de pomenire se va realiza conform calendarului crestin-ortodox, chiar in ziua praznicului.
Cine a fost Sfantul Gheorghe, Purtatorul de birunta
Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie de crestini evlaviosi si a trait pe timpul Imparatului Diocletian.
Inca din copilarie, acesta isi pierde tatal, din cauza credintei in Dumnezeu si nu in idoli, asa cum pretindea armata romana la cea vreme. Astfel, Gheorghe impreuna cu mama se vor refugia in Palestina, dupa decesul tatalui sau. Tanarul Gheorghe va decide sa urmeze o cariera militara si peste ani ajunge comandant in armata Imparatului Diocletian.
In anul 303, Imparatul a inceput sa persecute si sa ii tortureze pe cei care i se opuneau si credeau in valorile crestine.
Tot atunci, Gheorghe a avut marea indrazneala de a marturisi in fata Imparatului Diocletian credinta sa in Iisus Hristos, motiv pentru care acesta a fost capturat si torturat in chinuri groaznice de armata romana, pe care si el o slujise pana atunci. Pentru ca nu a vrut sub nicio forma sa renunte la credinta sa in Dumnezeu, Sfantul Gheorghe a fost decapitat in anul 303, chiar intr-o zi de 23 aprilie, tocmai de aceea pomenirea sa se face de atunci in fiecare an la aceasta data. Fiind astfel considerat unul dintre cei mai mari aparatori ai credintei crestine, care si-a dat viata pentru Hristos.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Chiar si dupa trecere Sa la cele vesnice, Sfantul Gheorghe a devenit un mare facator de minuni, fiind tamaduitor si grabnic ajutator al celor care ii adreseaza rugaciuni staruitoare cu multa credinta si smerenie.
Slava credinciosilor crestin-ortodocsi pentru Sfantul Mucenic Gheorghe, Purtatorul de birunta se poate observa si in prezent prin numarul mare de lacasuri de cult crestine, biserici si manastiri ce ii poarta hramul, precum si prin multe persoane care ii poarta numele, prin Sfanta Taina a botezului.
Citeste si: Calendar Ortodox aprilie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună